Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Toyota Prius Dash & Instrumentation Questions

135

Comments

  • Any news on a ' Download ' update for GPS search locations?
    I live in a very dynamic area .New stores and store-closings all the time...
  • I have just been reading some of these posts. My dealer told me that it would be $600 to replace the display screen. I asked if this were in warrenty and he said no. I have 50,000 on my '04. So it seems that it was just the '04 - is that correct, that had this problem.
    I have bought many cars from this dealer over a 25 year period and taken them to that dealer for service. I am anxious to see how far good will goes. Also, a few of my friends purchased a Prius after hearing my story and riding in mine. Another problem I have had is two recalls and a break down on the highway - I just lost power all together. I was fortunate enough to be less than a mile from a dealer - made it there on the gas engine with little power. He had the car for two days - no offer of a loaner. Said it had to be reprogramed and that was it.
  • Hi,

    I thought it was unusual when my dash dimmed whenever I turned my headlights on, but the dealer told me that was normal. However, I don't think it is normal for my dash to completely go black when my headlights are on...has anyone else had this problem and can you tell me what it took to fix it? I can't keep from driving in the dark forever : ). I have a 2006 Prius.

    Thanks
  • tmasontmason Posts: 1
    Yes, i have been experiencing a similar problem with the Prius gas tank. When it has only two or three bars left, it rapidly changes to the flashing state, which is the reserve indication. I've talked to three dealers with no solution. One wanted me to pay $1200 to change a fuel computer, which they were not sure is the problem. I was still covered under warranty at the time. I've not fixed the problem and hope Toyota recognizes the issue some day. I simply fill up at two bars, which limits the distance I can travel on a tank. Sorry i couldnt help, but i can feel your pain.
  • sherry9sherry9 Posts: 14
    I have a 2007 Prius and am having problems with the gas gage also. Mine will register empty and I cannot put more the 6.5 gallons in it. After having replaced the entire dash panel 3 times and the gas tank once, I still have the same problem. I have called customer service and they tell me that it is a regional problem due to low temps here (WV) and there is nothing to be done to correct. The technical engineer is not willing to come here to look at it. He says all the readings are normal and I need to wait till it gets warmer to see if I still have this problem, then maybe he will come look at it. I reminded them that I did not buy a car with a 6 gallon gas tank and was not told of this problem when I bought the car. I also asked if anyone else had these problems (since there are colder states than this) and was told what bothered me might not bother someone else. This has been going on for 3 months. Does anyone else have this problem?
  • Since I'm a 4 plus yr veteran of an '04 Prius I can speak from experience or so I'd like to think. The gas gauge/ fuel tank suffer from "complexity syndrum." What I mean is this....When Toyota designed the tank & guage it was in ideal conditions. Winters play havoc with this intricate system I think. Summers: everything is fine. Winters: all chaos runs amuck. The bladder really does act up due to the cold and what ever fluxuates in the tank to work the gauge must also be a victim too. I have become accustommed to the gauge showing 1/2 a tank full for a length of time even though I knew the tank took 9 gals and was completely full. What does all this mean? Get use to winter readings that are iffy but just know that a tripometer set @ zero and a full tank of gas means 400 plus miles to the next fillup. By the way, the most I ever got from one tank of gas was 546 miles (summer trip). The least...422 miles (winter trip).
  • sherry9sherry9 Posts: 14
    Mine reads a little different. It shows full when it is full but will drop at 3/4 tank down to 1/4 in about 50 miles. I once lost a 1/4 of a tank overnight sitting in the garage. The most I got to a tank was 500 miles in the spring and the least was 187 in the winter. I am not willing to carry a gas tank in the car to see how long I can drive on empty till it runs out. This is too much of a difference for me. My car is back in the shop today to fix the mistakes make from the last try at repair (rattle in dash , speaker on the door off track, one of the vents shoved in too far). The next step is arbitration for me. Thanks for your reply.
  • I am about to purchase an '05 Prius, but in test driving in sunlight noticed that the display screen was very dim. I found the screen where you adjust for brightness and contrast, but the maximum brightness and contrast still left the screen too dim to be useful on a sunny day. The rotary dial left of the steering column has no effect. Everything seems to be there, but you need to shade the screen to see it well.
    Is this normal ? I am not buying from a Toyota dealer, so I've got no satisfaction calling them and the used car dealer has no clue. I am purchasing the car in Canada, but it was imported from the US, so had a modification to give it daylight running lights as per Canadian regs. ( Can't believe this is not required in US ). Could this be the problem ?
    If I have an issue with the display, is it a major expense - some of the earlier posts on '04 screens scared me. I'm looking forward to owning a Prius, but this issue worries me.
  • Not to worry! Most of the time the screen is very visable. On very bright sunny days yes, the screen is hard to read but if you feel it needs a shade be happy to know that on "Prius web sites" there is an "add-on" shade available. I personally don't see the need after 75K miles and over 4 yrs of TOTAL SATISFACTION!!! You will learn soon that the Prius delivers to owners a great wealth of happiness. I'm thinking of a purchase of another one.
  • ohmygoshohmygosh Posts: 66
    I just purchased a new Prius Touring Pkg # 6 with the homelink feature. I can't seem to link it to my garage door opener. Can anyone give me feedback on this problem ??
    Also, I was not aware that the car did not have day time running lights. I thought this was pretty much standard on all new vehicles. Is this a special option or is it totally unavailable on this vehicle ??
  • sherry9sherry9 Posts: 14
    I don't know about the homelink feature, but if you turn your lights to on position and leave it, your lights will automatically go on and off. It just doesn't have an auto setting for the lights.
  • jmoosejmoose Posts: 11
    Regarding HomeLink. We own a Honda Odyssey that came with HomeLink...I think it's basically a worthless feature. Check to see if your garage door opener manufacturer is among those "supported" by HomeLink. We have Sears/Craftsman doors (they're popular, no?) and my understanding is they're not one of the supported brands, hence we use the remote that came with the garage door, not HomeLink.

