Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Windstar Problems

16970727475124

Comments

  • After shoping the imports, I am considering keeping my 96 Windstar. Already have the transmission replaced. I regularly change all fluids and use synthetic oil. Check engine light comes on regularly on the hiway. 88,000 miles, what can/should I expect? I need to budget for the future. There's a screaming deal on a 2003 Windstar at a local car rental company. Would it be better to keep what I know or hope for an updated and improved model? Is a 2003 any better than my '96?

    HELP!
  • Thanksfor the tip. I'll check with Autozone tomorrow. Actually meant to go there last week but was too busy.
  • I have a '96 Ford Winstar too and had Check Engine light on before, other than the problem listed on this board, oxygen sensor might got out. As for my case, I did nothing and the light came off after I had a long trip on high way, I think the high-speed driving cleaned up the oxygen sensor where might have carbon deposited on. So far I have not got major problem yet and knock the wood. Hope this helps.
  • You told me so! I posted previously about my 96 Windstar (3.8L V6) for an overheating/fluctuating temperature gauge. The van has been running rough when started (misfiring) and my coolant has been leaking somewhere with no signs of leakage. I brought it in to my mechanic and he did a pressure test overnight. When he came in this morning, any pressure reading was almost nil. There's no signs of any external leaks. I did the 100K tune up at 88K last September (I have 93K now)and he showed me the spark plug in the #1 piston and it was garbage at this point. The diagnostic code is showing that the #1 cylinder is misfiring. He's going to try a sealant to see if that will help but he said the head gasket (as a minimum) will need replacing and he recommended I bring it to a dealer or another local specialist for the repair (he's too busy to be able to do it now). His believes the cost will be somewhere around $1,500 depending on what's found when it's opened up....

    Trash it now? Can't really afford it but may not have much choice.

    It's not a good thing when the first words uttered by your mechanic are "how attached are you to your van?".
  • wijocowijoco Posts: 462
    "It's not a good thing when the first words uttered by your mechanic are "how attached are you to your van?". "

    You're not the first Windstar owner to hear that. I wouldn't put $1500 into that motor with those miles (you need head, intake and timing cover gaskets installed). Your two best options are a factory rebuilt motor installed at a Ford dealer which will run you $2500-$3000 but will include a 3/36,000 warranty. The other would be dumping it for whatever you can get and take the cash + repair savings and put it towards the payment for a new van. Keep in mind if you keep the van you'll be looking at transmission, suspension and electrical wor withing the next 100,00 miles. It will still be cheaper than new car payments, but how much trouble and downtime are you willing to put up with?
  • I have a 98 Ford Windstar van. I have spent over $7000, over the last 7 months, for an new engine AND transmission. Tranny and engine failures for these rolling piles of crap are well documented. Of course, Ford couldn't care less about it. Having only 58K total miles on this vehicle only makes it worse. I guess i better establish a special fund entitled "Ford Windstar Repair", since I have 10 months to go before it's paid for. The company I work for has 2 of these vans (a 97 and a 01) as company vehicles. Both have had to have tranny replacements. The engines? So far, so good..... But, they are in the process of being replaced. Can't have our employees driving around in junk, ya know? My advice, DON'T BUY A FORD WINDSTAR! INSTEAD, BUY SOMETHING JAPANESE.
  • wijocowijoco Posts: 462
    Out of curiosity, what failed in the engine+trans?
  • Hey yall, we have a 95 Windfart, oop, Windstar. Went to start it today and it started to idle very rough and there was a strong gas smell in the van.

    I tried to restart it several time with the same results. Rough idling or even stalling and a strong gas smell. Lifting the hood it sounds likes it missing. Plus the check engine light is illuminated and it is flashing, which I've never seen before. Any ideas? Thanks in advance.
  • steverstever YooperlandPosts: 39,981
    Try an autoparts store like AutoZone - often they'll read the CEL codes for free.

    I'm betting it's an o2 sensor myself although my experience with them is that they cause the CEL to shine steadily.

    Try asking in Got a Quick, Technical Question? too.

    Steve, Host

    Moderator
    Need help navigating? stever@edmunds.com - or send a private message by clicking on my name.

  • When the check engine light is flashing it means that the engine is misfiring. If the engine keeps misfiring, the light keeps flashing. If the engine stops misfiring, the check engine light will remain on but it won't flash. If it is misfiring badly enough it will throw enough unburnt gasoline into the catalytic converter to cause the cat converter to eventually fail. Yours sounds like its misfiring badly which could be caused by a dozen different problems ranging from bad plugs/wires to bad injectors to a compression problem (have you had your compulsory head gasket repair yet?) to an intake manifold problem (that's my problem -- its about $1k worth of engine work to deal with). If you're lucky, maybe your computer (ECM) just needs to be reprogrammed. THis is a possible if it just started all of a sudden.
  • steverstever YooperlandPosts: 39,981
    I always forget about this discussion too:

    "Check Engine" light

    Steve, Host

    Moderator
    Need help navigating? stever@edmunds.com - or send a private message by clicking on my name.

  • senssens Posts: 1
    98 Windstar 3.0L. Transmission stays stuck in 2nd gear when hot. After 5 more miles stays stuck in 1st gear. After it cools overnight its fine again untill it get hot after about 20 miles. No computer codes result. When are temperature is below 50F it drives normal. Any ideas?
  • The Sensor on the transmission is very heat sensitive and can ccause this when defective its right next to the exhaust manifold (another one of Ford's better ideas)
     i believe its called the transmission range sensor
     Is your Cruise control not working as well
    its a ten miuite job to replace about $70 for part , check the Haynes manual for instructions
     Roger
  • dfiredfire Posts: 2
    I have a 1998 windstar with a 3.8
    My check engine light is on and the codes P1152 and P0174 come up on the meter.
    I found the 1152 is the Fuel Air Meter and
    the 0174 is the Sys Adaptive Fuel too Lean (Bank 2)
    I would like to know what and where these sensors are and if I can replace them myself.
  • I have just replaced the head gasket on my 1995 windstar,and after a test run it is still heating up.The coolant is flowing back it to my over flow.Any suggestions?
  • wijocowijoco Posts: 462
    Check your PVC system. Be aware that Ford screwed up the valve cover design on your era Windstar and caused pinging, lean codes, rich codes, oil-soaked vacuum hoses, on and on. More than likely something besides a sensor has failed.
  • wijocowijoco Posts: 462
    Water pump, cracked head, incorrect gaskets, coolant blockage, failed thermostat, Ford Windstar, could be anything.
  • dfiredfire Posts: 2
    Thanks, I'll check that out, Can you explain what "Bank 1 and Bank Two" are? and i cant find anything on "System adaptive fuel" Any info would be appreciated.
  • Agree about the dealers. I am amazed if I ever get out of the dealership with less than a $500 bill. My Windstar was a disaster.
  • I bought my wife a new 95 Windstar with the 3.8L engine. The transmission needed to be rebuilt around 30 or 40K and was done under warranty. When the transmission went out at 66K I thought I was stuck because the warranty for the drivetrain is to 60K. The dealer told me Ford was going to pay all the costs then I realized these vans have transmission problems. I just rebuild the transmission for the 3rd time at 145K miles. Meanwhile, my Ford Explorer has 152K miles and I have never had a major problem with it.
This discussion has been closed.