Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Pontiac Bonneville Starting/Stallling/Ignition Problems

1246712

Comments

  • see # 45 of this forum very very accurate!! And helpful!!
  • imidazol97imidazol97 Crossroads of America: I70 & I75Posts: 18,048
    This is a picture of a ground buss before it was cleaned up.

    image
  • Hello,

    1996 Bonneville...

    It all started out with an occasional missing. We then progressed, (or digressed) to an all out cylinder 3 misfire code in the car. Replaced the plugs, same issue. Talked to a buddy at Auto Zone and tested the ignition control module. It was bad, replaced it. Still won't start. Checked the spark on the plug wires at the plugs, all 6 are good. Got another buddy to clear the codes, and still don't have any codes, but the car won't start. Sometimes you can hear it try to fire off two or three times, then is just turns over. The wonderful scent of fuel is present but not too strong.

    It has been suggested that I try a crankshaft position sensor, (any insight on this?)
    Can this thing be tested without an O-scope?

    Is there anything else I should take a look at?

    I would REALLY appreciate any help with this thing.

    Thanks,
  • I too have this problem. When car shuts down, the windows do not work, nor does the drivers seat controls work. I replaced the fuel pump thinking the lack of fuel was the cause but was wrong. I found out today that 1995 through 2001 gm has problems with the ignition switch. Apparently a slight jar to the car while driving, not always picked up by the driver, causes the old switch to jiggle thereby losing the electrical connection to the fuel pump, windows, and driver seat controls. I am going to replace that this weekend and clean the buss as shown in thread #45. Cut and paste this link in your browser select your year and check your vin # to see which switch you need: http://www.autopartswarehouse.com/search/?Ntt=pontiac+bonneville+ignition+switch- &...

    I hope this helps you and will repost to let you know if it did or did not help me.
    Ciao
  • Hello,

    Thanks for your reply. Apparently I am having a slightly different issue than you are. My seat control and windows work fine here. This thing just doesn't want to start. Everything seems fine electrically here, security light goes out like it is supposed to as well. (thought this might be the issue but it doesn't seem to be.)

    I really am running out of options. I would agree, with you except for the fact that everything else seems to be fine.

    Thanks,
    Tulnio
  • My 95 would start then 1 sec later it would shut off . I found that the security system would not send the signal to the ECM to enable the fuel injection. Check Autozone.com for ECM diagram and http://www.bakerelectronix.com/ . You can replace the BCM/security system or order the part from bakerelectronix.for about $50 with shipping

    GMCatera
  • I have a 97 Bonneville SE that is now giving me problems. A couple of weeks ago I started haveing problems with the car dieing at both hwy speeds and idling. It finally dies and I found the crank sensor was bad. After replacing that I now have a new issue, when I try to crank the engine the starter will engage for about a quarter to a half turn of the engine then it will disengage and the starter spins freelly. If I release the key and try it again it will repeat the problem. I replaced the Solonoide yesterday and am still haveing the same problem, although it will sometimes spin the engine enough to get it started. Any ideas what could cuase this? :confuse:
  • vcrespovcrespo Posts: 13
    hey everyone need some help on my bonni, won't start.i have check for fuel pressure have 38 psi steady. check all ground good also check ground bus on both driver side and passenger side all good. :confuse: ">
  • Did your '95 bonnie just die suddenlly? It may be the Crankshaft senser, mine had the same problem a few weeks ago. Now I just have this starter issue to deal with.
  • imidazol97imidazol97 Crossroads of America: I70 & I75Posts: 18,048
    Have you checked for spark? Can you feel the injectors snapping to inject while the car is being cranked?
  • vcrespovcrespo Posts: 13
    thank's for you're reply my car have been down for six mouth and i need it inspected soon. let me start by saying i have cheage the hamanica balance sensor frist. the car did start(run) at frist for a while(two day) my wife went to work one morning and i did change the oil,plug and wire. the car didn't run since.i have fuel pressure about 39psi. also check for plug for fire on #3 it's good.also check for puls on the injector while my wife trun the engine did not feel anything or sound coming from the injector. also check pressure in the plug car was cold. 1-120 3- 110 4-120.2-110 4-120 and last 5-120. so i think i have pressure. i do have a obd2 but i can't use it on a 1995 only on 1996 and above.... can i bye a obd1 cable and use it with my obd2 scanner? any help will be appreciated.
    note, i can put gas in the throttle body and the car runs while i keep spring gas into it. it will stop running only when i stop sprying... :sick:
  • vcrespovcrespo Posts: 13
    thank's for the reply imidazo. yes i have check for spark on # 3 plug it have spark. and yes also check for puls on the injectors while my wife trun the engine over. felt nothing.i know i have pressure on my regulator (38)psi any help thank. :sick:
  • imidazol97imidazol97 Crossroads of America: I70 & I75Posts: 18,048
    If it will run while you spray fuel into the intake, then you have shown that the problem is the injection system. It is not operation.

