Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Audi A4 Maintenance and Repair

19192949697115

Comments

  • Hi-Tec Automotive in San Rafael CA (just north of SF, just over the GG Bridge)

    415 258-9619

    They know what they're doing.
  • simm1simm1 Posts: 1
    Hello, I have a problem with my audi a4 b8, vibrates the steering wheel and the car me in general, have more balanced wheels and as usual, are the vibrations between 110km/h and 130km / h. Does anyone have the same problem or know of that can be? Thank you.
  • tishpit1tishpit1 Posts: 23
    I drove a 2005 Audi A4 cabriolet the other day and just fell in love with the car! Handled better than a BMW I drove, and seemed to be put together better than a Mercedes I looked at recently that seemed to fall apart in my hands. Also considering buying a new Mazda Miata; had an old one before and was a fun car, though I prefer a backseat and a bit more room and substance. The Audi fits me perfectly and there's another one, with less miles (30k) though it's a year older, near-by also for sale. The difference in price between the used Audi and the new Miata is about $3,000 or maybe, with negotiations, a bit less. I'm reading that some owners love the Audi and some are nightmares. I'm not getting a feeling for a consensus. What problems besides electric issues should I have checked on this used Audi? Would you spend $16k on a '04 Audi A4 cabrio with 30,000 miles (no warranty)? Are the repairs more costly than a Japanese car? (My 1990 Miata was eating up on average about $300/month on repairs with expensive parts with under 80,000 miles on the odometer). I love the Audi more than the Miata, but am afraid I cannot afford payments and costly repairs. Any luck with after-market extended warranties. Got a quote on the Audi and it was OUTRAGEOUS... like $5k for $0 deductibe and I think it went only to 70,000 miles. Help!!!???
  • davida2davida2 Posts: 16
    tishpit1,
    Based on my experience, my A4 has been very reliable with average annual maintenance cost of about $500. I drive a 99 A4 V6 with 143k miles which are known to be more reliable than the newer models. However, based on some internet chatter and what's posted on this site, they are to be steered clear from. I know I will not buy another Audi, not because I don't like the car, but because of potential issues with it. As I understand it, a warranty for Audi does not mean anything these days.

    Anyway, hope this helps, and as always more feedback would be helpful from other readers.

    D
  • jlettie2jlettie2 Posts: 14
    Hi
    My name is Joe. Ask your dealer to replace the Intake Flap Runner. This should stop unusual consumption of oil. Why Audi does not issue a recall for this problem, I do not know. These vehicles can run on 89 octane gas without harming the oxygen sensor. :D Good luck.
  • haagdhaagd Posts: 20
    I have been fighting oil consumption with Audi for 1 year in my 2007 A4 2.0T. The ethics of Audi are not acceptable and they really don't give a rip about doing what is right for their customers. I am currently preparing to take legal action against them. My advice is to find a brand with business ethics that aren't based on lining their own pockets at the expense of their customers.
  • haagdhaagd Posts: 20
    Thanks Joe. I will pass this on to a mechanic that is looking at my car
  • MrShift@EdmundsMrShift@Edmunds Posts: 43,633
    There is a TSB on this problem, not a recall though. What these means is that the dealer evaluates only those cars where the owner complains. He doesn't check every car that comes in to perform the fix.

    Apparently (although I haven't checked all this out myself) the flap in the intake runner gets stuck allowing oil to seep into the intake and thus get burned up. This doesn't harm the engine in any way but you can use up a lot of oil and if you aren't careful you could reach a dangerously low level.
  • upstatedocupstatedoc Posts: 710
    TSB=Technical Service Bulletin=There's only a problem if you complain, otherwise we don't know anything. What a crock. Every car manufacturer has these, even my beloved Acura, and it's very close to fraud and deception. You gotta love lawyers. :mad:
  • joey_ijoey_i Posts: 3
    Recently I've bought myself an audi a4 quattro 1995.
    it's got some sort of electrical problem, and the car won't start. I'm thinking it's got some issues to do with heat, because the car only starts at night, or when it's cool. usually I take the car out at night, and dawn, and most of the time (95% of the time) it never starts in the day, because it is a bit warm here. some people tell me it's the starter, and the dirt needs to be cleaned off, to reduse overheating. but I think it's much more than that...anyone have any ideas?

