Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Chevrolet/Geo Metro

1828385878892

Comments

  • Do not remove the valve cover yet. Remove spark plugs and check compression on each cylinder. Before you will crank the engine, remover the fuel relay - this will protect the spray fuel to combustion.
    If you have low compression below 50 psi on cyl. 1 - you got bad rings or bad exhaust valve.
    If you want check the rings are OK on cyl.1, put few drops of engine oil in cyl. 1 and crank the engine few times. After that, check the compression. If compression go up, you got problem with rings.
    If you will check compression, on each cylinder - crank the engine 8 times on each cylinder.
    Personally, I will remove the engine and rebuild. Good engine with 120000 miles should build up 175/185 psi easy.
    To remove the valve cover - remove the nuts first - all of them and also the small ones. After that gently "bump" the cover with rubber hammer on all sides around. Should come easy.
    DO NOT FORCE.
    Any questions?
  • Thank you for that informative reply.. I followed your instructions and found comp on #1- 30; #2- 45; #3- 160.. Adding oil in the spark-plug hole made no difference.. In an earlier post, someone suggested this problem could be caused by build-up carbon and named an additive to try before tearing engine down.. What do you think ? As to the valve cover.. Looks like to me.. there are only 4 small nuts holding the valve cover on.. I removed them and tapped with a block of wood and light hammer blows.. Does not break loose.. You say.. DO NOT FORCE.. Well.. If not force.. then WHAT ??? Thanks for your help..
  • zaken1zaken1 Posts: 556
    The reason I suggested to the earlier poster that it would be worth running Techron through his motor, in case the valve stems were sticking; was because his car had previously been getting excellent gas mileage, and there was no mention of exhaust smoke or excessive oil consumption. Also; two of his cylinders had compression above 170. So that seemed like a likely candidate for Techron.

    But your motor has been smoking; which is NOT caused by sticking valves, and the compression is worse in your motor than it was in the other one. So I think it is much less likely that Techron will work here.
  • ggeeooggeeoo Posts: 94
    Other than the bulbs or the back up light transmission switch and fuse. What
    else could stop the back up lights not to work?
  • zaken1zaken1 Posts: 556
    A disconnected harness plug in the rear of the car, or a broken or corroded ground connection for the ground wire from the back up light assembly to the body.
  • Do not add any fuel addetives.
    With this compression 30, 45, 160 - you have a compression problem. I forged ask you - if you turn the engine ( each cylinder) 8 times - you must press down the accelerator pedal to the floor. Full flow of the air.
    Before opening the valve cover - please fill the tank with 94 octane gas and drive few days.
    If is any carbon build up, the high octane fuel will slowly remove the carbon.
    Please spray every day wd-40 0r good penetraiting oil on the small nuts on the top of the valve cover. This will help to remover the nuts.
    Remember - you must unsrew the nuts. Make small sharp end scredriver ( very sharp point end) - used small hammer by bumping the crewdriver counterclockwise on the side of the nuts. You will slowly move the nuts - if you relase the tension - use players with long "nose" to uscrew completly. It is not a complicated job but - passion, dedication.
  • Thanks for the reply.. O K.. When you say.."nuts".. Well.. the small nuts come off easiely.. Then there are some small round things under the nuts, maybe still holding the valve cover in place.. What are these things and is that the instructions you are giving me ? I will take your advice and try the high octane gas first.. Thanks again..
  • O K .. pipeman.. I followed your instructions.. mostly.. I added a bottle of chevron fuel-injector/carbon remover and put in 5 gallons of high octane gas.. The oil was a little low so I added a quart of Marvel Mystery oil to the engine oil.. then I drove the car for about 60 miles at about 55mph. Hard to believe.. If I did not know better.. it would be hard to tell there was anything wrong with the engine.. It zipped along up and down hills like I would expect a normal car to do.. Then I headed home and opened the hood.. One of the places where I had been prying on the valve cover attempting to loosen it.. was now pouring oil.. I pulled the plugs and did another comp check.. Puzzling.. #1 - 30. the same.. #2 - 70. went up.. #3 - 145. went down...Course this time the engine was warm.. and the spark plug tips were clean as new.. They had been very oily before.. So.. the chevron and the high octane gas definitely cleaned the combustion chambers.. But now I know I have a compression problem.. And I go from there.. I had several replies from other interested folks.. Many thanks to you all.. Now to the "fun part".. Pull the head and see how bad things are there... My oil pres is good so I think I'll try to do just a head job..
  • I have a 1998 Chevy Metro LSI 4 door and i'm pulling my hair out because of a loud whirring noise coming from the engine compartment. It's so loud you cant even hear yourself sometimes and people stare at my car when i pull up or at a stop....it's embarrassing.
    My wife was driving the car back and forth to work and one day it just started making the noise. Everything else is ok on the car. I pinpointed it to the alternator area checked the belt which wasn't loose at all & even sprayed some belt ease on it to no avail.One day i was driving in a rainstorm, and hit a big puddle and water got up in the engine compartment and all of the sudden the noise stopped! The car ran like it did before the noise started, which in this little car it's so quiet you cant even tell the motor is running . I called Autozone for an altenator and they want $ 125 bucks! with a $72 dollar core deposit! Can someone tell me if it's the altenator? or ?? cause if i dont get this repaired soon i think im going to take this car to the wrecking yard and have them crush it..it's really annoying... :mad:
  • crbobrcrbobr Posts: 7
    Well, Kaleb... I'm no mechanic.. and I got my own problems.. but I'd trade problems with you in a heartbeat !! Don't get too centered on that alternator.. They're lots of moving parts under the hood of that car.. My suggestion.. Take the car for a "professional" oil change.. While there.. Tell them.. "Oh.. by the way, guys.. check that whirring noise.. I can't figure out what it is.."
  • zaken1zaken1 Posts: 556
    It is very difficult to pinpoint the source of a noise by just moving your head around in the engine compartment. And I sure wouldn't risk my money on the opinion of a typical unskilled, minimum wage worker at most oil change places. These people are not mechanics; and they are not experienced at engine diagnosis. The method used by professional mechanics is much more precise and reliable. Just get a non metallic stick (like a wooden broom handle, or a length of stiff plastic pipe. Garden hose is not good for this, because it is too soft, and will absorb too much sound) While the motor is running, place one end of the stick so that it touches the alternator housing, and hold your ear against the other end of the stick. BE SURE TO HOLD THE STICK OR PIPE SO THAT IT CANNOT GET CAUGHT UP IN THE FAN BELT OR IN ANY MOVING OBJECT, SUCH AS A PULLEY! If you use a pipe instead; hold the lower end of the pipe just above the alternator, and press the upper end of the pipe to your ear. If the alternator is the source of the noise; it will be heard much louder through the stick when it touches the alternator. If the noise through the stick or pipe does not become louder when touching or next to the alternator; try moving around and touching the stick or pipe to other nearby objects, such as the water pump, the power steering pump, and the automatic transmission. The usual source for noises like you describe is a power steering pump which has run out of fluid.
  • pipemanpipeman Posts: 58
    Just remove the belt from the alternator and start the car. you will know the difference
  • cafanncafann Posts: 5
    thank you for the very informative reply. I recently called a mechanic and he wanted to hear it then would give me some ideas. So, today went to my mothers house to get the car and it doesn't start. Related? It tries to start but just doesn't. Lights and everything work engine just won't start. So now I need to tow it which will prolong a fix. I'm curious to know an opinion on this new problem cause if it's not related I can get it started so that the mechanic can actually hear it instead of fixing that first then the next.