    I don't know whether it's a sensor? camshaft sensor? PCM control for the injectors? that's at fault. I don't have a service manual for a 1995. If you send an email to my carspace email here I can tell you where you might get help.
  • vcrespovcrespo Posts: 13
    thank's imidazol97.. for you're reply.please tell me what is a p.c.m. i may check for voltage.also i have check the camshaft sensor by useing a voltmeeter it's gaving me a reading. i check by placing the camshft sensor on a metle plate like the engine and check the ends for reading.it's that the way to check if the camshaft is bad? thank's for you're help..my e-mail address is vcrespo@triad.rr.com.also i have the haynes repair manual book,will check it when i get out of work today.
  • vcrespovcrespo Posts: 13
    how can i tell it the camshaft senssor went bad and is there anyway of testing it?
  • Thought I'd post this here as I think the Bonneville has this engine, too.

    I have a 2000 Grand Prix GT w/3800 V6. Has about 89,000 miles. It seems to always start when it is cold. After it warms up completely, if you turn it off (to go into a store, etc.), and try to start it again, it sometimes will not start (happened about 3 times in the last month). It turns over, but won't start (sounds like it is flooded). It will sometimes eventually start after numerous tries, but will always start when the engine cools completely.

    We took it into a decent local shop, but they told me it hasn't thrown any codes. They said it could be the crankshaft sensor, ignition module, or fuel pump. They don't want to just start replacing parts as each repair can be costly with the fuel pump being the most expensive. We were hoping that it would start failing more often, especially when they had it (it always started for them) as they can't really do much as long as it always starts for them. We thought the car problems were consistent (always starts when when cold, sometimes won't start when warm, but will eventually start when engine gets cold), but it threw us a curve the other day when the engine stalled while my wife was turning into our development. Luckily, she was able to coast it a half mile to our driveway. Again, after it cooled, it started.

    I have heard that a bad battery or one that will soon fail (or one that is defective) can possibly cause this (the battery in the car is 4 years old), so I might take it to a shop and have them check it and maybe replace it anyway as this would be the cheapest fix that I can do myself.

    Has anyone had this problem w/the 3800 V6? Any advice? I'm hoping that if the battery doesn't do it, the car will start failing so the shop can fix the problem.
  • azuazu Posts: 84
    Sounds like a ground problem. Check all battery connections and grounds under the hood. Also check the ground buss next to the drivers' side door under the carpet. Mine is a 95 and had similar problems. Good luck!
  • By ground buss, are you talking about a fuse?
  • ---------------------------------------------------------------------------------

    hello have a big problem with my bonni. it will trun over but will not run. i have change the cam senssor, the crackshaft senssor but a new hamanic balancer, new wire and plugs and it will not run. the only way it rum is if i put starter fuild then it die... i have notice that when i discounnet the battery for a long time the redio won't lock up like it should. maybe a short in the car. please help me. this is my wife only car. :sick: :sick:
  • azuazu Posts: 84
    I'm not 100% sure that the post '99 Bonnies have them but it is a ground that are for the fuel pump. door locks, defroster etc. It is next to the drivers door under the trim.
Sign In or Register to comment.