    Any help is greatly appreciated.
  • MrShift@EdmundsMrShift@Edmunds Posts: 43,633
    If you mean the car won't CRANK (starter motor doesn't engage, you turn key and nothing happens) when it's warm, then yes, you'd want to look at the starter relay and also check all battery connections at the battery and to wherever the connections attach on the other end.

    If you mean the car CRANKS OVER (starter motor turns) but the engine doesn't catch, then you probably have an ignition component failing or a bad fuel pump that is binding when hot.
  • joey_ijoey_i Posts: 3
    yeah the car wont crank, so when I turn the key, nothing happens. but I hear long beep sound coming from near the device (excuse my bad descriptions, dono much about these things) where the accelerator cable is connected to. Don't know if this may be the problem, but my ignition lock is a bit dodgy, and sometimes I have to push the key in harder to start the car. but this only works on cool days, when its warm or hot, this method does nothing.
  • moerucusmoerucus Posts: 2
    When I am driving my husbands 99 A4, there is a strong exhaust smell whenever I have the defrost or heat on, it is horrid. It is so strong and it really bad when the car is not moving. Like when we are stopped it is so bad I can't have the heat on. Could someone give me an idea of what I should do. It also shifts late, or really hard sometimes and lacks power, unless i stomp on the gas. ?????? Thank you.
  • MrShift@EdmundsMrShift@Edmunds Posts: 43,633
    You would have to have the car run up onto a lift and then, while running, a mechanic would plug the tail pipe with a rag and then listen and look for an exhaust leak somewhere in the system.

    Exhaust leaks are dangerous and should be investigated right away.

    sometimes people mistake an oil leak dripping on a hot exhaust pipe for an exhaust smell---they are similar,--so I'd also check for an oil drip somewhere.

    Don't mess around with this kind of problem...
  • moerucusmoerucus Posts: 2
    Dangerous in what ways? I'm going to take it in but just curious for my daughters safety.....thank you.
  • My current issue is that the car doesn't start. I went to the gas station last Mon. before class and filled the tank and right when I was trying to leave the car wouldn't start. I recently replaced the battery. All the car would do is make a buzzing noise inside the cabin when I turned the key. Can anyone shed any light on this issue. :cry:
  • MrShift@EdmundsMrShift@Edmunds Posts: 43,633
    Carbon monoxide!
  • joey_ijoey_i Posts: 3
    I was wondering, does my audi a4 quattro 1995 have a starter motor seperate to the alternator, or does the alternator work as a starter motor aswell...if it is a starter motor aswell as an alternator, how do I test if its working properly with a multimeter? Because recently my car isnt cranking and I have a new battery.
  • Is $20,300 for an '06 A4 3.2L S Line with 56K miles (mostly highway) a deal, or is it too good to be true? The car is extremely clean and in almost brand new condition, but that seems like a lot of miles. Thoughts and feedback are appreciated.
  • tceliktcelik Posts: 1
    Car Specs:
    1999 AUDI A4 QUATTRO
    ~135,000 Miles

    Lately the car has been giving a few problems. A couple days ago white smoke came out of the exhaust for a while (5-10 minutes). The car itself drains a lot of oil and leaks a little, I brought it to a mechanic and he said it might be the head gasket or just simple the car may be burning oil. Yesterday I left a light on in the car by accident and the battery died. I charged it today and the car gave a engine check light. When I tried driving it, the car would go up a few rpm and would suddenly drop no matter how hard I held down the pedal, meaning it wouldn't get above 5-10mph. It would just rise and let go, rise and let go...

    What could be the problem? Maybe an electrical malfunction, maybe the battery needs replacing? Or maybe something wrong with a cylinder?

    Please help me as soon as possible, thank you.
Sign In or Register to comment.