Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Nissan Maxima Maintenance and Repair

1192193195197198204

Comments

  • sanjaysdcasanjaysdca Posts: 269
    If I remember correctly 2001 comes with full size spare.
    Swap one wheel/tire out and see if sound pattern changes. If it does then may be its tires.

    Also try asking on maxima.org forums.
  • easypareasypar ColoradoPosts: 186
    No problems with the car, although the blower motor is noisy in cold weather, which we won't have much more of here in CO until this fall. I'd been kicking around getting a new car, I like the new Max but the price-ouch! So we're considering keeping this a few more years.

    Obviously we don't put lots of miles on our cars since I quit work, I was a sales rep putting 55,000/year back then. The Max is a solid car, ride is OK and it hasn't had any maintenance issues. I did the rear brakes about a year ago and the front about 2 years ago, I replaced the battery when I did the front brakes because my local shop had the brand I wanted and I was doing some TX to CO trips to ski and didn't want to get hit with one on the road.

    From reading all the posts on here there's nothing inherent with Maxs that I should worry about, but I have never changed the tranny fluid or plugs. I know this engine has a timing chain instead of belt so no worries about that bill in another year.

    Are there any issues out there that any of you suggest I take care of? Even a couple of hundred $ per month in maintenance is much less than the hit on a new car. Although in a couple of years there might be some '09 Maxs on the used market.

    BTW, oil and filter every 5,000 miles, tires rotated every 10,000 and I run 85 or 87 octane regular gas. 27MPG highway, but I usually keep it right around 70 or a tad slower.

    Thanks in advance.

    easypar
  • pegasus17pegasus17 Posts: 536
    2003 SE with 56k miles
    recent mx work: tires, battery, brakes, drain/fill tranny fluid (twice)
    no other major work
    Got the new car itch but every time i test drive something, my Max feels better
  • I am not sure whether my 95 nissan maxima still has a cd changer. The head unit has a cd jambed in it. I believe it came equipped with a cd changer. Where in the car would it be?
  • lhylhy Posts: 48
    What are the repair and maintenance costs of Maximas like?

    Are they more expensive to repair compared to other imports (like Honda or Toyota)?

    I'm particularly interested in the costs of ownership for a 1998 Maxima SE or 1995 Maxima. Both have automatic transmissions.
  • caugncaugn Posts: 30
    I have a 1997 maxima with 197k miles. I haven't found the repair costs to be anything extraordinary. I had the alternator replaced a few years ago which cost around $150 for parts and labor, and a new battery was $60. And I spent around $200 on a new exhaust system which I installed myself. Other than that I haven't had to repair/replace any other parts.
  • As a mechanic and the owner of a 1995 Maxima with 136000 mls. on it, the costs have been only for the stadard maintainance and your replacement cost for wear and tear...brakes, filters, etc. Did have the CV joint go after about 90000, and had to have it replaced and did along with the struts. That was a decision that made the ride better. Other wise, the car has never had a major problem. The motor runs like new still and if you keep up with the basics, like oil and filters, and brake pads, it should go forever Just be sure you have a reputable mechanic, check out any used car you are going to buy, if you do not know enough to do it yourself....buyer beware. A well taken care of Maxima is good as gold. This is my 4th Nissan...2nd Maxima. I will buy another when the timecomes.
  • missk1missk1 Posts: 1
    Hello I have a the same prob with my car did you ever find out the prob?
  • lhylhy Posts: 48
    I have heard that the aftermarket parts for the Maxima are limited, and that is why repairs might cost more, since you have to buy parts from Nissan. It that true?

    Also, does the 1995 Maxima take regular unleaded fuel or only premium?

    And the 1995 Maximas all have timing chains, not belts?
  • easypareasypar ColoradoPosts: 186
    I've only had this happen once, although my wife said it happened to her once too. With the car parked facing uphill a bit, and having sat for awhile I got a loud "rattle" from the engine compartment on start-up. It went away in about 1-2 seconds though.

    I know my 03 Maxima has a timing chain and I'm wondering if it could be a problem with the (I'm assuming oil pressurized) timing chain tensioner.

    The car has 73,000 miles, regular oil/filter changes at 5,000 mile intervals. I checked the oil when it happened and it was full.

    Thanks in advance.
  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 44,408
    timing chain on a '95 Maxima.

    You should be able to get most mechanical parts for a '95 but trim pieces and body panels and lens and upholstery bits---yeah, that's probably not so easy anymore. A dealer that is not too lazy is generally your only source for cosmetic and trim bits---or a local Pick A Part. But "expendable" parts, like brake pads, ignition parts, tires, belts, etc. should be readily available at chain stores, NAPA, places like that.

