Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





GMC Yukon XL Normal Oil Usage?

1234689

Comments

  • Just went to the dealership for an oil consumption test. Down 3/4 qt at 900 miles. Now I am having an occasional ticking noise while idling. Looking through the blogs, it maybe the lifters. Anyone have this problem. Driving out of town next week for son's soccer tournament. Afraid I am going to get stuck again. Not going to he happy to leave at dealership for days AGAIN until maybe they find something wrong! Any ideas? Anyone with a 5.3l AFM engine with this problem?
  • Sarah,

    I'm having the exact same problems with my 2007 Yukon XL. I've been working with the dealership in my town, and they have installed a deflection plate as per the GM bulletin. 3 weeks after that "correction" and 1800 miles into the oil change, I brought it back in due to low oil message. It was looked at and determined that it was down 1.5 quarts. Now they are saying they have to clean carbon from the pistons and rings. While the dealership seems to be working with me and doing a good job, I am displeased with the situation. How can I open a case with GM to get you folks involved to help me here. I'm concerned of the long term problems that could be caused by this issue. Is the only true fix to this problem replacing this design flawed engine? Thank you in advance for your consideration. Jeff-
  • Good afternoon Jeff,
    To get a Service Request going with us, please send us an email at the address located in my profile with more information, including: your name/Edmunds username, phone and address, the last 8 digits of your VIN and current mileage, and the name of your dealership. Also, if you would please include a description of your vehicle concern/situation or include a link to this page that would be helpful as my coworker Christina answers incoming emails from the forum.
    Regards,
    Sarah
    GM Customer Service
  • I just want to tell all of you having this problem that it IS a REAL problem. I fought this fight for FIVE YEARS with GMC. My dealership is a WONDERFUL place and they did all they could do, but it is essentially like a doctor/insurance company relationship with GMC for them. I brought my vehicle in SO many times for the oil consumption problem that I lost count and my dealership actually seemed to get irritated as well. On top of that, under warranty I also had my alternator replaced, my transmission fixed and with the engine, the "tiers" followed were done more than once. Needless to say, GMC offered me a carrot to purchase a NEW GM product and trade in this truck. As most items were new on the truck now, in lieu of the engine, that was still burning oil and I was confident, still having a year left on warranty would have to be replaced as there were NO other options left, we kept it. (I DO LOVE my truck aside from having to run it in constantly :-( ). About a month or so ago, it burned oil YET AGAIN and I had the no oil light (and barely any oil in the vehicle). GM finally relented and did put a new engine in. I do NOT know WHY this is such a hassle for their customers and why they put us through all the headaches and tears. When you buy a BRAND NEW VEHICLE (as we did) and you are plagued with problems from the beginning, it shouldn't have taken us 5 years of fighting to get the engine we knew, three years ago now, we needed. Also, my vehicle was from Janesville, WI and it closed it's doors at the end of 2008. My husband has always wondered if the vehicles having the problem were perhaps from the same plant(s).
    I know GM customer service will probably email me from this post. It is not necessary as we DID receive our engine finally. My reason for posting is to tell the others on here, who are suffering as we did from the same angst, confusion and frustration, to NOT give up. If they do NOT have the same relationship I did with my dealership, to go elsewhere until you do. What you are experiencing with your vehicle is not normal. It caused mine to blow pistons/rods, to have lifters replaced TWICE and much more before they then put in the new engine block. Good luck to you all!
  • Has a recall ever be done on these vehicles? If not why hasn't there been. I quit carrying my vehicle back over this mess. I am over the 100,000 miles now and the dealer acted like I was dreaming up this stuff. I printed stuff off from this site and showed them others had the same problem, but that didn't seem to matter. I really like my vehicle but I am really over GM at this point.
  • I'm glad to hear that you finally were able to arrive at a resolution on the oil consumption issue, and am sorry for the anxiety and frustration that you must have experienced along the way.

    I hope that with your new engine that this vehicle performs well for you for many miles!
    Sarah
    GM Customer Service
  • If we can look into your vehicle's information to see if there are any open recalls on it, we'd be happy to do so! Please send us an email at the address located in my profile here on the site and we'll get any information we find right to you.
    Best,
    Sarah
    GM Customer Service
  • I've had Suburbans since 1972 ('72, '77, '79, '81, '85, '89, '92, '95, '99 , 2001 and now a 2007 GMC Yukon XL. I will NEVER own another GM product for as long as I live, and I will do my da-nest to be sure none of my family ever does either! Bought the 2007 with 59,000 miles on it and got a helluva deal on it (or so I thought! We all know why NOW!).
  • Good news: You got a new engine!

