Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





My H3 has a starting problem

I purchased a 2007 H3 this past June. I've enjoyed the vehicle for the first month until one day it stranded my wife and kids. The motor would crank, but wouldn't catch. After waiting about 10 minutes it started. This happend to her twice more so we took it back to the dealership for diagnosis. They couldn't duplicate the symptom but did find a tech notice saying the valve train needed to be replaced due to sticky valves that would cause the motor not to catch. They did the work and all was great for a month and then it did it again. This embarassing quirk is very intermittent. It always eventually starts but you're never sure how long to wait. And to clarify we have not moved any of the power seats prior to or after the problem.

Comments

  • dwh3dwh3 Posts: 1
    I have the same exact problem. Have you found a solution?
    Thanks for any input. David
  • Hey David, turns out it was sticky valves in the head. GM replaced the head under warranty and I haven't had any more trouble out of it. There is a recall for the 2006/2007 5 cylinder models and you should be able to have this taken care of at no cost.
  • Hi,

    I have the same problem. I called dealer to no avail where can I get the GM Info for warrenty. Thanks
  • mac24mac24 Posts: 3,910
    That information should be in, or together with, your Owners Handbook.
  • pf3pf3 Posts: 6
    I had the same starting problem with my 2007 H3, when the engine didn't start it would shut down the fuel system because of the anti theft system. When this happens the theft light flashes on the dash for 10 min then it well start. My dealer changed out the ignition switch and it has been fine ever since. The mech. told me there was a service bulletin saying there was a problem with the switch.
  • Hey thanks for the reply! I appreciate the heads up on the ignition switch, we may have to try that route in the future. I don't know if you saw my thread on changing out the head, but our dealer said there was a service bulletin saying the valve train would stick causing the engine not to catch. He changed it out under that warranty in July and for the most part it's been great ever since. We did have one incident that stranded us for about 10 minutes a month after the head swap but it hasn't happened again since.
  • How do I get a hold of this service bulletin?
  • I'd check with your local GM dealer. I bought my 07 H3 from a local Chevy dealer and it was their service dept. that informed me of the service bulletin. They performed the repair and I haven't had a problem since.
  • How come my dealer knows nothing of this problem.
  • pf3pf3 Posts: 6
    I will try and get the service bulletin from my dealer and get it to you.
  • Thanks, I would really appreciate it. I can't get the dealer to even acknowledge the problem since it happens so intermittently.
  • pf3pf3 Posts: 6
    Here is the service bulletin #PIT 4841 which refers to the ignition switch replacement for Int. no start.
  • Did you attach a copy of the bulletin?

    Thanks.

    Sante...
  • pf3pf3 Posts: 6
    I don't have a copy of the service bulletin but have my invoice with all the info. but i can't see how to attach it.
  • I tried to do a search for it on the net but received no results. Is this a GM techincal bulletin?
  • What is your dealers name. I will give them a call.
  • Hi, I am having the same problem but am located in Vanuatu (a small country in the south pacific) and we dont have a hummer dealer in the country. Do you know what the parts needed were then I can order them on line. Thanks.
  • mac24mac24 Posts: 3,910
    There are several issues causing the same non-starting problem in this thread; theft alarm / ignition switch / sticking valves in head.

    Until you can diagnose the particular fault that you have, it would be unwise to start ordering parts.
  • pf3pf3 Posts: 6
    Here is the part #15795324 Ignition Switch">
Sign In or Register to comment.
My H3 has a starting problem - Car Forums at Edmunds.com