    MODERATOR

  • sanjaysdcasanjaysdca Posts: 269
    There is a possibility that your ignition coils are going to go shortly.

    My 00 Infiniti I30 exhibited timing chain noises at 75000 miles. They started out slowly. Then the noise was almost always there while accelerating and while climbing hills. Car also felt "less powerful".

    At 80K check engine light and TCS light came on and occasionally car viberated at startup. OBD code gave DTC code 1320 .

    Bought 6 OEM ignition coils and 6 OEM spark plugs online for $550. Its very simple one hour job and does not require much mechanical skills. (atleast in 2000 MY).

    This is a well documented problem in maximas and I30. Also check out Maxima.org for details of the procedure.
  • easypareasypar ColoradoPosts: 186
    Thanks sanjay. I never considered it to be the igniters/coils. I always thought they were an ON/OFF proposition and that if one went out to just replace that one. It hasn't turned on the CEL and I never take it on road trips any more, so I'll just keep my ears and eyes open.

    easypar
  • maxima03maxima03 Posts: 7
    Wow, this sounds a lot like my car. I hear that clattering sound once in while at startup, and at acceleration. There's an exit ramp near my house that curves steeply upward (almost in a circle) onto the local road. I take that exit every day coming back from work, and I always hear the clatter when I'm approaching the top of the exit. I guess engine strains help reproduce the sound. :sick:

    The strange thing is I almost never hear it if the oil is relatively new. It seems to occur more often as the engine oil ages. At the last maintenance I told the dealer about it, but they couldn't find anything.

    Any other suggestions??? Oh, I have almost 75000 miles on the car. :cry:
  • sanjaysdcasanjaysdca Posts: 269
    you are welcome...

    Its a great car...
    The car is also very sensitive to the gas you put it. Mine does well with Chevron and Shell...and extremely bad with ARCO...have no explanation. Its just an observation.

    I believe the coils have design flaw. There was a TSB issued while back...but my car was way outside warranty. The stealer (I mean dealer) wanted 1200 for it...so I did it myself. 500 for parts + 1.5 hour of my time

    If you know how to open bolts and unplug power cords you can do it too in an hour flat.
  • easypareasypar ColoradoPosts: 186
    I used to know how to look up TSBs but it's been a couple of years since I've done any automotive work on my vehicles. Do you happen to remember the years covered?

    I've never heard it when the engine is under "strain". What maxima03 is describing sounds more like that. What I get, only a second or two is much louder/differenct than that.

    easypar
  • tonygolftonygolf Posts: 1
    1999 Nissan Maxima GLE six cyl My instrument cluster [fuel,odometer,speedometer,temp]gauges go either to the top or bottom and the odometer goes blank or showing different characters. If parked for a while with power off and I start engine its normal until I hit a bump some or all gauges don't work. Anyone ever had to fix this problem.
  • The ABS module in this particular instance has a malfunctioning Toshiba signal processor and appears to be a factory defect.

    This module has two processors, a Hitachi peripheral processor which calculates the actual ABS parameters. The other processor is a Toshiba signal processor that takes raw analog signals from wheel sensors and converts into data for the Hitachi CPU to use.

    The Toshiba chip becomes unstable at low temperatures and wheel speed data fluctuates. As the defect manifests, chip will begin to malfunction at higher and higher temps. This corrupt wheel speed data is sent to the Hitachi CPU causing ABS to activate all of the time. Eventually this will burn out the solenoids in the ABS module.

    We have found with these units you have to externally heat the Toshiba chip to nearly 200 degrees F before it begins to function correctly!
  • I have a 2007 Nissan Maxima which makes a popping noise when I turn the vehicle.
    When I drive my nissan it makes a popping noise in the front of the vehicle and on the side that I the turn on (left turn- pops on the left side, right turn- pops on the right side). Does anyone know what might be the problem?
  • jrhinesjrhines Posts: 1
    My 01 has about 125,450 miles. Recently I have a problem with my car not accerlating when I step on the gas. it starts fine, runs well and after driving for about 40 minutes or more, then it will sound like it is staying in a low gear and not shifting. the rpm revs up to1-2 but the speedometer stays about 40 mph no matter whether I step on the gas or not please help everytime I take it to a mechanic they
    drive it for a few minutes and say nothing is wrong. I took it to auto zone for them to put it on the machine no code came up . please help college student
Sign In or Register to comment.