    Bad news:
    GM still doesn't care about this issue or their loyal customers, consider yourself lucky. This issue has been going on for at least 4 years and as far as they are concerned, there is no problem, its normal. I've owned 4 Suburban's in the last 12 years and won't be buying another. I have 143K miles on my current 2007 LT and pretty much need a new one.
  • deflector put on 4000 miles ago on 07 Yukon, oil change, 1700 miles ago, light back on!!!!!!Now down 2 quarts in 1700 miles. Been burning oil since 30k miles, has 53k currently. That's a lot of oil changes. Now they are doing an updated Valve Cover. Craziness... How about just a new Engine???????
  • So I am unfortunately an oil consumtion expert. I have had my 2007 since it was new. At about 30k miles the oil light started coming on every 2k miles. The dealership said it was normal. After a few times I complained. They did a consumption test, and I was down 1 quart, and said that 1 quart low in 1k miles was NORMAL. I lived with that answer for quite a while. Theyn I finally called GM. Guess what, it wasnt normal!!! I was excited to finally get a case number from GM and get an "Oil Deflector" put in (at 47K miles). Had a regular oil change at 51k miles, didn't even make it to 53k miles, and the light came back on. Now I am down 2 quarts. There is a new new bulletin from GM #PIP4492Z to update my valve cover now. Then they are going to replace all my pistons and rings. How about you replace my engine, being as that I have a WARRANTY and have been complaining for 25,000 miles!!!! Total CRAZINESS!
  • Good morning,

    I saw that you posted a previously opened case earlier, and I looked into that to see what had become of it. It looks as though your agent was unable to contact you and so closed the case. Would you like for us to set up a new case for you?

    Regards,
    Sarah
    GM Customer Service
  • beasstbeasst Posts: 9
    same here, I had the deflector installed and after 1800 miles the light is back on again! THIS IS BANANAS!

    GM needs to fix these issues asap! I am really thinking about going forgein next time I buy (I cant believe I just typed that but its true!)
    :lemon:
  • I've been reading this thread for a while and thought it might be helpful to share my chain of events with my 2008 Yukon XL SLT. We bought this car new. It now has 77K miles.
    It starts out with being told your oil is low when you take it in for an oil change. If you change your oil regularly and drive under normal conditions, this should not happen. Don't let anyone tell you it's normal to be low. The next clue was white smoke on a cold start. This doesn't happen right after the oil change but maybe 500 to 1000 miles in. Again, I'm told that every car burns oil. Because of the smoke, I persisted and the dealer (who, by the way has a great service department) added oil and began a consumption test. After not quite 1000 miles, the car smoked again on a cold start and once again, I took it back to the dealer. At first the dealer said that GM requires 3 consumption tests before they proceed with any work on this but when they checked the oil and found it was 2-3 quarts down after 1000 miles, they said they could override that requirement. Following a GM service bulletin, they installed a redesigned valve rocker arm cover and asked me to come back after 100 miles for a recheck.
    Well...after just 600 miles, the car began to smoke upon starting and my service engine light came on(this light had never come on before). I took the car in again and it was down 1 quart. This time they added the oil deflector and cleaned carbon from the cylinder. I went to pick up the car and when I started it, the service engine light came on, AGAIN! Needless to say, I left the car there again. Not sure what today's problem is! I have seen that some people have the deflector installed first and then the valve rocker arm cover. I'm not sure why mine was done on the reverse order.
    Based on everything I have seen on this forum, I'm pretty sure the deflector will not fix my problem - isn't a deflector just a band-aid for an inherent problem anyway? I guess the next step is a re-built engine. So very inconvenient and frustrating!!

    If this had been my only problem with this car, it would still be frustrating but I could probably deal with it. However, I've had several other issues as well.

    Bad shocks when the car was new. This took a very long time and several dealers before it was actually diagnosed and repaired.

    At 32k miles, service engine light came on. The throttle body assembly was replaced.

    Next, around 75k miles, I had the reduced engine power issue that many others have reported. And yes, my car shut off a few times while driving - VERY dangerous!! After getting the runaround from my old dealer, I got this problem fixed with my current dealer. They replaced the throttle position cover.

    I also had to have a door lock actuator/latch repaired because the drivers door wouldn't lock. This was a non-warranty repair so it cost almost $300.

    These are the major things but I also have a squeaky steering wheel and the battery has died a couple of times, once after having the radio on for 5 minutes and once after having the hatch open for 5 minutes. The battery tests fine though.

