Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Buick Regal Transmission Problems

24

Comments

  • My 1994 Buick Regal 3.8 has 80K miles and is runnung a bit roughand sometimes stalls as I am stopping. I starts easily and you can continue like nothing ever happened.
    Anyone any ideas?
    Roy
  • My 1994 Buick Regal 3.8 has 80K miles and is running a bit sometimes stalls as I am stopping. It starts easily and you can continue like nothing ever happened.
    Anyone any ideas?
    Roy
  • Im at about 128k or so and my transmission is misbehaving. 3rd gear between 50-60mph gets some slipping at low throttle input ... it happens every time unless i give it some gas and it stays in 2ndgear.

    Lately some more problems cropped up. Driving home in rushhour about 30miles stop-and-go traffic... the transmission was giving some ugly shuddering/slipping once at around 15mph and again somewhere around 20mph or so.

    One more symptom, when coasting in stop&go traffic I'll start to brake and take the car down slowly to a stop ... right before it comes to a complete stop it will start shuddering again but will stop when the car is not in motion. Once i try to pickup again it will give some hesitation slippage but then go back to normal.

    the 50-60mph slipping has been there for maybe a year now [over the period of 5~6k miles, i dont drive a whole lot]. When i asked the mechanics at GM they said for me to not change the transmission fluid, seeing how its current distressed state is somehow keeping everythign in equilibrium and if i were to get it changed it would open a can of worms. I've been able to confirm this judgement, but I would like to know if there is any prognosis that can be given as to how much life i have left in this transmission? at 128k ... i THINK the transfluid might have been changed at 100k [dad had it before me and I cant really vouch for him being mechanically minded and observant]. What i can tell you that at 70k this car had a transmission swap. So with 58k on the dial for this 2nd transmission ... any takers as to what kind of life expectancy im looking at?

    Thanks in advance for all responses.
  • 91buick91buick Posts: 1
    I have a 91 buick regal with the 3800 v6, lately when i start slowing down to stop at a stop sign the transmission acts like it has shifted into neutral cuz once i try to get going it will just rev up then it will shudder and go into gear and go normally, the motor doesn't stop running anyttime during this. Lately it has been taking more to get it going again, sometimes i have to shift into neutral then back to drive to get it to go when trying to leave a stop sign, the tranny fluid is up to the full mark and everything else seems alright, do i have a tranny issue or brake issue or possible injectors???? anything would be appreciated!
  • I read with interest your transmission studdering problem. I have the same problem with a 91 Regal, 265,000 kilometers. The transmission guy tells me its the overdrive lockup and the tune up guy tells me it's an ignition problem. How did you make out changing the coil packs?
  • spanglerspangler Posts: 2
    I have a 97 Regal GS with a factory rebuilt 4T60-E & I can't find the vacuum modulator. I saw on previous posts that one person said it was on the front right side (driver side) of the transmission when facing the car. Well, I can't find it or a vacuum line.

    Maybe the rebuilt 4T60-E don't have a vacuum modulator?

    I went to Mitchell's & the exploded view didn't even show the vacuum modulator, but did mention part 47 which was not on the view.

    HELP, transmission shifting hard and not shifting right.
  • goykhmangoykhman Posts: 1
    hello sir ,

    my 2000 supercharged regal , soon after 140k out of no where
    started to slip and buck at about 40 to 50 mph it kind of started when i took the gas to pretty much 0 i barely made it to the station . i thought it was it . but next day it continued , the next got worse and a small whine came from the bottom, soon after ,like the next day , i drove my first 1/2 mile of the day and my transmission went in neutral all at once , no reverse no gears at all. i shut it off , after a short time the car was fine for another 500ft then the same . could a transmission go in 4 days with no previous symptoms , and all at once . please reply to egoist22@gmail.com
  • exo425exo425 Posts: 15
    after changing the 3 ignition coils, spark plugs and wires, the car has been running great ever since. The problem was that only one of the coils was burned out so the car essentially was running only under 4 cylinders at a load. the car would studder because it wasnt balanced. I am happy with the way the car was running but i must add that the total bill for the repair came out to about $600. :cry:
  • bsheppardbsheppard Posts: 3
    replaced two coils on my 91 Regal and the car is working fine, thanks to this forum. Many were convinced it was the transmission lock-out, even the local transmission specialist. Thanks again
  • Recently my 99 GS has intermittant hard shift problems( up or down). Once every 3 or 4 days. Usually after shutting off and restart seems to shift just fine.
    Is this a Speed Sensor Problem or something a lot worse?
  • erwisneskierwisneski Posts: 18
    Okay I replaced my radiator this weekend. 135k on the od was about time. Replaced it with a 1 1/4 in radiator. Radiator works great. Lower transmission line... Not so good. It leaks. I checked the threading on both and they both looked PERFECT. No angle threaded happened. Anyway it is leaking through the hole in the middle of the nut. I put in a temp fix and but teflon tape on the white junk. Works great for now until the heat destroy's it. I looked at the flare and it looks good had a friend also look at it and he saw no problems. I assume he knows he restore Falcon's . Should I purchase a new Tranny line. The upper seemed to mate good. Let me know appriciate the help as always.
  • vcmastervcmaster Posts: 1
    I bought a 2000 BUICK Regal LS on July 9th. The mileage is 86000. The price of BUICK is 3600$. My car runs smoothly. Last Friday, the battery of my car is used up, and I found that the stop light is always on. I drove my car to Firestone. The technician did an inspection of stoplight switch, and told me that the stoplight switch is worn out. Because they did not have a stoplight switch, they unfixed the stoplight. On Saturday, I found that transmission of my car has some problems. When my car is run at a low speed, and then speed up, these will an instantaneous tremble. Does the stoplight switch inspection cause this problem? I do not know how to deal with this. Would you please give me some advices? If the mechanical inspection is needed, would you please recommend a store for me? Thanks.
  • amerigoamerigo Posts: 1
    I have a used 95' Regal that was running just fine until recently. I got an oil change a few weeks ago and had my transmission fluid topped off. I suspected that was related, but now am unsure.

