Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





1995 Lincoln Town Car (Cartier) No Heat

Thermostat replaced, heater core flushed. Blend door actuator not working but if I rig it so the blend door is wide open I get full A/C. It is my understanding that I should be able to rig it closed and get full heat but only cool air comes out even on manual override. There is no heater control valve in this year and model in the heater core intake hose. What am I missing?

Thank you so much.

Comments

  • Kirstie_HKirstie_H Posts: 10,896
    You might also try posting in our Answers section:
    http://answers.edmunds.com

    Tech questions about older/out-of-production models seem to do better there.

    MODERATOR
    Need help navigating? kirstie_h@edmunds.com - or send a private message by clicking on my name.
    Share your vehicle reviews

  • Blend door actuator replaced. Vacuum lines checked. All works normally now but still no defrost. Now what am I missing?
  • CORRECTION: Blend door actuator replaced. Vacuum lines checked. All works normally now but still no defrost and heat comes out of a/c vents. Now what am I missing?
  • ****UPDATE:****The dash is out again so I checked vacuum lines manually and the floor/defrost door, panel door (heater air damper door), and the recirculating air door all respond.
    I have diagnostics and instructions for a Heater Control Cable replacement but there is not one attached to the EATC module nor is there a place that one would go so how does the EATC decide "defrost only" on mannual override when there is no dedicated defrost vacuum line or cable?
    Also, is heat supposed to come out of the panel vents or just the floor and the defrost vents? When it is on "floor" on manual override the heat comes out of the panel vents also even when you select 60 degrees on the temperature selector.
    Thanks so much for replying. It's starting to get cold here (Colorado) and I'm in panic mode as I'm traveling a lot between here and Wyoming and need her fixed so I can work. One more day off - need to find it soon!
    Traci
  • Now I am looking for the interior temperature sensor location as there is some erratic behavior. When the heater gets hot then it suddenly gets lower and when the a/c gets cold then it suddenly gets warmer. It's like the interior air temperature sensor is in the airflow somewhere and is "correcting" the temperature it's calling for.

    Still no air out of defrost ever.
  • **UPDATE 09/13/2011**
    After blend door actuator replacement the A/C appears to work normally. The heating system still has the following problems:

    THE TWO PRIMARY PROBLEMS ARE LOW HEAT QUALITY AND DEFROST BLOWS ONLY COLD AIR. ALSO LOW VOLUME BLOWER.

    On any setting the heat at max (90 deg) does not heat the interior to more than approx upper 60s. A/C temp setting to actual appears correct but heat temp setting to actual is about 10-15 degrees off. Air is just lukewarm when asking for heat.

    Even at 90 deg setting when switching to defrost it blows cold air only out the windshield vents.

    All air all the time blows out of panel vents and must be manually redirected to floor or defrost by shutting the panel vents. But this may be just how the system operates (?)

    Blower appears very low at all settings particularly defrost. It does go higher at manual (turn wheel) but seems low to me.

    When switching to vent from any heat setting the air appears to be slightly warmer.

    Covering the solar sensor changes nothing regarding defrost but I still don’t know if the solar sensor even has anything to do with the EATC.

    What am I missing now?
Sign In or Register to comment.