Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Pontiac Grand Prix Electrical/Lighting

123457

Comments

  • motorcity6motorcity6 Posts: 427
    Thanks for the reply, and I don't think the dealer has involved any GM technical assistance..The car is out of warranty, so any interest by the dealer to get GM involved is not worth the dealer's time..This dealer was a Pontiac outlet prior to GM shakeup, however the volume of Pontiacs sold in this area seems to have been quite small..

    I use a small 2-man shop started by ex-GM mechanics who are well versed and the main owner was employed by this GM dealer..This small shop is a "Tire Rack" installer and an expert on balancing which is one of my hangups to fun motoring..I strive for "shake-free" driving for having spent years in fast lane, I will not tolerate vibration..

    Next Friday I have an appt for oil change and tire rotation at this small shop along with checking out the battery cables at the starter for corrosion..Also there is some creaking in the front end under initial acceleration which is part of the platform eng/tran setup common to the W body, a cheap alternate to regular eng/tran mounting systems..

    At 57k miles, I am still on the original brakes with no signs of warped rotors, and this small shop is great on brake repair, had a Camry done here, and a Jeep Cherokee in the last year..The biggest cause of rotor problems is the over tighting of lug nuts..
  • motorcity6motorcity6 Posts: 427
    The 6-way seat in the 06 GPGT is now 2-way...and my 16 yr old grandson's 99 GPGT coupe is on the fritz with a bad tranny, shift between 1st and 2nd is rough..mileage is around 110k..I told my son inlaw not to buy the car, but he knows all and now he can pay to get the junker fixed..

    My seat problem in the 06 GT is no big problem, just a another sign of lack of quality...
  • motorcity6motorcity6 Posts: 427
    I assume that GM customer service can give us the vin #s of those affected cars, or a website where we can research..
  • Kirstie_HKirstie_H Posts: 10,851
    Not sure this one affects a specific VIN range - I usually see that info if it's available. Here's the info on that recall:
    http://www.edmunds.com/car-maintenance/recalls.html?year=2006&make=&model=&style- Id=100543801&engCode=6VSCG3.8&transCode=AUTOMATIC&mileage=68000&zip=64075&type=r- ecall

    MODERATOR
    Need help navigating? kirstie_h@edmunds.com - or send a private message by clicking on my name.
    Share your vehicle reviews

  • gmcustsvcgmcustsvc Posts: 4,068
    motorcity6,

    I can check for recalls with the VIN, but I am not aware of a list of those affected, nor do I know of a public website where you can get this information. If you would like for me to check if your vehicle has a recall, just email me your VIN.

    Thank you,
    Caron, GM Customer Service
  • motorcity6motorcity6 Posts: 427
    I did on 6/1/11..Thanks for the help...................!!!!!!!!!!
  • motorcity6motorcity6 Posts: 427
    Thanks for the help, and I emailed GM with the Vin#...The knuckle was manufactured by Dorman and only appears on less than a 1000 cars..

    Had a steering knuckle replaced on a 2002 Olds Intrigue at around 100k..original owner..Chevy dealer spotted the problem. No loss of control or frt shake..
  • sndiehnsndiehn Posts: 1
    I have the same problem with my driver side steering knucke... Could I email you my vin# to find out if my vehicle is included in this recall??
  • gmcustsvcgmcustsvc Posts: 4,068
    sndiehn,

    I would be happy to see if your vehicle has a recall. Please email me your VIN.

    You can get my email by clicking on gmcustsvc.