    Over the last couple of weeks the 95' Regal has starting jumping as it switches gears, more and more violently. As I was taking it to get looked at, it went out of gear completely into neutral while I was driving and I had to stop and start the car again to get it back into drive. When I got to the mechanic, they checked the fluid level and everything was full and fine as far as that was concerned - they recommended a transmission specialist.

    Has anyone else had these problems? Any suggestions?
  • I am having the same problems. My '98 Buick has only 70,000 miles on it. I refuse to believe that American engineers are that stupid. I did however read in another forum that the studdering and hard ship ploblems are related to valve in the transmission that goes bad. I believe it is the PCV valve. It made sense to me because my transmission still shifts when it is supposed to. It just shifts hard. I have not had it checked out yet because I bought a new Toyota Camry and have driven the car very little. However, my wife needs a car to drive when she gets her license her in another month. But this forum has got me worried about a speed sensor and starter coils as well. One could flush a lot of money down the toilet trying to find out what this problem is. Let me know if you have any luck.
  • Occasional problems with this vehicle are failures of the Transmission Pressure Control Solenoid (PCS) and the connections at the Transmission Pass-Thru Connector. Failure of the Transmission PCS is identified in TSB # 00-07-30-002B. Failure of the connections at the Transmission Pass-Thru Connector is identified in TSB # 02-07-30-022B. The cost to repair the Transmission PCS is estimated at $45.61 for parts and $273.00 for labor. The cost to repair the Transmission Pass-Thru Connector is estimated at $10.00 for parts and $65.00 for labor. All prices are estimates based on $65.00 per flat rate hour and do not include diagnostic time or any applicable sales tax.
  • jerodfjerodf Posts: 2
    I was told there was an error code that said my 2nd to 3rd shift solenoid was bad. The transmission guy said I would have to rebuild my entire tranny cause this part is so hard to get to. Is that true? The problem sounds simular to the one above. My car doesn't up shift to 3rd or overdrive until I let the gas go completely. And when I press it again it shifts back down. Someone also mentioned throttle position sensor but the code didn't come up for that only my mass air flow and tranny solenoid showed up.
  • Hello all I am hoping that someone can shed some light on a problem. I have a 1999 Buick Regal LS 3.8L V6.
    I love the car and have owned it for several years. It has 86 thousand miles on it and the transmission is acting up.
    Sometimes when I go to pull out it will make a bad shuttering noise. If I let off the gas it stops. The car will start to move but the shuttering noise is bad. Once I let off the gas and apply the gas again it goes on like nothing happend. It only does it once in a blue moon and there is no rhyme or reason that I can figure why it is doing it. It shifts fine in all gears and drives like it always has. It is just this one thing. It use to do this when I would go from reverse to drive and hit the gas quickly. If I let it sit for just a second and then hit the gas it never did do it. Now it is doing it when I pull out off and on. I changed the fluid and filter about 10 thousand miles ago but when I did it the first time it made no difference. To me it seems like it is not fully engaging into gear or it is coming out of gear partially and then reengaging. Any help would be greatly appriciated.. :confuse:
  • I've got a transmission problem I need some guidance with. My '01 Regal has just under 65K miles on it. When the vehicle is cold, everything works fine, but once warmed up, vehicle won't go into reverse any longer. Forward drives and shifts like normal. Does that sound repairable, or is it a prelude to a new transmission?
  • hafushafus Posts: 2
    I have a 99 Buick Regal GS and had the same problem today. From a stop, the car trembled quite a bit (felt like the front tires were spinning). Once I got going, or if I eased into motion, the car would run fine. A bit later, I tried to drive it again and the car would not go into Drive, 3rd, or 2nd. Only low gear and reverse. Any insight would be greatly appreciated!!! Thanks in advance!!

