Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Jeep Cherokee Grand Cherokee Engine and Performance Problems

12930313234

Comments

  • wipiti27wipiti27 Posts: 1
    @rdugger, did you get the "MIL" to light up? My 2001 6 cylinder did somewhat the same as yours. If no engine code is thrown, you can check to see what has been stored on the computer. Put key in the ignition, cycle to just before start position then back to off, repeat two times, on the third let it stay in the position right before start. If there are any codes, they will cycle through the odometer. My MIL did not light, but I got code p0320, no crank reference. My crankshaft position sensor was shot. They go bad at about 150,000 routinely.
  • My 2009 Jeep Grand Cherokee has a "flat spot" when accelerating. When it reaches that spot, I can stand on the accelerator and nothing happens (RPMs do not move). Eventually it figures out that I want it to go faster and then begins acceleration (sometimes after sputtering and backfiring). The dealership where I bought it cannot duplicate the problem and says nothing is wrong. They even had me run fuel with Techron, but the problem still occurs. Now that it's out of warranty I've taken it to my local mechanic. He has driven it and it has done the same thing with him, however he doesn't know what the fix is. He suspicions something with a sensor for the throttle. Any ideas?
  • Just got a 2102 Overland with the hemi. Nothing noticeable in normal around town but when I try to accelerate, the motor just seems dead. I took it on the highway and there is no passing power whatsoever. Vehicle bucks when trying to accelerate. It feels like it is running on 4 cylinders. I had rented a 6 cyl in Utah in Feb and loved it. It had pretty good power but this is a DOG. It lugs going up hills. started noticing it around 350 miles. Took it to dealer at 600mi. Reflashed computer and took it on a trip. Horrible on the highway, no power. you have to put your foot to the flor and get it into 4th to accelerate. I am SO disappointed right now. Glad to at least know I am not the only one. Will keep you updated
  • If you think your Hemi has no power, try the V6. It has to kick down all the time to get moving around town and on the highway. They say it is normal. It doesn't help that all the torque and HP is at 4-5000 rpm. Not the right engine for a heavy vehicle. I am going to wait for the diesel and with the 8 speed, should get the performance we need. As far as the Hemi, I don't know what Chrysler did to it but I would be embarrassed to promote that engine as a performance engine. The performance specs on the Hemi barely beats the V6 and is way more thirsty than the V6. I drove a couple of them and would not spend the extra money on price and gas, it is not worth it.
  • Speed sensors on transmission was my problem.
  • My 2012 Overland with the 5.7 Hemi is shuddering at Highway speeds every time i come to an incline. I have tryed to see if cruise control changes anything, but no luck. The only way around it is to go back into manual mode and raise the RPMS. Just yesterday I went and complained to my dealership for the second time. The first time they ran the diagnostic , and told me no issues were found. So this time I insisted on taking the service manager out on a drive. On the drive he did his best to educate on how the vehicle is designed save me money.... switching to 4 cylinder mode whenever possible. I myself continued to educate him that for the money I payed, this was not acceptable. With the service manager driving, we approached an incline, the vehicle hesitated right on cue. Back at the dealership we scheduled yet another diagnostic appointment.
  • halo2halo2 Posts: 11
    Join the club--Went through the same thing--Regional tech even came out and drove it--He said "normal operating condition" and yes the only way around it is manual down shift. Let me know what hey say when they look at it again.

    Thanks
  • brn2skifstbrn2skifst Posts: 4
    edited November 2012
    My lemon law arbitration hearing is Nov 16th. I have several people who are on jeepforum.com that have written me directly describing the same problem. I am bringing their letters with me as extra ammunition. Its frustrating because there are a lot of things to love about the truck but I hate being B.S.'d by Chrysler. They are selling thousands of these things and they all have this problem to some degree I believe. The term "fishbite" describes it well and I heard it from a Chrysler rep. They apparently have software to fix the problem but it has to go through testing. (this was also from a Chrysler rep)
  • I was told about that softwear fix by my service manager where I bought my Overland. He told me today it will be out in February.... and that I should phone them to see if its out yet.
    UM!!! YOU HAVE GOT TO BE KIDDING ME. I SHOULD PHONE THEM?
    Look. This is NOT an entry level vehicle. This is Jeeps "MOST REWARDED EVER" vehicle.
    You, me, and everone else who payed to own this vehicle shouldnt have to be searching to solve the problem.
    Im sorry... but I am PISSED!
  • After hearing from my dealership that I need to wait till February new FLASH that should solve my problem. And that I should give them a call to see if it has arrived... I decided to find out how many other people have the same issue as us.
    I created a page on Face Book. "Does Your Grand Cherokee Fishbite?"
    Please pass this on to as many people as you can!
  • cskicski West Springfield, VAPosts: 1,174
    Don't be sorry that you are pissed.

    Every year that the Grand Cherokee has been built there have been problems. Mine (99 V8 Laredo) had transmission sensor issues, computer issues.....well it had LOTS of issues. The problem is that it drove BEAUTIFULLY when it worked. It was fun to slide it around (low speed) corners with all the torque; and that V8 howl was totally addictive.

