Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Chevy S10 - GMC S15 and Sonoma Transmission Problems

18911131416

Comments

  • I got this pickup recently not running for just $200 and was able to get it going pretty well after fixing the ignition and doing a number of other needed repairs. The only major concern I still have with it is this metallic clunking noise during downshift from 2nd to 1st. It often is good only if I've just come off the freeway, but other than that every time i come to a stop I can hear it. I think it's a problem with the torque converter still being in lockup during this gear change. If I pull the valve body, what do I do or look for?
  • i was wondering if someone could help me out, i have a 97 chevy s10 when i drive to work in the morning my tranny shifts funny it seems to go into gear fine but sometimes i"ll run 70 at 2500 rpm and then usually it runs 3000 rpm in the afternoon but sometimes it don"T matter if its morning or night. Also when i stand outside my truck i can hear what sounds like a vacuum leak and sounds like its coming right from above the gas tank
  • put a used tranny in my 99 s-10 4x4 4.3L auto flushed system changed filter fluid everything goes threw all drive gears good but like shimmies to get into reverse then wont catch really tired of this truck wont can i check or do i have to replace again :mad:
  • Vehicle has been sitting for about two months. I backed out of garage and seemed fine. Drove about 10 miles and went to accelerate and it downshifted and heard some kind of "clunk" type noise. I slowed down and all seemed to be fine. Stopped to clean vehicle and found that it would not go into reverse. It also now seems to "wind out" from 1st to 2nd gear. Still no reverse. Fluid smells good, it's red and full when hot. The only other other info that may help, is it did have a dead battery after sitting for a while. It was jump started and let it run for awhile to charge battery. Truck sat for another 2-3 weeks, when I went to pick it up, it started up fine. That's when I backed out of the garage and had these other issues. PLEASE HELP !!!!!! Oh yea, I did put it in 4x4 and tried to back up and that didn't work either. HELP!!!!!!
  • I have a 2000 sonoma that seems to be leaking fuel. At least it smells alot like it. Can't find any injectors leaking. I'm at a loss as to what it is. Sometime a small amount of smoke will appear when at a light and then it's gone. Can anyone out there suggest anything? :confuse:
  • The clutch in my truck is leaking hydraulic fluid somewhere in it. I've taken it to a mechanic, who believes the slave cylinder is leaking. The price of fixing this, assuming it is the problem, depends on where the slave cylinder is located. I've been looking, but cannot find any information. I need to know if the slave cylinder is inside the transmission on this truck, or outside. If it is outside, it will be cheaper, and I want to make sure he doesn't charge me the inside price even if it is outside the transmission. It has a 2.8L V6 engine. Any help would be grateful, thanks.
  • when shifting to 4x4 the light on the left of the shifter comes on the transfercase light stays off, 4x4 does not wok (worked fine last winter) could there be a fuse problem??
    thanks first time poster (rookie car owner)
  • tugs10tugs10 Posts: 1
    engine sounds like a diesel, chevy dealer said its normal, only 95k. trans takes long time to shift into overdrive when cold
  • gonogogonogo Posts: 871
    Piston slap, oil needs to warm up before OD.
  • jdb84jdb84 Posts: 1
    I have a 97 4.3 with a 5 speed trans, The trans grindes going in to 2Nd gear. I found a trans for a 97 s-10 but its out of a 4cly. Will it work on the 4.3???
  • krechkrech Posts: 1
    did you ever figure out what your issue was? My 01' did the exact same thing this week
  • gonogogonogo Posts: 871
    [seckard] symptoms are a broken sun shell, common problem on the 4L60E. Needs to be removed, dissembled and repaired. If high mileage, should be overhauled.
  • ok, so here it is. I have a 2001 sonoma with 110,000 miles. Auto trans., and the 2.2 engine. About 1,000 miles ago I got the check engine code P1870. (Transmission Component Slipping). So, I had all the fluids and filters changed. I mean all. Drained the pan and replaced the filter and had the system pumped out. When I did this, I did not have any metal shaving at all on the magnets inside the pan, but some of the plactic retaining clips on the wiring harness where very brittle and some even broken. But all connections seemed to be fine. I reset the codes and drove the truck for about 600 miles and the check engine code came back on. The Chevy garage told me it could be as simple as a external sensor, or much worse. I took the truck to a transmission shop, and the guy there told me that it would be about a 300.00 job, and then he said oh yes... that is unless he fines any of the plastic inside the pan housing broken. He said if that is the case I need a total break down and rebuild, and new wiring harness.. he said this would be between 1200.00 to 1400.00. Someone anyone... Is this the case? The truck seems to run and shift just fine on short trips, but anything over 30 to 40 miles and when shifting there is a short lag between first and second and if climbing a hill sometimes will then kick out of passing gear.
  • gonogogonogo Posts: 871
    What I found out on the web is. The most likely cause is worn pump bushings and worn valve body.

    Sometimes just replacing or repair of the valve body will work, a sure thing is pump bushings also. The valve body can be done installed, trans needs to be removed for pump bushing. At 110,000 most shops would want to do a complete overhaul if removed for repair.

    The $300 sounds like valve body repair, that may work, if not pump bushing next.

    If it was mine I would want both done, The pump is the first part to be removed so no need to go further.

    Not too scare you but, if it gets to the point where it will not go into OD you will burn up the transmission, converter and all.
  • mm98s10mm98s10 Posts: 1
    hello, I have a problem with my s-10's transmission. It's slips alot when i am at about 3,000RPM. i would like to know what make the transmission is and i dont know where the torque converter clutch solenoid will do any good. If its not the TCC then what could it be? Thanks for your help
  • hoodlatchhoodlatch Mid-westPosts: 255
    I had a similar problem with my 97. After doing all the things you described and it still not shifting like it should I replaced the wiring harness to the ignition switch and that fixed it. The box in the harness had worn connectors. Good Luck.
  • gonogogonogo Posts: 871
    4L60E transmission, take it to a trans shop and let them diagnosis it. I think you need internal repairs, probably overhaul.
  • jim_brrwjim_brrw Posts: 1
    I have a problem with my 2002 s10 crew cab, its the v6 4.3l engine, everything seems to run well when the engine is cold but after it gets hot it starts slipping or not going into the right gear. at points it will keep me from accelerating but the if i turn the engine off for a minute or two it will work for awhile. anyone know what the problem is?
  • srs273srs273 Posts: 3
    Sons truck broke transfercase to tranny housing, lost all fluid.
    Replaced housing and found trans slipping at higher speeds.
    Told him to replace trans with rebuilt. Bought used one and had his friends install...(Ishould have done it)
    Now it does NOTHING! Just revs in all gears, no grinding or odd noises. He said when the finished it moved out of garage, they stopped and check levels of fluid, added more. Than it did nothing. I checked level and it was 1/2 up the stick..I mean like 4 qts heavy!, I pulled pan, filter is good, lots of metal on magnet. Filled to proper level. Still nothing. I hate to believe he got a bad trans but would like to know if they maybe missed something? For it to wrok for a moment and not to work after over filling seems odd.

    Thanks
  • gonogogonogo Posts: 871
    Don't know where they got the used one, all junk yards will guarantee it will work or they will replace it.
    If it won't go in manual 1-2-3-R, it's not electrical.
Sign In or Register to comment.