Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Chevy S10 - GMC S15 and Sonoma Stalling/Dying Problems

167891012»

Comments

  • hi i have a 2003 chevy s10. it seems not to have the power it use to. when i get on freeway or been driving for while it slows down to 10to25 mph and when i hit the petal i dont see the rmps on dash go up. it feels like no power, when i gently hit gas petal it slowly gets going but never over 30 unless been sitting for while. idk what could be. wondering if anyone had this problem b4. i cleaned the mass air flow sensor wirh crc but it didnt do the trick. any ideas? thankyou for any help you can provide me with.
  • Hi
    Have you check the fuel side of it / pump / filter etc / are the sparks clean or dark or moist / I am not a mechanic but have a s10 with 210k miles ;o)
  • locomattlocomatt Posts: 2
    edited November 2012
    hi ty bud, i got new filter, cant believe how much it was lol, used to paying 5 bucks for one, this one was 40. i also got a new thermostat. do u think it could be the catalacconverter? it sounds like something is lose in it, but im confused can it be that or fuel filter cause of it seems to go slower when it gets hot, first it goes normal, then slows to about 300, then slows to 10 and wont go over 10 or a crawl unless i let it cool at that point. it got this smell too. i was wondering if the catalacconverter would make it do that. i think it does on freeway faster cause im getting englne hotter faster. idk i try filter and thermostat and see what happens. another thing im also confused about is the indash gauges arnt showing it getting hot but i can certainly smell it. ty for ur help
  • check coolant level. I assume the oil pressure even at idle is above 7-15 psi.
    What is likely is that the intake manifold gasket is seeping coolant into the lifter valley causing the lifters to rattle. replacement of lower intake manifold gaskets will likely repair this issue.
  • I have a 99 Sonoma having an issue when i let off the throttle, i get a bad hesitation and at highway speeds its feels like it might stall out. No problems accelerating or idling.

    Any help, ideas or recommendations?
  • What was wrong with the wires? And where is the junction box located? My truck is doing the same thing...but I can't figure it out....
  • My truck is doing the same thing...what wires were messed up?
  • ron253ron253 Posts: 1
    Catalytic Converter needs to be replaced.
  • fulk8fulk8 Posts: 1
    I have a 96 S10 4.3 that has had an issue for 5 years that has me stumped.
    Engine shuts down and will not restart after about 20 minutes driveing time but only in warm weather above 70. It will restart and run fine after 12 to 14 hours for another 20 minutes.
    The truck runs great without issue from fall till spring then the weather gets warm and the problem returns. When it shuts down the fuel pressure with the key on is 20psi.
    I replaced the fuel pressure regulator, and the filter 3 times, no change. I have not changed the fuel pump, but my thinking is if the pump was going bad it would have quit compleatly by now. I have had several 4.3s and have replaced alot of fuel pumps on them, none acted like this.
    Any thought on this would be great
  • alexhannalexhann Posts: 1
    I have an '85 S-15 4WD Ext Cab and am having the same problem. Sometimes I can't make it a mile from home before this begin, sometimes I drive about 30-40 miles and it doesn't happen at all, however it will almost certainly happen coming up the hill on the way home. At first I could put it in neutral and it would start right up, but the more often it is happening the more trouble I am having getting the car started. The temp gauge will be in the first quarter one second, but as soon as the truck dies it flips up to overheated then back down as soon as started. Went to buy a fuel pump and the fellow told me to wrap my lines to prevent vapor lock, but I wondered if you found a reason why the problem is more prominent near a half tank.
    Any advice someone would have would be welcome, especially what are the cheapest things to work on/replace as I try to pin point the problem.
  • Hi, just wondered if you got that figured out, I have exact same symptoms, works great from fall too spring, once it starts hitting around 80, stalls out and dies after 30 min or so, runs perfect in the mornings, and if I have a full tank it seems to help, sound about right?..........HELP!!!!!!
  • srsabusrsabu Posts: 1
    Once I've been driving a little bit on a warm or hot day, I'll go to pull away from a stop sign or traffic light and depressing the gas pedal makes the engine sorta rev, but have absolutely no power. If I floor it, it will buck and go a little, but not very well. If I feel like it is going to do this, revving it up and slipping the clutch on launch will get me by for one or two intersections, but eventually it will happen no matter what. The weird thing is, if it does it, all I have to do to get it to run normally for a little while is to turn it off and then restart it immediately. It never does it once I'm in motion, just when starting.