    Others can correct me if I'm wrong on support for the doors. I think www.homelink.com has more information on supported openers (I see it mentions Craftsman, but I haven't gotten ours to work.
  • ohmygoshohmygosh Posts: 66
    Thank you for the input. I also have a Toyota Highlander and I had no problem with the homelink.
  • animagusanimagus Posts: 15
    Our Toyota Camry Hybrid's Homelink system works GREAT. Having said that I've had to assist another owner to get his to work with their garage door opener. Two things - I found you have to hold the buttons longer than you might think to get them to link AND if you have a rolling code system you have to engage your openers "learning" button (see part two - to the programming instructions). I'd be surprised if it doesn't work.
  • sachavdasachavda Posts: 2
    Hi,

    I'm new at this forum and I'm planning on buying a 2000 used prius, I am in Kenya, East Africa and most of the used cars come from Japan, it was ok with the older versions but with the Prius it has a dashboard touch screen, only problem is, it's in Japanese.
    Is there a way to change the language? Maybe a chip chane? Or is it possible to purchase a whole new screen? Anyone faced with this problem before?
    Any help is appreciated.
    Thanks.
  • jshrievesjshrieves Posts: 1
    Hi I live in Dublin in Ireland and I too have had a challenge with the Display Unit/Screen. They have quoted some 3500 euro for it to be replaced or 1500 euro for a reconditioned unit? So, there must be a manufacturing fault with this unit??
    I have a June 04 Prius which has done just 28,800 miles. How did you get on with your Display unit problem?.........suirp.........from........JS.
  • sachavdasachavda Posts: 2
    Hi,

    I still have not bought the car, going to view it today with the mechanic. The screen works fine on this car but it's all in japanese so can't understand a thing, and not sure how important is the info on the screen. 3500 for a replacement is way up there! 1500 for a recon is pretty high too. I heard that there is a special cable that lets you program the screen to another language, but that's a rumor for now.
  • ctsactsa Posts: 6
    Almost all new (last decade or so) openers have rolling code technology. There is typically a button to push on the opener unit itself in order to activate homelink programming. On mine, it is under the cover that shields the light bulbs. The problem is that you usually only have a minute or so to complete the programming once you push that button which doesn't leave you much time to climb down off the ladder and get to your car to do the programming. I'm sure the manual says something about how to complete the programming if you have "ROLLING CODE" technology.

