Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Expedition Maintenance and Repair

1868789919294

Comments

  • Has anyone been able to find a Chilton, Haynes, or any other DIY repair manual for the 2004 Ford Expedition? I can't seem to find one and it makes me think they aren't coming out with one.
  • steverstever YooperlandPosts: 40,012
    I have access to the Auto Repair Reference Center through my public library. It's a bit hit or miss, but the coverage for the '04 Expedition looks pretty good. Even has wiring diagrams. It's a bit of a pain to look stuff up in the garage, but you can print stuff out beforehand.

    Sometimes you can find factory shop manuals on eBay. And Helm has a shop manual for $180.

    Online Repair Manuals

    Moderator
    Need help navigating? stever@edmunds.com - or send a private message by clicking on my name.

  • rail21rail21 Posts: 1
    I have a 2002 ford Expedition Eddie Bauer. I opened The Sun roof Last night to the fully open mode. When I tried to close it nothing happened . Yet when you try the switch to the open position the sun roof moves back 2 inches and when you try the switch to the close position it will close those two inches yet will not move any further. Is there any way of manually closing this sun roof? Also If I have to remove the headliner( Nightmare Solution ) How do I remove Those darn Plastic Hanger Hooks?
  • tyshauntyshaun Posts: 13
    I HAVE THE SAME ISSUE WITH MY 03 EB AS WELL. IT WAS DOING THIS BEFORE AND AFTER I TOOK MINES TO THE CAR WASH SO I DON'T THINK ITS BECAUSE OF THAT, SO OTHER THEN THAT I WOULD LIKE TO KNOW ALSO. I HOPE ITS NOT THE TRANSMISSION GOING BAD :confuse:
  • I thought it was from putting in cheap gas. It was after that the engine started bucking when driving.
    Got worse after a week and the whole front end was shaking when you accelerated.
    Took it to get codes checked and it said it was missing on cyl 4.
    We replaced all the plugs, boots and coils. Still acting up so we replaced the fuel injectors, fuel filter and one coil pack.
    It ran but sounded like it was missing still and would buck a little when driving. Took it to get codes checked again and the mass air flow sensor came up.
    We installed the new sensor but it was worse and would not stay on, Turn it on and it would idle low and choppy and die.
    Put old sensor back in and no difference.
    Disconnected the mass air flow senor wires and the truck ran better. It still was a choppy idle and sounded bad, but didn't die.

    We are thinking maybe it is the air flow sensor's connector or cable.

    Is there anything else it could be?
    We have not had our vehicle for 2 weeks now and keep having to try borrowing my in law's van or get rides as we only have one vehicle and I work overnight and my wife works days. I am really hoping to get it running again this weekend.
    Not sure exactly what I should try next.

    Would appreciate any help and suggestions. :cry:
  • we have a 2008 expy and now all of a sudden the engine light is coming on. any ideas?
  • steverstever YooperlandPosts: 40,012
    Most auto parts stores will pull the codes for free. Then you can report back and post the codes and get some suggestions for things to look at.

    Moderator
    Need help navigating? stever@edmunds.com - or send a private message by clicking on my name.

  • dockydocky Posts: 11
    By the way, I replaced all the tires, cause it was driving me nuts, and it is not a problem anymore...now with 110k miles, never a problem again. Had a grinding sensation at higher speeds and when turning...had the drive shaft replaced, not a problem anymore.

    My new problem is a rough engine feel at idle, the cab actually vibrates at stand-still, and a small amount of smoke in the front end (service engine soon light on). Any ideas?
  • how do u replace the heatercore in a 99 expedition ? i know u have to pull the dash out but how hard is it ?
  • ur service engine soon light means u have a misfire. if the light flashes u have a multipul misfire
  • ryuuko,

    Did you ever get your problem fixed? Did you ever replace any other coil packs?