    Thom
  • I recently began experiencing problems with my 98 buick regal. Two nights ago i was driving when i felt my car kind of pull back, as i tried to pull over to the side i noticed my steering wheel would barely move, it kind of locked. i managed to pull over and them my car suddenly stopped. i had to turn it off and then on again to get going. Yesterday, i was driving when as i was slowing down to come to a stop, it stopped running. i had to turn it off and then on again to get going. This happend three times yesterday. Any ideas what the problem is? Is it fixable? i do not know much about cars and dont want to spend a lot of money trying to fix it. Please help! :)
  • I bought a 98 Buick Regal GS back in Oct. 2007. The owner told me that he had it checked out by a mechanic and that everything was fine. It only had 99k on it. I drove it for about two months and started experiencing problems.
    It started with making turns. When I would turn (either a gradual or a hard turn) the engine would rev up and fall down to below 1k rpm and jump back up to about 2-2.5k rpm. No check engine light came on, so I didn't think much of it. Then, when i was stopped and started to go again it would hesitate, rev up and jerk forward as if the gears were slipping. Sometimes so much so that the tires would squelch. Not too long after that the "service engine light" came on. It happens quite frequently now and is quite annoying.
    Has anyone had similar problems, and if so, what were you able to do to fix the problem.
  • I have a 1996 Buick Regal with just under 73k miles. It is having problems shifting. The fluid is topped off and there is no leaking that I can see. When I put the car in drive, it goes in smooth. The problem starts when I hit about 3000 rpm and it wants to shift, but doesn't. It just revs until I back off the throttle and shift it into 3rd. Then it does the same thing in 3rd. It feels like the transmission isn't hooking up. Any suggestions? Should I take it out to a deserted country road an put it out of its misery? I paid $1500 for it is it worth reparing?
  • I think that is the same problem I'm having. Is it a difficult repair and what is the cost? Is this somethng that I need to take to a transmission shop
  • hey whats up bro im having the same problem same car same year i was wondering if you ended up finding a solution to your problem. if you did can you help me out thanks
  • hafushafus Posts: 2
    I never did find out. The transmission, coupled with the chrome peeling off the wheels, coupled with the fact that my paint started to flake off in basketball sized sheets made me decide to donate the car for auction. Good luck to you!
  • I need help i have a 99 buick regal gs and From a stop, the car trembled quite a bit (felt like the front tires were spinning). Once I got going, or if I eased into motion, the car would run fine. A bit later, I tried to drive it again and the car would not go into Drive, 3rd, or 2nd. Only low gear and reverse. Any insight would be greatly appreciated!!! Thanks in advance!!
  • A girlfriend of mine has a 1996 Buick Regal. Engine size or anything else about the car I am not sure of. She called me tonight and said that she had had trouble with the car this morning. It was down to near zero this morning and when she started the car and took off, the engine would rev up but the car would only go at a slow speed. This continued until the engine had warmed up after she drove it for about 10 minutes and then the problem disappeared and the car and transmission worked in a normal mode. Is this a usual occurance with a 1996 Buick? Or is it an omen of bad things to come. Any help would be greatly appreciated. Thanks.
  • Did you get a response to your post regarding your girlfriend's 1996 Buick Regal transmission not shifting during cold start? I have a 1988 Buick Regal custom that I am refurbishing and the transmission is doing the same thing and it has a slow leak around the seal. Was she able to repair it without replacing or rebuilding the entire transmission? I am MBenson242@aol.com
  • kmc845kmc845 Posts: 1
    I know this is an old post, but did anyone ever find out what was causing this problem on their buick? I have a 2000 Regal with 75K miles on it, and it is experiencing the same issue. (studders/hesitates from a start) it only occurs with the car is hot and only before shifting into 2nd gear. Fluid and filter was changed about 3K miles ago.....Any info would be appreciated.
  • It's good to know this is still alive. No, my 88 buick is still standing still. I have not done anything else to it. The reason is I cannot find a mechanic that is willing to work on the car. The ones I have checked with wants too much money to do one or two things, or the mechanic won't show up at all. In this economy, everybody wants money. So, I have decided to put it on hold. Also, it seems your car stalls when hot, well my car stalls when cold (start-ups). I am no mechanic, but there might be a difference there. I hope you can find it. Keep me posted! GOOD LUCK
Sign In or Register to comment.