    Thank you,
    Caron, GM Customer Service
  • Pontiac Grand Am 2004 just started a strange electrical problem. Car was working, running fine. I turned it off, got out, locked car with remote twice and heard muffled horn verfication. Went shopping. When returned I unlocked with remote just fine. When starting ignition, dash LIT UP like I have not quite seen before, and finally settled with what caught my attention: the High Beam indicator was on and Both Turn Signal arrows were solidly on (not blinking). No headlights or front parking lights would work. No fog lights work. No Turn Signals working. Hazard lights will not work with car started, but work when car is off. Horn no longer works. However, rear lights and brake lights are fine. Most other electrical seems fine at first glance, but it was dark and lightly raining and by myself I did not have time to go over and test every electrical item. Pulled out owner manual (I have only had this previously owned car for about 2 months, and it has been a real jewel until now) and read up on the fuses/relays. Checked fuse box under hood, made sure all fuses/relays were seated ok, checked a couple fuses (like Horn) which were ok. Opened passenger/glove box fuse panel and seated all of those. Did not check but a few "relevant" fuses and they seemed ok. I am just guessing, but maybe RELAY (or 2) blew? Or the remote locking twice blew something. Possibly turn signal arm and cluster went? Although, even separate headlight/parking light/ fog light switches do nothing.

    After reading through the helpful info in this forum, this morning I am thinking of pulling the battery connectors and shorting them together for 5 minutes to drain all capacitors, and reconnect to reboot the system. What can it harm?

    Also, not sure this is relevant, but when I popped the hood LOTS of metal parts were HOT. Almost could not touch some of them, although the outside temp was around 65 and the car had been sitting off for about a half hour (after sitting in slow rush hour traffic for more than an hour). I left the hood up for a while and things cooled down, but when I tried to start again, same dash indicator lights came on (Both solid Turn Signals and High Beam). Very strange condition that I have not seen in my 40+ years of driving many makes of cars.

    I am open to all suggestions, and where to check (like certain relays, etc.) so please respond with your ideas. If my planned electrical reboot fails, I will try to examine all fuses in the day light. Again, I am thinking multiple relays, etc. may have all blown at the same time, since this is such an unusual combination of symptoms. Thanks in advance for your advice. Rick
  • 1st tire pressure than charging sys failure, theb abs than traction, security systems warning lights all flashing. next my lights on radio went out my windows stopped working( all while on 4 lane hwy at 70) tried to signal to get off hwy, nothing, transmission started failing. was able to limp to service rd. car died out then mirror lights and back door lights started blinking. dashboard was hissing anyone ever heard of this? one thing mayby two but all?
  • Hi Rick Powell, I just encountered the SAME exact thing as your vehicle, I noticed yours started malfunctioning 6 months ago. Have you gotten it fixed yet? If you have, What was the problem? I cant figure out for the life of me.

    Thank you
  • Hi Rick Powell, I just encountered the SAME exact thing as your vehicle, I noticed yours started malfunctioning 6 months ago. Have you gotten it fixed yet? If you have, What was the problem? I cant figure out for the life of me.

    Thank you
  • I have a 2006 Grand Prix with 115K on it. A week ago at about 6 in the morning my headlights went out after driving for about 45 minutes. The parking lights, rear lights, dash lights all worked just fine, no headlights though. I turned the lights from auto to manual and still nothing. I had to drive with the brights on the rest of the way. I replaced the bulbs but while doing so noticed the old ones were on. I put the new ones in since the old ones were 6 years old anyways. Fine for two weeks, last night around 11 the same exact thing and I had to drive 30 miles with the brights on (much to everyones delight).
    Any ideas where to start looking for this wonderful intermittent problem?
    Thank you,
    Mike
  • I have a 2007 Grand Prix. My headlights stopped working last year and I replaced the relay. They have now been not turning on at random times when I start the car. Sometimes they work, sometimes they don't. There does not seem to be a pattern to when they will not turn on. I took it to Auto Zone and they put in a new relay and said that wasn't it. I called the dealership and they said it was probably the switch, because they sometimes turn off when I turn on my turn signal. I bought the switch and replaced it myself. That wasn't it. Does anyone have ideas on why this is happening?
  • aarjanaarjan Posts: 3
    edited October 2012
    I have a 1999 Grand Prix that has the same issue that your 2001 had.

    My message center and heater display will flash or go black and the fan for my heater/ac will shut off or blow in the wrong area (blows at feet when should be on defrost. Both displays display incorrect information as well?

