Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Dodge Ram: Problems & Solutions

19091939596105

Comments

  • dahuberdahuber Posts: 53
    You didn't say whether 1/2 ton or 3/4 ton.
    1/2=46re
    3/4=47re
  • wfullerwfuller Posts: 22
    So my truck wont crank well unless i give it gas and it now has begun to stall at times when i'm driving, sometimes it kicks right back on and sometimes it doesnt. I keep losing power to my radio head unit when it dies. I think it may be the fuel pump but my gauge works and the truck does still run, any suggestions?
  • jnealjneal Posts: 247
    Load test your battery and make sure all cable connections are clean and tight. Do you have MIL on or does it ever flicker on and off?
  • jwhiskeyjwhiskey Posts: 2
    I have a 2005, 1500, quad cab, with 12000 miles on it. I started noticing a vibration/rumble with the truck at 38mph and 60mph. I feel it in the steering wheel, gas pedal, and my lower back. It's very noticeable when I'm going at a constant speed. Four times at 38 mph the vibration was shuttering. I can make the vibration/rumble go away by taking my foot off the gas pedal. It almost feels like the bumps in the road but it's not. I dropped it off with my dealer and the service manager took it home that evening. He said he wasn't sure if he felt something or not. He doesn't think it's anything to worry about at this time. I know it never ran like this before. Does anyone have any idea what the problem might be??

    Thanks.
  • I am having the same problem and working on it at this time. I have a 2003 Cummins...it's out of warranty now. I had this problem while in warranty and it was repaired....came back in less than a year. Waiting for parts at the moment. Basically, from what I see, there are 4 electric motors under the dash. Far passenger side appears to be for recirc/fresh air, next in line towards drivers side is heat/a/c. Next motor behind drink tray appears to be for switching between upper and middle and and may have something to do with the lower air registers. The last motor appears to be a door to allow air to come out the bottom ducts. My diverter gate for mid and upper ducts appears to be stripped inside the air duct. I have ordered parts before attempting to remove the entire dash...hoping to get some type of revelation from seeing the parts. Hope this minimal info helps!
  • just wondering, my 35004x4 quad seems like the front springs are week- everything bottoms out on the smallest dips, also my muffler went out,outlet rusted, tailpipe came loose, $450.00 to replace both? cant find replacement items any cheaper? 61,000 miles, auto 2000 year
  • jkoebeljkoebel Posts: 1
    The extra power outlet on the drivers side under the ash tray has stopped working - any ideas? The only thing I can think of is a fuse but cannot find the fuse diagram anywhere as to which fuse it might be.

    All the other power outlets work fine.

    Any help would be greatly appreciated.
  • i too had a fuel pump replaced, a lift pump, 59,000 mi still under warnt. no problem
    larry
  • fuel pick-up pump,mine did same
  • If the vibration only exists when there is little or no load, that is when you are coasting, just letting off the gas so you are not accelerating or decelerating much the problem could be the u-joints in the drive shaft. This could especially be true if you have driven through water or power-washed the underside of the truck. I would start by checking the u-joints. The slightest play in a u-joint can cause behavior like this. You should not be able to feel ANY physical play. If you can physically feel ANY play by pulling and pushing on the shaft perpendicularly then have the u-joints replaced and the driveshaft checked for trueness (straightness).
  • wfullerwfuller Posts: 22
    There's no MIL codes on right now, the only ones that have come on are the ones i've created by either unpluging the idle sensor and trying to crank my truck with out the ignition coil and wire connected (complete accident..), my shop teacher and i did a battery load test not to long ago and i'm pretty sure everything that is connected is tight and clean.. all the ignition stuff is good, my teacher said something about an ignition box or something that delivers spark, it could be crapping out, what do you think? side note : i've noticed that when i go from driving regularly at 2000rpm's and just let off the truck seams to be more prone to stalling then any other driving and it usually only stalls when i'm at a stop or near a stop, when it stalls while driving it usually kicks right back on
  • I have a 2001 Dodge Ram 318,anytime I start it If i dont let my truck warm up for about 5 minutes it misses real bad . When you first start it up it misses. And when change gears and get back into the fuel it jumps and jerks ,real bad .
  • yara1yara1 Posts: 1
    I have a 2002 Dodge, 50.000 miles and my problem is that my whole instrument cluster doesn't work. No wipers, no turning signals, no brake lights . Nothing. Any ideas ? I have checked the fuses they are all good. Thanks for your help.

