Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Nissan Altima Maintenance and Repair

1126127129131132

Comments

  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 44,408
    Stepping on the brake sends a signal to a solenoid that releases the lever. So it could be a bad brake light switch (does the car have brake lights--if not, there you go), a bad fuse to the brake lights, a bad solenoid, or faulty wiring.

    In the meantime, you can release the lever in most cars by inserting a screwdriver into a little slot next to the gearshift. You may have to pry up a little plastic tab to do this.

    MODERATOR

  • I was hoping it could be something simple. We will check the basics tomorrow. Thanks!
  • A nice rep with Nissan Regional Consumer Affairs says that unfortunately my warranty doesn't cover rust after 5 years. I must presume to have been negligent in the maintenance of my car or Nissan would at least consider helping with the cost to repair? The only problem I have with that assumption is that everything on my car is still like new except premature rusting through the floorboards on both the Driver's side and Passenger side of my 2005 Altima 3.5 SE with 67,000 mi! I explained I've diligently maintained this vehicle with the hopes of it lasting for years based on the reputation of imported cars. It's been garaged during most inclement weather since I have an old beater pickup to drive in the snow or rain. I explained how shocked I was when I saw all the complaints, forums, and blogs regarding this issue. There seems to be a problem either with the material (Durasteel) or the manufacturing process of all the Gen 3 and 4 Altimas that allows water to infiltrate between the metal on the floorboards causing premature rust through. There are plastic plugs that apparently become dislodged or are not installed correctly. Nissan will not accept any responsibility or help with the repairs. Nissan has been required to extend the warranty on the rear subframe so they already know there is a huge issue with the metals they're using. I'm going to continue to watch as I anticipate a class-action lawsuit soon. Regardless, I will never own another Nissan. Buyer Beware, you may be getting a "Flintstone" mobile! Especially in the Snowbelt states...Please visit www.nissanforums.com or Google "Altima Rust" if your still seriously considering throwing your money away.
    If you're another unfortunate soul facing a costly repair, please call Nissan Consumer Affairs @ 800-647-7261 8-5 in your timezone and let them know they have a problem. Right now they've "never heard of this before!" :(
  • Let me start by admitting I'm am an anal whacko when it comes to squeaks, creaks, rattles, and buzzes in my cars and I'll chase everyone relentlessly with felt pads or silicone spray.

    I will be in the market shortly for a late-model sedan and the Altima is on my shortlist. What are owner's experinces out there? Is the Altima for me? Thanks!
  • Hi, I have a 2005 Altima that whenever I turn on the car, put it in drive and turn on the A/C, it starts to squeak. I changed the only belt that the car has and that didn't work. I spray the belt and that helps, but it always comes back. The sound doesn't happen if the A/C is off or if I'm in neutral. I'd like to fix that noise. Hope someone can shed some light on this problem. Thanks.
  • Get some rubbing alcohol clean off all the pulleys, make sure the belt is tight and that should take care of it.
  • My wife has a 2004 and when ac on and you are in drive it squeaks real bad when a say a stop sign. Now im not a mechanic but after careful observations i realize that the motor mounts where bad causing the motor to shift back an inch or two when the car was in drive. This was causing the belt to become extremely lose causing it to squeal.
  • danf67danf67 Posts: 5
    edited November 2011
    Any idea why my '09 Altima Sedan shakes when going over 80mph? It doesn't feel like a wheel balance issue, but it could be. I just bought the car used and didn't get it up to that speed during test drives.

    The car has 19k miles on it and the salesman told me that they had put new tires on it. I thought that seemed early for tires, but just thought "BONUS" that I got new tires. Now it seems that it must be a symptom of a problem. I did read about brake issues on the '07 and '08 models, but Consumer Reports had good ratings on this car.

    I am going back to the dealer on Monday (bought last Monday) and will ask the dealer about it, but I am beginning to not trust any auto sales or repair people. I also just noticed that the center console on the car is loose. It appears that the bolts in the rear of the console have been removed.

    If anyone has any ideas, I would greatly appreciate hearing them.
  • I had this problem several times.Parkit and let it stand overnight. I solved it with a new battery and buyiNG an inexpseNSIVE spray can forremoving teminal acid buil yp. Watch out, they walk among us. When I had the same proobem on a trip to New Jersey, the nISSAN dealer said I needed a new radiTOR.!!!!tHY PUT ONE IN AT NO COST TO ME, UNDER WARRANTY.
  • ANOTHER GREAT REASON FOR BUYING TIRES AT COSTCO. wHY? tire Shelf life is important and, because costco moves their inventory rapidly. My console is lose and I see a Phillips head screw needing tightening. Oh, radials have to have thetread facyng the same directioon, so, if they did not install the tires properly, I woul bet that is the cause of your problem
  • m_zm_z Posts: 2
    I own a "certified pre-owned" 2005 Altima S w/auto which came with 20,001 miles and lots of rust in the engine compartment and inside the seating bolts.