    It's a 2001 4 cyl, manual transmission, just hit 80k miles.

    Any suggestions?
  • 2001 s 10 2.2, 193000 mile. Anyone help with this, Truck runs fine however at times when I hit the brakes fast to stop, engine idles rough when I stop. Engine occasionaly pulses when driving fast, almost like its bucking. No codes. Throttle body gasket replaced, tune up, fuel filter, injectors cleaned and serviced. This occurs very intermintantly. May not do it for a week or two at a time, then will do it alot. The fast stops may or may not have anything to do with it. When the rough idle occurs the Tach rpms drop. It does not stall.
  • s10guys10guy Posts: 2
    Hi, have an 82 S10 pu with the 2.8 ltr non computer controlled that has a minor stalling problem. After it has been run for a while and is parked, it starts fine, runs for about 10 minutes (driven), then when slowing down it stalls when it idles (has clutch). I noted it does this when coming to a stop on a slight downgrade. Once I get the engine restarted, takes some cranking, it runs fine. Truck has 100k on it, great condition, everything stock. Original coil, thermo switches, egr valve. Any ideas or experience with this situation out there? Seems like it may be a temp related problem (thermo switch issue)?
  • 91sonoma91sonoma Posts: 1
    edited November 2013
    Have a 91 gmc s15/Sonoma. Starts up fine, idles good, runs fine for a few miles then started acting like it was running out of gas. Hopefully this will save someone some money as we have seen this same issue posted ALOT on this and several other posts. We changed fuel pump 2x, filters, coil, plugs and wires, complete tune up as done, o2 sensor, idle air sensor/valve, along with every sensor we could find. We changed part after part with no solution. Finally we pulled the truck apart again, and found the problem. Not saying this will fix your issue but this isn't the first time we ran across this problem with 2 different trucks (both gm one being the Sonoma other a chev Silverado 1500. The fuel pump isn't holding pressure after its ran a few miles and starts acting like its running out of gas. On the Silverado the line that runs from the pump to the sending unit in the tank had a pinhole straight out of the box. We thought it was a fluke. After months of battling the problem with the Sonoma we pulled the pump out of the gas tank for who knows how many times and looked at the hose and what happened was the clamp that held it in place was still tight but moved up the hose just enough it wasn't holding fuel pressure. Why it took months to figure out it was the hose causing it again on the other truck is beyond me, butwhile you are checking possible problems it wouldn't hurt to check that it doesn't cost anything except maybe some small hose clamps. Save a lot of time money and grief. Hope this helps
  • zac13zac13 Posts: 2
    I have a 2003 S10, auto, V6 4x4 crew cab. Sometimes, when I'm at a stop light and my foot on the brake, the truck will shutter and the RPM's drop like it wants to die. Sometimes it does die. I place my foot on the brake and the give it gas with the other foot to keep it alive. If I restart the truck, sometimes the problem stops. If I place in Park, it stops. Also, when I turn the car on, and don't hold the key over long enough, I will get the same symptoms.
  • Hi I have a 1988 Chevy 1500 4x4. I bought the truck with a bad motor. I put a motor in the truck I know the motor was good cause I drove the van it came out of. The motor is a 5.7 tbi. When the motor was in the van it ran great. Now that the motor is in the truck. It will run fine until you get on the highway and about half throttle it will start popping and sputtering like it is not getting enough fuel.then if I let off the pedal or mat it to the floor it runs fine. It does the same thing going up hills. There is a new fuel pump in the truck cause I had to put a gas tank in it so I did the fuel pump while I had the tank out. I changed the computer . I am out of ideas can anyone help please
  • I have a 1995 GMC Sonoma extended cab with a V6 4.3L with fuel injections.. one day i was driving home and when i go to step on the brake to come to a complete stop, as soon as i reach 10 mph my truck rattles very loud and gives a push before stoping.... as i go to push on the gas it acts as if its a stick shift and gives its self another push like as if its shifting...im stuck as why it would be doing this, somebody please give me some ideas or info as to why it does this please!!!

167891012»
Sign In or Register to comment.