    Did you ever find out what the problem was?
  • Finally could not figure it out on my own so took it to GM dealer and they determined the problem was a bad ground connection under the hood somewhere.
  • Reply to 202 - GM dealer determined my crazy dash light problem was due to a bad ground connection somewhere under the hood.
  • Reply to 206 - I don't know if your problem was exactly like mine, however my GM dealer determined the crazy dash lights problem was due to a bad ground connection somewhere under the hood. Good luck.
  • I have a 2001 Grand Prix that the ac control button will not shut off. The ac light stays on no matter what I do. The ac continues to run until I shut the fan off completly. If you turn the fan back on the ac light comes back on as does the ac with it. Not much knowledge with electrical so looking for any help that might be out there. Thanks!!
  • No matter if my car is running or of the key is just in the ACC position, I noticed that the heater fan could slow to a crawl and at the same time the DOC would go black and reset and there is a click which I assume is the relay for the auto day lamp feature. Anyone else have this have this happen? I was able to make it happen once or twice before changing the fan speed from 5 to 4, etc.
  • gmcustsvcgmcustsvc Posts: 4,068
    I can check my resources to see if there's anything I can help with, derekstolpa. What year and model is your vehicle?

    Sarah, GM Customer Service
  • Sarah,

    Thanks for responding! I have a 2003 Pontiac Grand prix GT with a 3.8L v6. Fully Loaded.
  • This sounds similar to the issue I am having with my 99 Grand Prix GTP (3.8 L).

    We first noticed an electrical issue when the DIC started to go dim and reset itself off and on. It has gotten progressingly more frequent and when the DIC is lit, it displays incorrect information. Now, it is usually does not display at all.

    Now we are having a similar problem with the heater display. It starts flashing or quits displaying entirely. When it is flashing, the heater fan does all sorts of weird things. It either blows really high or blows in the wrong location or doesn't work at all.

    I personally think it is an electrical short somewhere. I've read in the forum that changing the ignition switch helps in some cases. This is a $300 part and I don't want to replace it and still have the same issues. My mechanic wants me to bring it in to get it diagnosed but I have had computer/electrical issues with a previous vehicle and it is extremely hard to diagnose (and very costly).
  • gmcustsvcgmcustsvc Posts: 4,068
    derekstolpa,

    Have you already checked out the fuses and relays (there is a section in your manual starting on p. 5-95 if you're not familiar with where the fuse blocks are located; it includes a diagram of what fuse corresponds to what vehicle function)? I checked my other resources, but was unable to find any specific things to look into aside from that (I apologize - my technical resources are limited).

    Sarah, GM Customer Service
  • I took the advice of this forum and changed the ignition switch. So far so good. My recommendation is to replace this switch first if you are experiencing any weird electrical gremlins. Chances are that this will resolve all of the seemingly unrelated electrical issues described in this forum.
  • I will look in the morning. To my experience either they work of they don't so when I am looking at fuses and relays, I am not sure what to look for. Today, I went to manually change the fan speeds and the DIC went black, reset, and then came back on again so it is something that affect the circuit with the heater blower, DIC (no other dash lights or anything), and during the day when this happens I clicks the relay for the auto sensing daylamp feature.

    Also now today I thing I have some kind of sensor going bad in my shifter counsel. Often I cannot get my key out when I park my car. However, if I play with my shifter until I hear a little click in the dash (relay) I can then turn the key back and release it.

    Not happy for a car that I baby and has only 60k on it for a 2003.
  • jreck87jreck87 Posts: 6
    I have a 99 Grand Prix SE 3.1L and I have been having an issue with my lights dimming(all lights, dash lights, headlights, taillights, interior lights) and my blower motor for heat slows down when im at idle, but as soon as I give it gas or start to drive, the lights brighten back up like they should be and the blower motor blows hard again like it should. Any ideas on how to fix this? FYI, I have replaced my Alternator, Battery, and Serpentine belt so far and it still hasn't fix the issue. Also all my Fuses seem ok. This car does not have HUD or any fancy features like that, its the basic SE model but does have power windows, locks, power driver seat, etc. Any help would be appreciated, Im at a lost at this point and so tired of putting money into this car.
Sign In or Register to comment.