    Currently, every time I get it "fixed" for routine maintenance, something else comes up.
    I had the steering column components replaced since the steering wheel was shaking but now there's vibration through the floor & gas/brake pedals at hwy speeds when it wasn't there before. Now I have to bring my car back into the dealership to fix the rear seat latch which doesn't work and to see what it can do about the vibration.

    I already bought all 4 new tires and brakes ~2 months ago with the tires balanced and 4 wheel alignment at a decent local tire store. Everything was FINE then!

    No matter what I do, there's always something "wrong" with the car.

    I've noticed SO many people stating about vibrations in their car. WTH is going on with Nissan's cars?! You fix the tires, fix the brakes, balance/rotate the tires, get an alignment, fix the steering column, fix the suspension components, fix the struts... WTH should be fixed next?!

    Nissan really has a Quality Control issue and owners like us are paying DEARLY for it!

    Thank good my car still has some warranty remaining. When it runs out next year, I'll probably trade it in for a BETTER car!

    Remember that Nissan Altimas are built entirely in the USA with many components made in North America. Maybe it should be brought BACK to Japan so the quality would improve!!
  • My girlfriend has this car it has 180,000 miles on it and upon starting it yesterday morning its missing at an idle and when you put a load on the engine pretty bad the previous day the car was running fine. When going up hill its really struggling and seems to be burning a lot more gas than it should be and you can smell gas when its running. I took it and put it on a diagnostic machine and the only codes that popped up where camshaft position sensor. I replaced this on the car and it help well... none so someone told me to change the crankshaft position sensor which is the same part just lower on the engine (harder to get to) so Im going to try that this evening and it may very well fix the problem, but just doesnt really sound to me like that could be the problem but im no mechanic. Does anyone have any idea what could be wrong?
  • I bought a NISSAN altima 2008 with just over 100k mileage. It drove very well when I had a test drive. Recently my car stalled at a traffic light and at around 40 k on the speedo the car jolts slightly if something is wrong and makes some kind of noise like errrrrrrrrrr till it reaches 60km/hr. Also my car is limited at a max speed of 140 Km/H. the computer cuts of the gas pedal and does not allow it over 140km/h. The

    The jolts are getting stronger but the car runs smooth other than that and the engine seems powerful. Please advise as it is my first car and I dont know what to do.
  • My suggestion. Don't buy Nissan. Saving on up front cost will cost you quite a bit in later years. I have owned Honda (Civic 1997 and Accord 2000), Nissan Altima 2006(currently using) and now own Toyota Camry 2011 (as second car). I never bothered to give Nissan a chance when I was searching for 2ns car. Not great piece of engineering. Yes Honda and Toyota have high up front price but require less maintenance. I am quite certain on Honda less maintenance but just bought used 2011 Camry to give Toyota a chance this time.
    Good Luck.
  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 44,408
    Sounds like a misfire. You'd best get the car scanned for trouble codes so you know where to start here.

    MODERATOR

  • skyfan1skyfan1 Posts: 37
    I have a 2010 Altima that I bought new 1.5 years ago. I know it is not very long yet, but I have loved it so far. Sure hope I continue to feel this way.
  • I have a 2007 Altima, has anyone had problems with the drivers seat? My car has only 32000 miles, been fixed once already tore up, took the car back they want fixed it. Nissan service sucks may not ever buy another Nissan.
  • I have a 93 Nissan Altima and we've had it in the shop for repairs several times due to it not going into park. I've been told by the repair man that there was a bad cable and that cable was not manufactured by Nissan or any other manufacturer any more. Does anyone know the potential causes of not being able to shift into park? I've read a couple of other places about possibly needing a new shifter or a solenoid lock? Googling the problem would appear to indicate this is not an isolated issue. Any help is appreciated.
  • gsemikegsemike Long Island, NYPosts: 1,760
    What was the problem with the seat?
  • jonky5jonky5 Posts: 2
    2003 Altima. Brake lights are out. Checked all fuses. Changed brake light switch. I know the switch is good and sending power. Tail lights work fine, just NO brake lights at all. I'm not a mechanic, so take it easy on me. This is my daughter's car who drives 2 hours to college every week. I really need to get it back on the road ASAP. Hoping to avoid the cost of sending it to the Nissan garage.
Sign In or Register to comment.