Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Volvo 850 Wagons

11819202224

Comments

  • ocfj40ocfj40 Posts: 3
    a cam sensor fixed the one i was working on, however i was told that the temp sensor would also have a no spark as well. good luck
  • 850850 Posts: 2
    I just replaced the cam sensor about a month and a half ago. The car had a crank no start like it does now. The wierd part about it all is that i ohm'd out the new and old cam sensor and they were the same reading. I still went ahead and installed the new cam sensor and the vehicle fired up. I"m puzzled and feel like i'm chasing a ghost. I hate to bring it to a shop, but my manual is pretty basic. Well thank you for your insight. Mark
  • my 850 wagon reversing lights have suddenly ceased to operate. Where is the reversing light switch in these cars. I suspect it is in the gear box which will be a real hassle to replace. THere are not bulb warning lights on the dash so I suspect the switch.
  • romant1romant1 Posts: 1
    Does anyone know how to replace the Turbo Oil Return Seal? I took it to a dealer to get checked out for codes, and when I got it back I had a great oil leak from the return line of the turbo. Part is $3.90 and Labor is $95.00 at the dealer.
  • donaldfdonaldf Posts: 2
    I have a 97 850 wagon that has recently developed a strange problem. Occasionaly, when the car is started, there are no h/lites, no turn signals, no speedo ,the electric shift release does not work. Is there a relay that affects these areas or a possible loose connection? This is my wifes car and I have to fix it NOW. And all the married men said amen. Any and all suggestions would be appreciated. Donald in louisiana
  • casper10casper10 Posts: 1
    150,000 miles, car cranks okay, but after last crank, hear a drag like hitting fan in back of radiator. Do you all have any suggestions as to what is happening?? Thanks, Jim (Virginia)

    This is the best auto I have ever owned, think I will be buried in it. ha
  • rafterduderafterdude Posts: 1
    Hi Donald,
    We have a 94 850 wagon and the same thing happened...... quite by accident my son discovered that if you rotate the ignition key back slightly all the electric that was disabled will work again. This leads me to believe that we need a new ignition switch but we choose to just live with the quirk. Good luck, Andy
  • ptg0ptg0 Posts: 4
    Buy a new headlight assy off of e-bay if you havent already.
  • donaldfdonaldf Posts: 2
    Has anyone ever modified the pcv system on an 850 to simplify it like on older american cars? A pcv valve and a hose to intake.
  • jr714jr714 Posts: 24
    I have an 850 Turbo with 150K which I have owned for about 1 year. Other than front end work and a check engine light that wont go off, it has been fine until recently when checking the oil I noticed brownish-white sludge inside the dipstick. A few people told me it is a bad head gasket and maybe worse.

    Now being in this forum, I know I will be understood. I love this car, I searched for 10 years for a good example with no apparent problems for a low price, and this car was it. I am not about to give up on it so fast. I can't afford to pay $2,000 to fix it (which is what I paid for the car). Plus I have been told that once I fix the head gasket, I will probably have to do work on the heads, and/or the rest of the engine could go too, since it is almost impossible to get out all of the coolant once it has seeped in.

    SO I need to know:

    1) Are all of these things true?

    2) Is there any way for me to know for sure how bad the damage is?

    3) Is there any other solution other than replacing the engine?

    4) Is it worth doing a compression test?

    5) Has anyone here repaired this by themselves? Is it realistically possible for a home mechanic to do it?

    Please help!
  • Dear jr714,
    I have a 97 850 Turbo with about 98k and noticed the same thing. Thinking I had a bad head gasket, I had it towed to the dealer (I trust my dealer). The mechanic did all the testing and informed me there was nothing wrong with the motor. He did suggest that I replace the dip stick. I thought this was too easy, but did recall quite a bit of wet weather preceding the sludge on the stick.
    I was going to replace the o-rings only, but went for the new factory dipstick.
    Problem went away. 6 months later, no sludge.
    I did change the oil after replacing the dipstick as a precaution.
    Good luck, hope yours is as good as mine.
  • My rear bumper mounting brackets are totally rusted and crumbling. My bumper is sagging. I have bought two new brackets to install. Are there any "gotcha's" I need to look out for? One thing I'm not sure about is how to disconnect the bumper cover from the frame at the sides. Any help is greatly appreciated. Thanks in advance.
  • jr714jr714 Posts: 24
    Volvofamily,

    Sorry for the delayed response. After reading your post I allowed myself to believe that my car would be the same as yours - and it was!

    The delay was cleaning out my garage so I could set up a shop for myself. I fully intended to do whatever was necessary to fix the problem. I started by doing the oil change, checking very carefully for any coolant or more sludge in the oil. There was none. I added the new oil, and - voila! No more sludge. Problem gone! Now 3 months later, still clean as a whistle. I just told my mechanic (who I also trust) about it and he was speechless. He has been in the business 40 years, has worked on thousands of Volvos, and has never heard of it.

    Thanks so much for saving my wallet and my car! :)
  • Hello-
    I am considering buying this car with 210k. It's loaded so not sure if it's a GLT or not. Definitely not a turbo. It had its 150k service and timing belt. I know that they recommend the belts be changed every 75k. My question is: will the belt breaking during operation wreck the valves on this model? Also, I've heard that the tranny's on these could be problematic, as well as the headgaskets. It appears that these are still original but working fine. Should I worry about these two issues also?
    Thanks for writing back-
  • my 850 turbo 96 volvo yesterday completely stopped functioning when i put it into reverse. It happened once b4 about 1yr ago what could b the problem? it was fine until i went down a 1 way street and had 2 turn around so i put in reverse and my baby completely stopped, she would not move at all as if something were locking her tires from moving, after about 15 min. of tinkering i played with it in 3rd and she made some movement and we slowly made it home.. ive reaseached that volvos r subject 2 bad transmissions and faulty electrical wiring, my engine lights r always on and my hazards dont work, ive been 2 dealer and they say i need a new hazard switch which i havent replaced bc the mech. on duty whispered 2 me that usually doesnt solve the problem nor does the computer diagnosis of my type car usually confirm the problem. so what can i do, im on my way 2 a mech rite now 2 get some advice... help & thanx 2 all yusigusi 11/20/08
  • jr714jr714 Posts: 24
    I have the same prob. with the hazards, but with me its also the blinkers. The hazard fuse (I think its 13) was blown, but the new one blew again right away, so my mechanic told me to check the headlight and taillight wires for shorts, which I plan to do this weekend. My radio also was working intermittently but now failed altogether. Though the power goes on and all functions work, you can't hear any sound. These cars are awesome but as they age they need a lot of TLC :D
  • jr714jr714 Posts: 24
    Volvofamily,

    Sad to say my problem with the sludge has returned. Still, no signs of damage to the engine - no clicking from the engine or white smoke, no leaks, no loss of coolant or heat, but the whole dipstick tube is full of the sludge. When you said you replaced the dipstick, did you mean just the actual stick, or the dipstick tube as well?

    Thanks for the help.
  • hazards dont work, turn signals, and all that connect to hazzrd switch seem 2 have permanent short and cant afford 2 get car rewired so what can i do? help.. :sick:
  • jr714jr714 Posts: 24
    I have the same problem. I was told the hazard switch has a relay for the turn signals. I just got a new switch off ebay and I will be putting it in any day. I will post the results.
Sign In or Register to comment.