    I have to say that I really wish I didn't have these problems because I like my car. It's my second Yukon XL. My first one (2001) is being driven by one of my kids and has over 200k miles on it with no problems - ever! I took for granted that this would be the case with the 2008. One of the reasons you buy a new car is so you don't have to deal with problems.
  • gmcustsvcsarahgmcustsvcsarah Posts: 1,964
    Have you contacted Customer Assistance already on this, mmoran1234? If you would like for us to see if there's anything we can do to assist, please send us an email at the address located in my profile (include your name/Edmunds username, the last 8 digits of your VIN, your current phone number and address, and the name of your involved dealership). My coworker Christina, who answers incoming email from the forum, will assist you further.

    Regards,
    Sarah
    GM Customer Service
  • beasstbeasst Posts: 9
    On the phone with GM now, truck is at the dealers and once again they are telling me that the truck can burn up 1 quart per 2k miles is acceptable! WTF! This is crazy!

    My Question: If it is acceptable then why is the LOW OIL LIGHT ON?

    My Answer: ***CRICKETS***
  • bignate2bignate2 Posts: 5
    Everybody that reads thru this posting needs to remember just how all the "victims" were treated (and how one of their likely largest vehicle investments EVER was supported by the Company that built it...let alone with ObamaBucks). I've had Suburbans since 1972...MANY of them (gas, deisel, 2wd, 4 wd, etc. -- still have 2 <1999 and an 2007) and I will NEVER have another one!
  • thecardoc3thecardoc3 Posts: 1,632
    edited March 2012
    Engines use oil, I have written about that several times in this thread. Every penny wasted on trying to change the consumption rate of your engine would have been better spent by just handing you oil to add to it when required.The worst thing anyone could ever do is try and fix your engine as that only serves to enhance the perception that something is actually wrong with it.

    If the oil consumption rate causes fouling of a spark plug (or plugs) and results in a misfire then a repair is indicated. If not then you simply need to check and add oil as required, change it on schedule and enjoy your car.

    For those who have engines that apear to not use oil, I have explained that as well and it has to do with the oils ability to hold certain contaminents in suspension and the amount of time that you routinely spend taking the car on long duration trips.
  • I've been going back and for w/the dealers on all the oil consumption test for well over 1-2 years now. Noticed Yukon burning oil around the 45/50k mile, 1 Q per Oil change, had the valve covers, splash guard misc things done. Problemed continued. Dealer states just need to continue doing the consumption test, we have your back, don't worry! now that we have done this many times, going by the dealer every 1k miles, etc. Provided within a shadow of doudt that it's burning oil, we are handed a GM response stating this is normal and go pound sand. It started burning so much that the light began to come on, then after testing its burning atleast 1Q per 1k miles! finally took it to the original dealer, they seemed intrested in helping, now have replaced the pistons (state anyways, not sure given they only had it in the shop for 1 day, awfully quick but hope they did the work)... my big concern now is, if it truly has an engine problem, pistons slack, burning lot's of oil, probably a good chance that it has caused other wear and damage that will show itself fairly soon? thoughts anyone?
  • gmcustsvcsarahgmcustsvcsarah Posts: 1,964
    How has everything been running since the work was completed? If you should run into any further issues, please don't hesitate to contact us by email at socialmedia@gm.com

    All the best,
    Sarah
    GM Customer Service
  • Hi, i picked it up yesterday. Like i noted, after dealing w/this for over a year now and approx. 50k+ miles, my original dealer acknowledged it was a real problem and replaced the Pistons/Rings. Very happy they finally did something of more substance, which is great. Picked it up, was told all the right things and it appears to run ok now. Will need to keep checking the Oil Consumption but i'm still concerned about the engine overall and given my experience, it will be very difficult to continue buying GM products. I have spent more money for years sticking w/American made and mainly GM, i've gone through several Suburbans, also have a 2500HD Duramax, typically pay cash for all of them. If i could look back, just short of 60k for this Danali and probably should have went w/the Toyota or Lexus equivilant but trying to be a good loyal american consumer. Dealer was great w/this last service, just being honest that i'm not sure i can continue doing business w/GM, nor recommending them based off this experience.
  • gmcustsvcsarahgmcustsvcsarah Posts: 1,964
    I'm glad to hear that things have been running better. I appreciate your patience with us as you sought to get this taken care of, and respect your opinion as you stated in your recent post.