    J.M>
  • joebong6joebong6 Posts: 1
    hi i have a ram 1500 with 5.7 hemi with 45,000 mile and i just got my oil changed and about 2 hour after that my check engin light came on the rpms stated jumping around and no pick up so i took it to auto zone and they used the obd2 scanner and they got a code that says exhust gas recirulation sensor is to high ok now what does that mean and does it have anything to do with the oil change oh im sorry never got a check engin light before and i also read the it could be an egr problem please can anybody help.
  • bsaofmqtbsaofmqt Posts: 2
    I HAVE A 2004 3500 DIESEL WITH 19,000 MI. ON IT. I JUST NOTICED A THUMBING WHILE COASTING FROM 35MPH DOWN TO ZERO IN 2WD.I REPLACED THE FRONT SHAFT COMPLETE AND NO DIFFERENCE. CAN ONLY HEAR IT INSIDE THE CAB.REMOVED REAR SHAFT AND EVERYTHING SEEMS GOOD.SOUNDS LIKE ITS COMING FROM THE TRANSMISSION TRANSFER CASE.ALSO DOES IT IN NEUTRAL.IT HAS A 4SPEED AUTO. LIGHT BRAKING MAKES NO DIFFERENCE AND GOING IN CIRCLES DOESN'T CHANGE ANYTHING.IT HAS THE ELECTRIC SHIFT 2WD,4WD,L4WD.
  • angus157angus157 Posts: 1
    i have 2500 quad cab 4x4, can not get the front rotors off . i took off the nut in front of the rotor. is there something else that i don't see?
  • I have a 2002 RAM 1500 4WD quad cab with factory 20" alloys. I want to haul a small truck camper (a Lance model 815). It weighs a bit more than the payload authorized by the owners manual. I'd like suggestions from those of you with a similar experience regarding ways to enhance load capacity & handling without compromising safety. Suggestions I have so far - change to steel 17" wheels/tires to load range "D", add rear sway bar, change to HD gas shocks, add rear air bag suspension, change to HD cryo brake rotors/pads. I'm particularly interested in learning how the OEM load limits are established - brake energy limits, axle/bearing structural limits, tire limits, etc. Any help much appreciated.
  • dodge released a tsb about the rear ring and pinion the vibration ocurs at 45 to 62 mph it has to do with the shims they recomend replacing all the shims and ring and pinion not cheap but good exuse to put in better gears i had the same problem and spent all the money rplacing u joints 8 on mine all were good,then like a dummy i went to work and looked up tsbs on all data bingo there it was all along :shades:
  • you need to hook up a fuel pressure gage to the fuel rail and crank the engine see what you get then keep the gage hooked up shut the hood so the gage is vicable through the windshield and drive around if it fails to reach a min of 44 psi i mean 43 or lower or 49 and higher your pump is bad you can rent the tool from yoiur local auto store :shades:
  • what state do you live in, if your close you can come by my shop and we can hookj a smoke machine to the engine and it will show us the leake, it sound like you might have an exaust manifold leake thats why you hear it when it shuts off, buy a mechanics stethoscope and listen to all hoses manifolds and engine manifolds
  • bsaofmqtbsaofmqt Posts: 2
    CONTINUING FROM PROBLEM #2910. THE REAR DRIVE SHAFT HAS A FAIR AMOUNT OF UP AND DOWN MOVEMENT COMING OUT OF THE TAIL SHAFT,LIKE A INNER BEARING IS BAD. MAYBE THIS IS THE REASON FOR THE THUMPING AT SLOW SPEEDS (UNDER 45MPH)THERE IS NO VIBRATION IN THE TRUCK WHAT SO EVER THOUGH. CHASSIS SURE JUMPS WHEN YOU TURN ON DRY PAVEMENT IN 4WD.
  • wfullerwfuller Posts: 22
    Oh kae, so i'll do the fuel gage thing this week sense i'm on spring break.. i'm in the fort worth texas area, and how much does a stethoscope cost? do you think it's really that big a deal though if i dont find the leak because it's been doing it for over a year and the truck has been fine (until now)..
  • wfullerwfuller Posts: 22
    hey Ramman, do you think it could possibly be my IAC valve? i was just reading through my chiltons and it tells me to do these test on the IAC such as place a load and listen to the idle and if it changes to replace it. well when i turn on my A/C and radio it doesnt do much, but when i rev the engine in park to around 2000rpm's and let off the trucks RPM drops sometimes all the way to 0 and the engine stiumbles alot, sometimes shutting itself off. i was just wondering, though i've replaced the IAC about a year ago. I'm still going to try the fuel gage thing and take my truck up to my school autoshop and see if i cant get more help from my less than adequet shop teacher.
  • blkhemiblkhemi Posts: 1,717
    It is possible that the tech changing the oil filter "accidentally" unhooked the EGR sensor that plugs into the cat. This will immediately cause acceleration and performance problems and wil illuminate the check engine light at once.

    Check near where the exhaust leads from the engine and there may be an unhooked sensor dangling.
  • I have a 2003 ram 2500 4x4. I have the lamp out light that keeps coming on with the chime. I talked to dodge and they said that a bulb is out i checked the bulbs and they are all working what else could be causing the problem
  • jwhiskeyjwhiskey Posts: 2
    Thanks for the info Ramman124. I passed the info on to my dealership service and they're going to check the tsb's. You wouldn't happen to know the TSB number? The rumble seems to be getting worse at the 40 mph speed. The rumble feels like it's right under my seat. But again if I let off the gas pedal rumble goes away. Thanks for your help.
  • i have a 2002 1500 4 by 4. i had same problem. dealer could not find nothing wrong. i found the problem my self. one time when the lamp out & chime was on i check all my lights right then & found my drivers head light out for about 5 seconds & it came back on. i found plug on back of head light half melted. put on new plug no more lamp out or chimes. i hope this will help that chime will drive you crazy :D
  • had the c.e.l come on took it back to the dealer 3 times they replaced the o2 sensor,vaccum leak detector pump, and the pcm board finaaly they confessed and told me they put the wrong sensor in the first time????? dealer experts. well now i got the vehicle back and it seems i dont have the power that i had before ... i suspect that when i bought the truck the previous owner had a chip installed and when they changed the pcm board it was taken out ???? sound like a possibility ??? any suggestions would be helpful thanx
  • bigmac47bigmac47 Posts: 1
    I have a 2001 1500 with 318 in it that seems to 'surge' when first started and later will do same while driving. Happens on small hills and on flat ground. When holding steady speed of 50 to 65, the tac shows the engine speeding up from 1500 to 2000"> and back down again. Will do this repeatedly for miles sometimes and not do it at all on other times. Heat factor makes no difference. No codes showing. Hi mileage truck of 218000+ with service @ 25000 to 30000 miles on the tranny. Not an oil leak anywhere. Solid truck. [Average 250 to 350 mile a daily here in Houston, TX.]
This discussion has been closed.