    It sounded like you did just about everything that could be done except for replacing other coil packs and checking your hoses. I've read several places that any type of vacuum leaks could also cause these types of problems. You should check the hose to your PCV valve, and probably also change the valve (anywhere from $1.50 to $5 so it's an inexpensive replacement). Please post any updates! Thanks and Happy New Year!
  • :confuse: Our 02 Expedition has started jerking when driving at 30-40 mph. It does ok on hwy at 65, but when you turn off onto a side street and go slower it starts jerking. I don't know if it's a traction or ABS problem or sensor maybe. Has anyone else had anything like this happen? I have been using 4x4 alot this week due to snow and ice on our road, I can feel it pulling to one side. I don't know if this all the same problem or not. Any help would be appreciated.
  • Talking about spark plugs: I am working on 2006 model 5.4 and because one of the spark plugs damged one of the coils, the owner of the veh told me to replaced all the spark plugs. Well the 3rd on the right back, as I was pulling it out, it broke the tip of the plug and fell inside the cyl...any ideas?? I appreciate Your reply.
    Ed
  • Woody, I wish I woulded read Your message. The 3d spark p. on the right back came with a broken tip, no damage on the treads, I used wd40 but probably not enough. Any ideas how I can get the piece from the chamber?? I appreciate Your reply
    Ed
  • bronsonbbronsonb Posts: 170
    I have a 2004 Expedition. The "master" power window control on the driver's door will not allow me to lower the right side rear window. I can use the switch to RAISE the window if the passenger back there lowers it, but I cannot lower it from the front.

    Any ideas? Would it likely be the switch? I can buy a new switch set off of e-bay with shipping for less than $50, so I might just try that to see if that's the problem, but I thought I'd check to see if anyone else had this issue.
  • Sounds like a switch contact to me. I think they are individuals so you can replace just that one. Or you can open it up and clean it and try to get some more life out of it.
  • I have a 2004 Ford Expedition Eddie Bauer. The AdvancedTrack System light is on and it is stalling or seems like it is slipping as I drive down the road. It acts almost like it's running out of gas but that is not the issue. As I said the light for the system is on and there was a warning flashed prior. I was a Ford mechanic years ago and am now retired, but never worked on anything like the perks that the cars have now. Does anyone have any idea what could be wrong?
  • bronsonbbronsonb Posts: 170
    You were right! I took apart the window switch this weekend. Popped off the switch caps and then the cover and took apart the switch in question. Sure enough, there was carbon or dirt build up on the rocker contacts for the left rear window switch. Used some alcohol to clean them off, reassembled the switch, and reinstalled it. All is working fine now. Saved me $60!

    In other news, I had this annoying clang in the driver's door whenever the locks would activate. I couldn't figure out what it was. I finally found directions for removing the door cover and discovered a loose locking rod and a plastic tab. It was connected to the power lock module on one side, but the top was hanging loose and banging the pin connected to the door handle.

    Couldn't figure out what they went to. Took apart front passenger's door to see if I could determine where it went based on that set up, but that door didn't have this locking pin. Then it dawned on me that this pin must have been attached to the driver's side key lock. I checked, and sure enough, when I used the key to unlock the door, nothing happened.

    I figured out how to get the locking pin and plastic part reattached to the lock cylinder, but there was a clip missing, and I couldn't find it in the door well. Took a trip to the local Ford dealer, showed them the part, and the guy pulls out a plastic box filled with little bitty parts. Turns out I needed a little "c" shaped cam washer or something to slip over the lock cylinder and lock the plastic part in place. Part guy gave it to me for free. It fixed the issue! And I didn't have to spend a dime.

    This car has been very good to me, and although it's had issues, I've been able to address them with relatively minimal expense.
  • rbarbotrbarbot Posts: 19
    Not yet. I have ignored it for 2 years, now I'm back at it and came across my old thread. Did you find a fix? I'm going to pull the head unit out, disconnect the harness for an hour, and then reinstall. someone suggested that on another post.

    Please email me @ rbarbot2@hot(REMOVETHIS)mail.com if you fixed yours.
  • tidestertidester Posts: 10,110
    Please email me ...

    Let's keep the discussion here so everyone will benefit. :)

    tidester, host
    SUVs and Smart Shopper
Sign In or Register to comment.