    Take care,
    Sarah
    GM Customer Service
  • I am having the same issues with my Yukon xl my last 8 vin numbers are7r279057. Can u let me know if there are warranty or recalls available. I am using 2quarts per 1000 miles
  • OK, so after a deflection plate has been installed (as per GM Bulletin) and 2 sessions of piston and ring baths to clean carbon out, still the same old issue. My 2007 Yukon XL (after 800 miles since the last several hour visit to the dealer) The low oil light is coming on. Now I'm going BACK in today for oil change and the 4th oil consumption test. This is getting really old. If this was happening to my Mercedes, they would have fixed it, rather than playing runaround games and band aid solutions. Sarah, I would like to officially open a case directly with you/GM. Please let me know what you need to do that.
  • gmcustsvcsarahgmcustsvcsarah Posts: 1,964
    flustered1,

    I checked your VIN and did not see any open recalls at this time. The following warranties are still in effect on your Yukon until the date/mileage indicated (whichever comes first):
    Corrosion Limited Warranty until 01/12/2013 or 100,019 MI
    Emission Select Component Ltd Wty until 01/12/2015 or 80,019 MI

    Your powertrain warranty went out in January of this year.

    What is your plan of action from here? We're definitely available to assist in whatever way we can.

    Best,
    Sarah
    GM Customer Service
  • gmcustsvcsarahgmcustsvcsarah Posts: 1,964
    thepoulman,

    If you would please send the following information to socialmedia@gm.com, we'll get a Service Request going for you:

    Your name/Edmunds username
    Phone and address
    Last 8 of your VIN and approximate mileage
    The name of your involved dealership and any appointment details you can recall (dates, etc)

    All the best,
    Sarah
    GM Customer Service
  • Completed. Thank you Sarah.
  • So, long story short. I received a low oil pressure, stop engine now message. Low and behold I have no oil on my dipstick. I put about 3.5 to 4.0 qts of oil in. I made an appt with a local GMC service department in Grapevine, TX. He proceeds to tell me that this is normal, these vehicles are designed to burn oil. Furthermore, one qt of oil per 3000 miles is normal; thereafter 1 Qt of oil every 1,000 miles. So I would burn through 5 qts in 7000 miles, with the manuf recommendation being 7,500. It is up to me to check my oil and add oil as needed between oil changes. What the heck do I need an oil change for then. Regardless. So, I begin the dreaded oil consumption test. I leave the vehicle and pick it up later in the day after a fresh oil change, and surprising enough it took all day and the service dept is now closed and coordinate with new car sales to have my paperwork and key. The very first thing I did before I start my truck, is check the oil where they parked it (on level ground). It is overserviced by at least 1/2 to 3/4" over the top hash mark. Talk about trying to skew the results of an oil consumption test. Do you think I am taking my Yukon back there? Of course not. I will be making some phone calls next week. But I had to share to see if anyone else had checked their oil when picking it up from the dealer at the beginning of the "oil consumption test." Oh I had my daughter take pics of the dipstick with my Iphone showing the over servicing.
  • gmcustsvcsarahgmcustsvcsarah Posts: 1,964
    kbelanger,

    If we can look into this further with you, please send an email to socialmedia@gm.com with the following information: your name/Edmunds username, phone and address, the last 8 of your VIN and current mileage, the name of your dealership, and appointment details pertaining to the oil consumption matter (dates, money paid, etc).

    Regards,
    Sarah
    GM Customer Service
  • I spend months (50k+ miles) going through this same exact scenario. Pick it up after oil change, prior to starting another round of oil consumption test, it has an extra Q, which i guess helps ensure you don't run out but doesn't enable the results to be accurate (when nobody told they were adding even more than normal). After all the time, energy, effort and frustration of doing these test, i'm told it's normal, just go on about your business. Not to cool.
    I finally took it back to the originally dealer i purchased it from. They agreed there was an issue and quickly replaced the Pistons/Rings. It's fairly recent but i could tell it helped w/performance and it doesn't seem to be burning at the rate it was (2-3 Q's in between changes). I'm hoping it's fixed but given so many issues, i still worry the engine should have been replaced. I didn't buy a $55k vehicle to piece mill key engine components which will end up limiting the overall life i could expect from this vehicle.
    Many calls to GM, didn't seem to help. Guess i just got lucky that the dealer finally decided to just fix it. It seems like GM has very stringent constraints on their ability to do these things, replacing engines given it's such a wide spread issue w/the different size pistons that have been going in their engines. Apparently they changed how they handle this to help enable more volume builds but exposed to some variations which could turn into an engine burning lot's of oil, piston slap, etc.
Sign In or Register to comment.