Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Nissan Maxima Maintenance and Repair

1147148150152153204

Comments

  • Does anyone know a good website for car tutorials that will help fix some of the problems I have with my 89 Maxima. I need to get tutorials on:
    How to install and fix: Car Window Regulators
    How to install and fix: Car Brake Pads
    :sick:
  • merdiemerdie Posts: 12
    I hate to tell you this but we went thru this same problem and after much negotiation with Nissan NA, they told us this: "Don't drive over 70 mph (that's when our vibration was worst), don't put a Nissan nose mask on your car and don't bother us again, we are not doing anything for you" Our local dealer knew of the problem and did all they could but again Nissan NA told them not to do anything else. Your best bet is to get rid of Nissan and never buy another product made by them, they don't care about their customers. We are out of the Nissan products forever.
  • give a try at www.autozone.com and go to 'repairs'.
  • jjr1jjr1 Posts: 16
    A mechanic told me that when putting lug nuts on they should only be torqued to something like 76 foot lbs. If you over tighten they will contribute to rotor warping.
    Hope this maybe will help.
  • mastjmastj Posts: 14
    I have an '05 and have the steering wheel pull problem. I have never had it aligned, because if the alignment were off, it would pull all the time. Rather mine, and I suspect yours, is a pulsating "pull" as you decelerate - I believe it coincides when the transmission downshifts. Also, I notice it with the cruise on going down steep hills, the engine "breaks" - which causes it to pull to the left. In this situation, the engine breaking engages for a second, then disengages, repeating this until you are down the hill.

    Also, before I bought my '05, I test drove an '04 that was used. The '04 did this pulsating pull to the left as well, I thought something was wrong with it, so I didn't buy it.

    Does yours do it all of the time or is it just sporadic? Can you duplicate it? Are you coasting with your foot off the gas? Automatic tranny right? Would be interesting to hear others thoughts on this issue.
  • dahuberdahuber Posts: 53
    Agreed, this could be the case. I think my shop manual says 80 ft/lbs. for a 2001 Maxima. Watch out for those air guns at the tire shop! ;)
  • p100p100 Posts: 1,116
    Even more important than the correct torque is UNIFORM torque on all lugnuts. Whether you torque all of them to 80 or 85 ft-lbs will have no impact on anything, but make sure they are all torqued to the same number.

    It is permissible to install lugnuts with an air impact wrench provided: (1) the lugnuts are started by hand, and (2) they use a torque extension with the gun. The torque extension will guarantee proper torquing of all lugnuts.

    But it is always safer to torque lugnuts by hand.
  • p100p100 Posts: 1,116
    Most likely you have a tire with a loose belt. No amount of balancing will correct the problem. Suggest you take it to a tire place that has a road force tire balancer (such as Hunter 9700) , that can measure the road force variation on your wheels/tires. Excessive road force will indicate a bad tire which should be replaced. I am almost certain that this is your problem. Nissan got cheap and started putting really cheap tires on their vehicles sometime in early 2000.

    In my opnion, you are better off investing in a set of good quality tires, rather than getting rid of the car, which will be a lot more costly.
  • heart2heart2 Posts: 38
    My 2K Maxima driver window is slow and sounds squeaky. Both raising it and lowering it is slow. Works but slow. I am tempted to spray the channels with WD-40 but do not really want to take the door apart. Any suggestions?
  • p100p100 Posts: 1,116
    Most likely you will need to take the door apart and grease the window track. However, before you do this, try using silicone spray on the rubber window trim around the glass. Friction between glass and rubber stripping can cause the window motor to slow down appreciably.
  • jefferjeffer Posts: 31
    I don't know if you've gotten this fixed yet but I just had a similar thing on my 2000 Max. It seemed like the engine would turn but just wouldn't kick over. The lights and all seemed OK. Then the car just died. When I turned the key there was nothing, no movement, no sound cept for a click on the steering column.
    Had to have it towed to the dealer. Ended up it was the starter and the dealer said I needed a new battery. I think the battery was probably OK but it was 3 years old so I decided to go for it - it being winter here at the time.
    So parts totalled $316, 2 something for the starter minus $60 core return and $69 for the battery. That wasn't that bad but $379 for labor, add some tax, and that got the total just over $700 - ouch!
    At least the car ran great for a month. Now I have a new problem and that's why I'm back. I will outline that in another post though.

