Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Chevrolet Lumina

1181921232428

Comments

  • Hi. I have a 96 lumina with the 3.1. My hot light came on a couple days ago. I drove it to nearest station, and they said I had no water/antifreeze in overfill. So, I temporarily filled it with water. This morning, took it for oil change/antifreeze, and mechanic said oil looked nasty. Had sludge in it. Showed me where stuff was leaking out and said antifreeze getting in radiator, mixing with oil. Said probably need head gasket, ecause other gasket/manifold (sorry I forgot exactly) wouldn't get antifreeze into oil. Car has about 85000 on it. Said price should be about $900. Can someone give me any suggestions? What type of mechanic should I bring it to for second opinion/pricing? I was at local Midas shop.
  • Supposedly that is a problem with the 96 3.1ltr. Any good general mechanic should be able to take care of this. Although, from what I know that sounds a little high. I asked a couple local mechanics what they would charge and they said just around the 500 dollar mark. But, your area may run high on auto repair. Let me ask you this, did he point out the spot where it was leaking into or shown signs of where it was? Mine was just (as facing the car from the front) towards the cab of the thermostat. Or, just under parts of the throttle body area. If not, when you take it to the second mechanic ask him to point it out to you. If they point it out then you know you got a problem. There should be some color change or even a clean spot on where it wore through your gasket. Hope this helps.
  • Hello! I have been reading through these posts and have not seen, if any posts about the Luminas coming with a 3.4 V6. I could have over looked it. Is the 3.4 a rare motor for these cars or do they only come in the LS model?

    I have a 95 Lumina LS which recently started having transmission issues. It occasionally slipsat random times for no apparent reason. Is this common? I am looking at possibly purchasing a trannie out of a 2000 Impala which has a 3.4 in it. Does anyone know if the trannie will fit?

    Thanks in Advance,

    Krys
  • If its anything like my 95 Monte I had, which Im sure it is since the Lumina and Monte were essentially the same car, the air bag module should be under the drivers seat. If you feel under the seat you cant miss it. Its a pretty big box.
  • rockdogrockdog Posts: 1
    I bought a 1995 Lumina about 18 months ago and it has run great. A few days ago, out of the blue, the clock stays on when the car is shut off. I have been told by a couple of people (non-mechanics) who said it's no big deal and there will be no drain on the battery. Are they correct, or should I be more concerned?
  • bseamanbseaman Posts: 2
    I understand that the 1990 Lumina APV has a timing chain rather than a belt. Does anyone know if this needs to be replaced at a given mileage interval?
  • dshepherd3dshepherd3 Posts: 194
    Chain, no maintenance required.
  • I have the same problem too. Just changed the oil and filter, the light is still on along with the check engine light. I bought the 1996 Lumina 4dr on E-bay last week, it's an old Police car. It has 118K on the Odometer. But a used engine was put in it (3.1) 2 years ago and now has 50k on that. Someone please respond to this problem. Thanks! :confuse:
  • I have a 1995 Chevy Lumina and the temp is reading half way between the half mark and red zone while im in motion and almost at the mark before red when I stop at a light or in a drive through.

    I have replaced the thermostat, radiator cap and passenger side fan motor. The radiator has also been flushed since it hadnt been in a while and the car has 110k miles.

    The driver side fan comes on but the passenger side fan still doesnt come on even though I replaced it with a brand new one. Could the fan not coming on be the problem? Are both fans even suppost to be running at the same time? I have checked all fuses both inside the car and near the engine and all seem to be ok.

    What else can I check.
  • trapozatrapoza Posts: 1
    recently i have been having this problem where my hazzard lights will not stop blinking.I had this problem before when my car sat for 2 weeks and recently it has been sitting for 2 weeks.before my blinkers,and brake lights did not work until i hit my hazzards and then everything was fine.so I tried the samething again but know it is a ordeal to get the hazzards to stop but still no blinkers or brake lights.I've checked all the fuses and they seem to be fine.If anyone can help it would be greatly appreciated.thanks
  • bseamanbseaman Posts: 2
    Thanks - I appreciate the help.
  • noticnotic Posts: 1
    I've had a problem very similar to trapoza has with my 95 lumina. My brake lights, turn signals, and wipers all stopped working. also no longer working is the hazard lights. I suspected the turn signal relay might be to blame, but couldn't find it anywhere! I've checked the cabin fuse box on the passenger side, and both fuse boxes under the hood, but I can't find the relay or a single blown fuse for that matter.

    All of these problems occurred at exactly the same time so I'm fairly convinced they're related. I checked my bulbs but all the the filliments looked ok.

    A few things I'd like to clarify : The back lights come ON, they just don't brighten when I press the brake. Also the turn signal lights turn on (Part of the parking lights) but do not "Blink" when I press the lever on the stearing wheel. Also the middle brake light above my trunk still works normally which only further confuses me.

    Any help would be greatly appreciated!
  • a couple of months ago my anti-lock warning light would come on,but would go off if i turned the car off and started it back it would go out,so the other day i started the car and realized that i had a hard time trying to turn the steering wheel,when I did it would squeal there is fluid that is consistently dripping out,it has about 86,000 miles, fluids are filled,when i reverse the car it squeaks really bad and pulling forward lots of noise as if the brakes are bad...
  • I've got a nice little 95 Lumina LS. Had it 6 months, it's been a great car, and I love the 3.1 V6 (wish it was the 3.4).

    However, there are a few thing that bother me, the biggest of which is the front bench seats. I freaking hate the combination armrest/console which all to often gets in the way and doesn't fold up flush with the seats.