    So, I feel your pain. I still post here even though I sold mine after thousand(s) in repairs and warranty issues it had because it had an "X" factor.
    My 2012 Optima EX blows it away in (almost) every way, but I would kill to have my GC back sometimes.
  • halo2halo2 Posts: 11
    Please let us know what happens---I'm not sure but i think I started this edmund's forum a couple of years ago--still have the problem. I will try to find the FB page

    Good luck
  • Same thing here getting it fixed tomorrow. Mech. said transmission circuit board. :mad:
  • cskicski West Springfield, VAPosts: 1,174
    edited January 2013
    In a recent long term review of the JGC Laredo 3.6, Car and driver had a low speed clanking problem with the transmission almost immediately. Not good. It was in the shop at 2.7 k and 3.4 k.
    The powertrain and drivetrain modules were replaced (been there done that) and the problem was fixed....but only temporarily. They decided to live with it, and sure enough at 33,860 a new transmission was needed. Chrysler engineers finally found the the plant had not installed a retainer snap ring, and that was the cause. The bigger issue here is that many, many JGC's had bad experiences with the transmission, including myself.

    After the tranny was replaced C/D felt their troubles were over, until one of the techs working on the tranny problem failed to install a bracket at the drive shaft and it caused vibration and then bushing failure.

    Look, I loved my 99 Jeep 4.7. It drove great, the small block made awesome music and had 320 lb-ft torque along with 235 HP. It was paid for, and I would have kept it forever and planned on training my girls how to drive in it.
    However, it was in the shop every other month for something, almost always costing me $1000. This is why I sold my GC WJ. It only had 135K. Look,it is supposed to be a go-anywhere vehicle! Well, unless in the shop, where it is going nowhere.

    If anyone else has tranny troubles please let me/us know what the problem was and how it was fixed. I am very curious.
  • I have a 94 Grand Cherokee, 5.2, at, 4wd. I started getting a check engine light awhile
    back. It would come on after several miles and stay on. If I stopped and restarted the
    car it would go off but come back after several more miles. When we flashed the
    car, the code came up as an O2 sensor. Well waiting to replace this the car pretty much
    quit. I was driving it and it was running just fine, but all of a sudden just lost power.
    It would start, but would not run over about 1500rpm. Flooring the gas pedal did nothing.
    I had it towed to the shop where we put in a new O2 sensor and changed the plugs
    because they were pretty black. That changed nothing. In the meantime I saw somewhere
    online that this could be the symptoms of a clogged catalytic converter. This kind of made
    sense because the car just turned over 300,000. So we cut the exhaust pipe right
    in front of the converter to eliminate it, but nothing changed. The way the car was running
    this does not appear to be a mechanical problem, rather computer or sensor related. The
    mechanic is kind of at a loss and doesn't want to spend anymore time on it. Unfortunately
    the car has OBD1 diagnostics and their shop does not have the equipment to diagnose the
    problem.
    I hate to junk it, but I am unemployed and have very little money to throw at it.
    Any suggestions
  • cskicski West Springfield, VAPosts: 1,174
    Well, the first thing I would do is replace the ECU. You can get a freshly flashed unit on eBay for about $200, and put it in yourself. After these things get hot and cold for 20 yrs they fail. Heck, they failed randomly in my 99. I really think this will solve it. :)
  • larrys8larrys8 Posts: 31
    Figured I would post here in the event anyone has ideas/suggestions

    Hello all- if you read my previous post about our 2012 GC, you know that I have been dealing with a few electric problems. After two trips to the dealer, the switch to open the rear glass has been replaced.

    No on to what happen last night. My wife started up the GC, all the lights were on and blinking including the blind spot warning in the mirrors. She puts the car in drive, gauges dont work, car feels underpowered. She tried to drive, but didn't feel safe doing so. She returned to our in-laws, 20 miles away. I went to pick her up. The only light that stayed on was the check engine light. I drove it home with no problems. This AM, the engine light went off and everything was fine.

    Has anyone heard of this? Or have any idea what it is?

    I have appointment tomorrow to get it looked at and am hoping that it threw an error code they can see. Although I am preparing myself for the usual "cant replicate customers issue". Im sure it wont happen again until I have my family 15 miles out on the beach this summer.

    Any input or feedback would be great.
  • cskicski West Springfield, VAPosts: 1,174
    Yeah, the error code will be saved in the ECU.

    When these "gremlins" happen, the first thing they usually do is:

    A) Look a the code and diagnose. Then R/R as needed. (usually a sensor or sending unit).

    B) If problem persists they will want to replace the ECU.

    Hope this helps. It should be covered under your factory warranty.
  • larrys8larrys8 Posts: 31
    Thanks CSKI- there was no code saved, however they saw "multiple communication failures across several ports" and performed 6 software updates. Hopefully probelm solved. No issues for the past week. Of course a bit frustrating since we just had it in one month ago for another electric problem...
  • rmoranrmoran Posts: 1
    I have a 2005 GC Hemi 5.7L. Bought it used 2 years ago with 90k. It has always done the hesitation at exactly 45mph if I try to hold this speed steady. I have done a lot of research on this engine and transmission. At first I thought it was the torque converter not locking up in overdrive properly since it always happens ay 45mph. Then after more research I also believe it has to do with the computer and the MPI. Since in theory the MPI should be starting to engage to cut the cylinders back from 8 to 4 at about the time the torque converter locks up to save fuel, I think it is a computer problem as well. I was going to take it to the dealer to see if any computer patches or upgrades might fix the hesitation but after reading this forum I see Jeep has not fixed the problem yet even as late as 2011. I too wonder when Chrysler will step up to fix the problem. I also wonder if some of the third party computers might eliminate this problem. A performance package might cut into my gas mileage but if it will fix the problem I might be interested in that solution. Don't get me wrong, It's a great vehicle. I love this GC. I've owned 5 Jeep GC's since 1994. 3 of those had over 300k miles when I sold them. I plan on keeping this one till then also. Hopefully the 45mph hesitation or misfire issue is fixed before I get 300k miles on this one too (it just turned over 125k).
Sign In or Register to comment.