    Good luck.
  • metro5metro5 Posts: 4
    Hi JS. You're right , there is a defect on the multi-display unit. Toyota detailed it in their Technical Service Bulletin EL002-05, January 10, 2005. A clever fellow has dissected a non-functioning Prius display unit and compared it to a working unit. Check out his website: http://techno-fandom.org/~hobbit/cars/mfd. He shows that part of the circuit board was re-engineered in order to remedy the problem. The article goes on to show how the unit could be repaired. This is an open and shut case for Toyota - a rep explained to me that as far as Toyota is concerned, the lifespan of that unit is 36 months or 36,000 miles. A cover-up like this is bad business. Shame on them.
  • Even with the brightness turned all the way up, it is very hard to see the the speedometer reading with sunglasses, let alone the smaller lights in the forward instrument section by the windshield on our 2007 Prius. Can anything be done about this?

    Thanks!

    Steve
  • Please clarify how I can find the "prius websites" you refer to about getting a screen.

    Thanks!

    Steve
  • fseaverfseaver Posts: 13
    My 2008 Prius did not come with navigation,so I installed a Garmin GPS system. Works just great
  • jimrey28jimrey28 Posts: 9
    I was wondering if anyone else is experiencing the following with their 2008 Prius. I got the car about 6 weeks ago and am slowly getting used to all the bells and whistles with it. My question is this, my phone syncs up perfectly when I turn the car on. But when someone calls me while I am in the car it rings twicw and then the call is answered without me having to do anything at all.

    In my last car I had to push the pick up button and expect to do the same. Since the screen does not show me who is calling or the number I do not want tp pick up until I have an idea who is on the line. I'm not given that chance it just plain picks up and I cannot finr in the settings anywhere how to change this.

    can anybody help? Thank you!
    Jim
  • scottc3scottc3 Posts: 109
    My 2008 Prius works as you 'want' it to - in that when a call comes in I have to push the answer button on the steerning wheel to get the call. I would say you issue has to do with an 'auto answer' setting in the phone. I use a Motorola E815 phone, an older one.

    Just be assured, it can work as you want it do. Just look around for the settings.

    If you can not find the setting, or there is soimething different with your car, I'd head back down to the dealer, and try another Prius on the lot - just to test that car. You don't need to test drive it, just sit in the lot and test it.

    Good luck.
    sc
  • jimrey28jimrey28 Posts: 9
    Thanks Scott, I'll look into it.
    Jim
  • jhoodjrjhoodjr Posts: 2
    My Prius (2004 with 40000 miles) display has partially failed. A skeleton display appears on hot days with no data (MPG, miles driven, etc.). When the car is cool the display returns with all the correct data. Also the radio drops stations that have been set up. These too return. The car runs normally with the air conditioning and radio working (more or less). None of this happened before over the past four years with the same hot back country exposure. Te sevice manager at Mossy Toyota in San Diego says they cant work on it if its not working. It always seems to be working when I drive into the service bay.
  • is this serious? I checked brake fluid and it looks good. manual says to take to Toyota dealer, nothing about not driving the car but it worries me. any idea of whether or not this should be looked at immediately or if I have a couple of days to get it fixed? thx, m
  • snee16snee16 Posts: 2
    I took my (2005 & 35K miles Prius) car in yesterday at 2pm (Phx time). It is now over 24 hours and the Dealer still hasn't figured out the problem. This is a relatively new dealership and I'm guessing their Prius technicians/mechanics aren't very much up to speed. My service person told me that they replaced the low voltage battery and still the dash warning lights are on (all 3- BRAKE, ABS and Vehicle Stability Control). He said they have a call into Toyota. This makes me nervous. Anyone else experience these problems? Should I take to another dealer to service?
    Thanks! :confuse:
  • snee16snee16 Posts: 2
    They finally figured it out. They replaced the Skid Control Computer Assembly. I was not having any problems stopping or anything so it is a mystery to me what caused the failure of the assembly. Fortunately, the vehicle was still under warranty so this didn't cost me anything.
  • I also have a 2004 prius (97,500 miles) and I have the same problem, except temperatures aren't a factor, it just happens randomly. Since I purchased the extended warranty good until 100K miles, I am trying to get as much use out of that as possible--so I took my car into the shop immediately for the display screen problem. They said the screen was faulty and have ordered me a new one--all at no cost to me. [They also found a leaky water pump still under warranty and replaced that at no cost to me.] I asked if the problem with the screen was common, and he said he's seen two others, one a Highlander and one a Prius. So take your car in right away and tell them the screen is defective; hopefully they'll replace it for free regardless of the warranty status.
Sign In or Register to comment.