    tx
    Jeffer
  • zhekazheka Posts: 18
    I bought a 5-speed '97 Maxima SE with 70k miles several months ago. The car had starting problems: When you turn the key and hold it, once in a while it would start immediately, but most of the time, it would not. You would hear the starter turn, then the engine turn a little, then the starter would give up(dashboard lights would blink) and then start again – this could repeat multiple times. In any case, when the car would finally start(which did not happen every time), the RPMs would jump .5k-2k and back, several times, as if something was holding the engine back, and then settle at normal RPMs.
    The mechanic changed the starter, fuel filter and the upper crank case sensor, but this did not fix the problem - starting is still a gamble. Now it is going back to mechanics for more diagnostics.

    I see many similar posts for the Maximas. Has anyone been able to fix the issue?????

    I am hoping for any advice!
    Thank you, Eugene
  • zhekazheka Posts: 18
    I just posted a alarmingly similar issue with my car: post #3077 in this forum with heading "More starting problems (97 Maxima SE)".

    The mechanic I go to - who is a Nissan trained Master mechanic, is puzzled by the problem. They already replaced the starter, the upper crank case sensor and the fuel filter, but the problem is still there. The car is going back to them today for more diagnostics. At this point they think it is a failure of a sensor, likely the other (lower) crank case sensor.(could be a cam sensor - I might have gotten the name wrong)
  • i have a 2001 maxima the central locking will only work when the car is on or the key is in the on position the remote key also does not work and one last thing every time i turn on the rear defroster the open trunk and open door lights in the dash light up also the dome light and map light do not work all problems happened at the same time thought it might be battery switched with my other cars battery (which is new) problems still happened...thank you for any help
  • gengen Posts: 5
    My 1995 Maxima GLE was shaking badly while in gear, but not in N or P. Acceleration was slow and caused shaking too. CEL showed 0604, cylinder 5 misfire. Spark plug was clean and ignition coil was good. Nissan confirmed bad fuel injector and wanted to replace all 6 for $1450. Bought 3 injectors, O-rings and intake manifold gasket for $275. Although it was only cylinder 5 that went out, best to replace all 3 injectors while I have the intake manifold up. Car is running fine now. I had a tough time, and would like to know a couple things which would have made it much easier for me. First, the old plugs were very tough to pull out, probably due to fuel in the fuel rail making a vacuum suction. After removing one, I thought the pressure would be totally released, but the other two injectors were just as tough. Before all this, I had pulled the fuel pump fuse and tried to start the car a few times in order to relieve fuel pressure. I even removed the fuel line from above the fuel filter. How can I relieve the pressure in the fuel rail so the injectors come out easily in the future? Secondly, the intake manifold has two rubber hoses connected to it at the driver side rear bottom corner, next to the EGR mount and metal tube. How can those 2 hoses be removed more easily? Thx in advance for your replies.
  • gengen Posts: 5
    In my experience, this is the $20 coolant temperature sensor. You should also check for cracked hoses at their end points. This sensor is very important in the startup process and will make all the difference. It is a very cheap solution and well worth the try. Make sure to get the right thread size for your car.
  • gengen Posts: 5
    I have a 1995 GLE and the cold start problem was solved by replacing the coolant temperature sensor. Make sure you get the right thread size for your car. It's a relatively cheap solution at about $20 and well worth the try.
  • rln1rln1 Posts: 11
    Is it possible to remove the complete Bose units (not just the speakers)from the trunk of my '90 Max? The speakers are easily removed, but the assemblies to which they're attached appear to be permanently fixed to their mounting surface. I'd be grateful for advice.
    RLN1
  • I've got exactly the same problem and two, count 'em, TWO Nissan dealerships said they could find nothing and could't reproduce the problem. One even kept him for two days so they could test the transmission cold. Overall, I agree with the comments here that the quality is slipping on the Maxima. My 1996 was smoother, quieter, had higher low-end torque and just seemed to be a better-engineered product. :P
  • I am with you !!!! NO MORE NISSAN PRODUCTS in my home !!!!!!! :mad:
Sign In or Register to comment.