    Thank you all
  • ggeeooggeeoo Posts: 94
    There is a bracket that holds the alternator onto the engine, It is made of sheet
    metal. It will and has cracked, When it does the alternator is not aligned to the
    engine and the belt whines. The fix replace that bracket get it from a Pick your
    part place it is held on by 13 or 14 mm bolts two or three as I recall.
  • zaken1zaken1 Posts: 556
    I don't know whether you have already taken the car to the mechanic or not; but from the apparent hesitancy you've displayed toward personally implementing any of the suggestions posted here, it would seem that there would be a much greater delay if you struggled to get the car to start yourself; in comparison to the amount of time it would take a trained, experienced mechanic to fix the starting problem and also fix the source of the noise. There are innumerable reasons why the car might not start. In view of the complexity of sorting out the starting problem; it sounds like it would be far more appropriate, effective, and speedy to just let a mechanic deal with the whole thing.

    If you post a question here; you're going to get as many different answers as there are people who feel like answering your question. And, since none of us are fortune tellers or wizards; there's no way for you to determine which answer you receive is the right one. It's all a crap shoot. Don't expect to receive a magic answer here which will eliminate the need for a commercial mechanic. It just doesn't work that way. And many mechanics will resent you coming in and telling them that you have a better idea than they do. The appropriate purpose for this forum is to offer suggestions to people who are working on their own vehicles, and need some additional direction; or people who have been dealing with a shop which can't figure out the source of a particular problem. But neither of those seem to be what's going on in your case. I'd like to suggest that the most effective way to work with the people who answer your question here is to give them feedback by trying their suggestions and reporting whether they worked or not. When you don't offer any feedback on what has already been suggested; it gives me the sense that you're not interested in methodically working the problem out; but are just hoping to receive a magic answer that suddenly turns on a bright light and cuts through all the uncertainty. But that's not what it's like to repair automobiles in the real world. We professionals (and also the good amateurs) usually can only learn about the nature of a problem from repeated trial and error. And sometimes that can be very time consuming and frustrating. There's no free lunch in the world; not there, and not here either.

    But, that said; if I had to guess about the one issue which would create both the noise and would eventually keep the car from starting; my guess would be that the timing belt has jumped or become damaged. But I sure wouldn't bet my own time or money that it isn't anything else...
  • I am trying to replace my 1997 geo metro headlight but I just cant get the old one out. I remove the two screws I see that are holding it but it is still stuck in the corner somewhere. Anyone knows how to remove it?
  • crbobrcrbobr Posts: 7
    If it's like my '91; I had the same problem.. What I found was that there are two "guides" underneath the light assemblies that you cannot see. They rust and are hard to pry out so.. what I did was to reach up and feel for the screw heads and remove them from the bottom.. They are directly under the front corners and are phillips head screws. Good luck..
  • cafanncafann Posts: 5
    Well... thanks I guess.

    Anyway found it to be the AC compressor. Removed the belt and runs like a top. Will worry about replacing the compressor when the weather warms up.

    Anyone know if you can "test" an AC compressor? Probably will get one from a junk/wrecking yard due to cost of a new/rebuilt one at the parts stores.
  • zaken1zaken1 Posts: 556
    I agree with your plan to replace the compressor with one from a wrecking yard. The only test you can do in advance would be to spin the pulley, and see whether it turns freely. But that still wouldn't test what the compressor does when the A/C clutch is engaged. Nevertheless, most wrecking yards will stand behind their parts; by giving you another one if the one you originally buy does not work. It would be a good idea to confirm the warranty with the yard when you buy the replacement unit. It will also be necessary to refill the system with refrigerant when the compressor is changed. So this is a job for a shop to do.
  • rx7420rx7420 Posts: 3
    ive almost giving up on this geo sparks good and gas is good and timing is good it has a hard time starting and when i come to a light it idle rough and wants to die when it dosent stal it idls like crap any ideas and it fails emissions badly
Sign In or Register to comment.