Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Chevy S10/GMC S15-Sonoma: Problems & Solutions

1686971737499

Comments

  • I have the same problem on my 98. I just pulled the dash bottom apart and found the acutators near the gas pedal to work but the lower one had a problem. The plate that it moves was either broken or disconnected on the inside of the blower cowling. I pulled the actuator from the plate and moved it by hand, definitly had a problem. I replaced the heater core last year had to pull the dash to take the blower cowling/assy out 10 hrs later done. That is what this would take to fix the prob. Instead I took a piece of 1/4 " fuel line I had hanging around put it up the floor duct about 1-1.5' and it opened the plate have floor heat now, in the summer I'll think about a good fix. This worked for me. Good luck
  • gonogogonogo Posts: 869
    A good start would be to find out what codes are putting the SES light on. Looks like you are dumping fuel into your exhaust system.
  • chevy02chevy02 Posts: 19
    Mine wouldn't go into 4H, and I don't remember trying the 4L. We simply unhooked the battery for 5 minutes and then plugged the battery back in and it appears to work fine now. Something about needing to reset the computer... Cheap easy fix if it works.
  • thanks for the tip but it is miles... :(
  • thanks for the reply...diagnostics here i come! :confuse:
  • hey everybody, I'm wondering if anyone has any input on this. I have a 1999 s10 with the 2.2L engine. Haven't had any actual problems so far. For some reason when the engine is warmed up, it can't go past 3000 rpm. When I took it to the dealer for diagnostic, they ended up replacing the crankshaft sensor, and a injector on the no. 1 cylinder. However the problem is still there, the mechanics at the dealer are stumped. The number 1 cylinder is still reading a missfire at higher rpms. All they said is it could be either the drive chain tensioner or a bad valve. Since either one involves lots of time and money (both of which are at a premium), I was wondering if anyone had any suggestions, besides getting a 4.3L engine?
  • jh1956jh1956 Posts: 9
    My duaghter has a 1987 S10 4x4 whit 4.3 automatic trans. It will run great for about 1 mile then quits. I haven't had the time to check it out yet but would apperciate any comments. Also after it quits it won't restart for a couple of hours. Then will only run for about another mile.
  • gonogogonogo Posts: 869
    What speeds are you getting, my 99 2.2 auto will do 70 mph at 2600 rpm. At 3000 rpm I would think it would be near 80 mph.
  • I'm sorry, I should have mentioned that it has a manual transmission, so without higher engine speeds I'm driving like a granny. I usually shift around 3200-3600 rpm when I'm driving ( I live in Central Pennsylvania, lots of hills and moutnains)
  • My s10 has had some strange problems. It is a Vortec V6, LS. I don't know if these are problems that others are having, or if i'm the only one.

    1)My truck has had the "service engine soon" light on for a while. The truck will begin to miss, and eventually run on what sounds like 3-4 cylinders. If i let off the gas, the motor will catch up and start to run normal again.

    2)Also, when i am driving, the ABS and Parking Brake lights will light up in my dash. The truck will stumble, and almost sound like ity cuts out for a second. I've had problems in the past with this occuring and ultimately causing the truck to die. This has even happened on the Interstate!

    Whenever I took it a shop to let a friend of mine hook up a diagnostic machine to it, he found and cleared two codes. A 0300 and a 0350 I THINK. I know for sure one of them was an emissions code. I didn't even get out of the driveway before it started missing and running rough again.

    These problems have baffled everyone who i've asked. ANY suggestions or input would be greatly appreciated.
  • gonogogonogo Posts: 869
    I have been to Lock Haven ,lots of hills there. Well chain tensioner problem would have a sound of the chain slapping on the front cover, lots of noise. Bad valve would be eliminated with a compression check.
    Did they check fuel pressure under load, that could be a cause.
  • Could I hook a tach up to the powertrain module of a 1991 s10 2.8 v6? What what wire could i have to splice?
  • I have a coolant leak that I cannot find the source of. The water is dripping off the transmission. I have checked all 4 coolant hoses and the coolant block plugs.

    The water is dripping off out of the engine from the back right somewhere I cant see the source of, I can only follow the water trail up until I can't follow it anymore. I have some links here with pictures of the leaks in the hope that someone here might be able to tell me where the leak might be coming from.

    Engine Pic1
    Engine Pic2
  • canufixitcanufixit Posts: 165
    When you say "right side" .... You mean the passenger Side - correct ?? If so - did you look at/under the heater core /fire wall area in the Engine compartment ?? And check your rug under the heater on the passenger side ...

    Also - Give some more details - Year, Mileage, Engine size, etc ...
  • Looks like i have the same problem as of now. Wheni hit the brakes my left side goes out even my light for the license plate goes out. so your saying all i need to do is clean my prongs and all? I did add wires for a trailer. :confuse:
  • gcoop3gcoop3 Posts: 4
    When I hit my brakes the only light that works is the top center one, above the hatch. My other lights come on only when the headlights are on but they do not get brighter when the brake pedal is pressed. All the fuses are fine, and I even changed the tail light lamps. I did notice that my hazard signal is not working either...once again all fuses are good...

    Any advice will be gratly appreciated. :(
  • gcoop3gcoop3 Posts: 4
    I had a leak on mine also,...took a while to find. There was a small pinhole on the back side of the metal tube that connects the thermostat to the radiator hose. I used JB weld ti fix her up.
  • alcanalcan Posts: 2,550
    The brake light circuit goes through the turn signal switch, which cancels the brake light to indicate a turn when the brake pedal is depressed. What year is this thing so I can post the correct wiring checks?
  • :blush: Have anything for my problem? See above, i have a 99 s10.
  • Sounds like its creating a vacuum in the tank and fuel lines. Try replacing your gas cap with a vented one.
This discussion has been closed.