    I know that bucket seats were available on the later LTZ models and the Monte Carlo's, but I dont know if they were available on the same year.

    What I am really to do is swap out the seats for buckets and the console, if I can. Anybody have any ideas on the feasibility of doing this?

    I have already pulled open the dash and installed reverse-glow gauges and threw some EL wire behind the controls for the AC on the dash (looks much better in blue then that horrible pale green!)
  • I have a Chevrolet Lumina. About 8 days ago, the "Security" indicator light came on.
    I look up in the manual and ask a mechanics. But I did not get any answer.
    Somebody can help me?
    Thank you very much!
  • My Lumina is1995 without any security system except a remote keyless board.
  • Where is the camshaft position sensor located on my '97 Lumina 3100 engine?
    I am getting code #PO341
  • pdanapdana Posts: 19
    My 1992 lumina did the same thing. The passenger side fan I believe is the primary cooling fan, and according to the manual it should come on at 230 degrees. The driver's side fan is the a/c cooling fan and should be on any time the a/c is on. I would check the temperature sending unit. The car may not be running as hot as you think it is. There is also a coolant temperatue fan switch that may be bad
  • I own a 1996 Chevrolet Lumina sedan, it has intermittent starting problems, I have had it in the shop several times and it seems to be the passive security system that is failing. The ignition key has a bit in it that has a resistance value, when the ignition system fails to read this value correctly the car won’t start. The module that performs this check has been changed as well as the ignition/key cylinder, I would like to know if this a common problem with the Lumina and if it is possible to bypass this check that it does with the bit in the key.
  • Yes I also have this problem - I own a 1996 Chevrolet Lumina, it has intermittent starting problems, I have had it in the shop several times and it seems to be the passive security system that is failing. The ignition key has a bit in it that has a resistance value, when the ignition system fails to read this value correctly the car won’t start. The module that performs this check has been changed as well as the ignition/key cylinder, I would like to know if this a common problem with the Lumina and if it is possible to bypass this check that it does with the bit in the key.
  • I have a 1999 Lumina and it was running absoultely fantastic. I had to evacuate from Marrero, LA due to hurricane Katrina to Mooresburg, TN and now my wonderful car's gages are a wreck. The car is running great but the gas gage started to show signs of dysfunction in MS and now when full shows it's almost empty. The temperature gage is now stuck on 260 even before I turn on the motor. There is ample water and antifreeze so I don't understand what is happening. I am homeless and without a job and I have been told you are on your own to find a decent mechanic here. If anyone can enlighten me I would appreciate it. I love my car it has been a very dependable machine.
  • I've had the same problem with my 96 Lumina driving me nuts for years, and no one has been able to fix it. Strange thing is if I turn the key and nothing happens, then wait a few minutes, it will suddenly start, but the length of time I have to wait is inconsistent, sometimes a minute, sometimes half an hour! At first I thought it was my Audiovox Pursuit alarm system, but the alarm guys can't figure it out either. Sounds like you're on the right track though about the passive system, but I can't afford a new ignition switch (or is it the key?). I'd sure like to find someone who's been able to fix this, but I'm glad to find out I'm not the only one who has this problem. It's been a great ride since I bought it in 96, but it doesn't make a very good getaway car...
  • I have a 1999 Lumina and it was running absoultely fantastic. I had to evacuate from Marrero, LA due to hurricane Katrina to Mooresburg, TN and now my wonderful car's gauges are a wreck. The car is running great but the gas gauge started to show signs of malfunction in MS and now when full shows it's almost empty. The temperature gauge is now stuck on 260 degrees even before I turn on the motor. There is ample water and antifreeze. I have also checked to see if the water pump is working so I don't understand what is happening. If anyone can enlighten me I would appreciate it. I love my car it has been very dependable.
  • patpat Posts: 10,421
    You could try posting in Got a Quick, Technical Question? since no one seems to have a suggestion here. Hope your home is okay.
  • pluto5pluto5 Posts: 618
    Could be a sign of alternator malfunction. The alternators on the Lumina are a weak point. Mine was replaced when the vehicle was about five years old but with very low mileage and the symptoms included gauge malfunctions. Get a good rebuilt one with a 2-3 yr. parts warranty since a new one is likely to be no better than the original.
  • dave76dave76 Posts: 1
    ok went to get my car inspected and the check engine light won't come off even with the computer being reset. any suggestions plz!!!
  • Had to install new brake pads,rotors last year.After this the orange ABS warning light would not go off--brakes felt fine,I didn;t worry about it.Last month the battery went and after installing the new battery the red brake light will not go off--still have good brakes.Unhooked the negative battery cable for 10 min.hooked it back,no difference---warning lights still on ???
  • mitzijmitzij Posts: 612
    The light is on because the computer got a funky reading from one of the sensors it checks when you turn the car on. You have an emissions problem that will need corrected before the light will stay out. Find a good mechanic with a scanner.
  • mitzijmitzij Posts: 612
    Something is screwy in your antilock brake system. I would guess a speed sensor got knocked loose (or broken) when the brake job was done. You should get your ABS checked out. Your regular brakes will work ok, but if you're in a situation when the ABS should kick in (slippin' and slidin'), the system might not kick in at all or be irratic. Find a good mechanic.
  • Hi
    Glad to know I am not the only one with this problem with the 96 Lumina. It has driven me nuts. But if it happens I wait about 5 minutes and it would start. Replaced the Ignition switch 3 years ago and same problem still happens.
    It has been a strange glitch.
    Now the ignition switch has gone bad at a cost of about 240 to replace again ouch.
Sign In or Register to comment.