Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Escape Hybrid Brake Problems

12345679»

Comments

  • I also have a failed ABS system...just had the ground wire and battery replaced and a day later got the service brake message. Searching Google I found a couple used for sale for around $200. The description says:

    ABS Control Module/Pump
    Assm; Hybrid, 4WD
    Fits: 2006 Ford Escape
    assembly; Hybrid, 4WD

    I checked Motorcraft website that shows the price at $3125. The dealer quoted 3,700 plus 400 to install.

    Can a used one work?
    What prices are you being quoted for the part?

    I plan on selling this car within the month. Dont really want to put a lot more into this POS.

    thanks!
  • wwestwwest Posts: 10,706
    Sequence of events does not lead me to the belief that something has HARD failed.

    Look to "what changed"....
  • dsteakdsteak Posts: 18
    i would also be interested in replacing this with a used one and selling the car. i have had this same problem for 5 years now.
  • I saw a post somewhere where someone had bought a used one, had their mechanic install it and when they took it to the Dealer to get the lines bleed (you need special equipment) they said they couldn't program it. Might be pretty risky to go used.
  • thowleythowley Posts: 1
    2nd year in a row our brakes have failed in our 2010 Hybrid. Brakes failing on a vehicle 1 time is 1 too many. Our teenager drives this car and I can't imagine this new driver being in the car when this has happened. I will not stop until this known problem is fixed. I cannot believe no one has been hurt yet in this vehicle or that Ford is willing to risk this.
    I have started the escalation process.
  • FEH 09, 44K miles. Wife driving, red brake light, chimes and check brake system comes on, brake petal to the floor, gets the FEH to stop. Luckily she is going slow in an isolated area. Calls me, I start it up, no alert or alarms. Drive slowly and carefully the 6 miles to Ford dealer, no issues on the drive. Has a code about the brake pressure sensor. Tech finds the wiring run to the connection is very tight and the connector is not fully engaged. Reroutes wiring run to get some slack, tightens everything up, code is gone, drives fine. Based on some other estimates in this forum for repair parts, the $100 fix for this problem, instead of $4K computer, was a lot easier to pay. Glad something was found.
  • I've got a 2009 Escape Hybrid with 76K miles on it. I've experienced braking problems when traveling down very steep grades (i.e. Mt. Whitney portal to valley, etc..., 10+% downgrades). Specifically, the vehicle shakes severely and the regenerative power/battery meter doesn't indicate that it's being regenerated, as it normally does when the brakes are applied. This happened the summer of 2011, than again this past summer, each time only once, while traveling down severe grades. I had the transmission in low to help keep my speed down to minimize the braking. The shaking would typically occur while braking at 40-50 mph +/-. This has not happened in any other situations, and the brakes appear to be working well at all other times. Any thoughts?
  • wwestwwest Posts: 10,706
    "....transmission in "low"...."

    "B" mode also?
  • stevedebistevedebi LAPosts: 3,788
    "I've got a 2009 Escape Hybrid with 76K miles on it. I've experienced braking problems when traveling down very steep grades (i.e. Mt. Whitney portal to valley, etc..., 10+% downgrades). Specifically, the vehicle shakes severely and the regenerative power/battery meter doesn't indicate that it's being regenerated, as it normally does when the brakes are applied. This happened the summer of 2011, than again this past summer, each time only once, while traveling down severe grades. I had the transmission in low to help keep my speed down to minimize the braking. The shaking would typically occur while braking at 40-50 mph +/-. This has not happened in any other situations, and the brakes appear to be working well at all other times. Any thoughts? "

    I don't know about "severe" shaking, but if you are in "L" going down hill, the battery will max out at about 66% SOC. After that point, the FEH will use the engine to brake, which can be pretty loud. Next time, shift back to "D" and see if the shaking goes away. But on my 2008, the only thing that happens is I hear the engine. If there is shaking, something may be wrong under the hood.
  • wwestwwest Posts: 10,706
    Might be the EBD, Electronic Braking Distrbution. The system tries to "balance" braking front vs rear. I most notice it activating on a slight downhill with wet roadbed, feels like cross multiple railroad tracks.
  • stevedebistevedebi LAPosts: 3,788
    edited October 2012
    "Might be the EBD, Electronic Braking Distrbution. The system tries to "balance" braking front vs rear. I most notice it activating on a slight downhill with wet roadbed, feels like cross multiple railroad tracks. "

    Really? Since you never owned an FEH, how do you know what Ford EBD feels like?

    As an owner, I can say that I have never had any such feeling from my 2008 FEH.

    I normally make sure to ignore wwest when he trolls other forums for vehicles he has never owned. But I had to clear up misinformation.
  • wwestwwest Posts: 10,706
    "..how do you know what Ford EBD feels like?..."

    Never said I did, "might be" is in no way a definitive team.

    And why would you assume, suppose, that Ford's implementation of EBD would differ significantly than others?

    On the other hand since the FEH must "contend" with three separate braking modes (front ONLY [regen], combined [regen front, frictional front/rear], and frictional only) I would suspect that activation of EBD might even more pronounced, noticeable vs my RX300.
  • stevedebistevedebi LAPosts: 3,788
    Like I said, I don't answer trolls.
  • wwestwwest Posts: 10,706
    Good-O....
  • wilcoxwilcox Posts: 581
    Found something unusual...beats all I've ever personally seen car wise :confuse:

    Yesterday, I jacked up our 2007 Merc Mariner 4X4 HYBRID SUV in the garage and inspected the underneath and removed all 4 wheels and inspected disc brakes on all four axles.

    We began operating this vehicle in October of 2006. It now has reached 90,000 miles on odometer. All the original disc brake pads linings are in good shape and I'll wager that there is still a good 25K - 30K miles left in them. The rotors look fine IMO...not brand new looking...but not badly grooved or pitted, warpo'ed, etc.

    Nothing else was out of order... :)

    This is my 2nd brake inspection on the vehicle. 1st one was at 65K miles.
  • Curious to know what happened up happening here? My mom is having the same problem with hers.. The brakes randomly fail and dealer doesn't know what the real problem is so is suggesting repairs that "may" solve the problem.
  • So I bought my 2006 FEH used this spring. As soon as I got it I noticed that it 'talked' to me when I got near it - sometimes when I opened the door. A quiet rapid clicking noise. It didn't seem a big enough issue to bring up to my mechanic so I just got used to it.

    Recently the check brakes and check 4x4 lights both came on and it had a shudder on some slow turns and occasional shudder when I braked. I took it to my local mechanic.

    They said it needed a tone ring - no biggie. When they had it apart, they called to say it needed disks and tie rods. OK.

    But, once they put it back together, no brakes.

    Now they say that the ABS Brake pump was what was making the mysterious noise (they heard it too) and that it must have been running too often and now it has died. Along with the sensor/module thingy that's mounted on it.

    They say I need a new one, maybe I should look for a used one and they're afraid to mess with it so I should probably get it towed to a dealer. Oh, and the part is going to cost about $3,500. More than 1/2 the amount that I paid for the car.

    Can the pump coincidentally have died just when they messed with the system? Could they maybe not have put something back together correctly? Can it be tested? Can I find a used one? Any suggestions?

    THANKS!! I don't know if its worth it to buy a new pump but if someone can come up with a $100 fix, it's surely worth it!!

    It may not be relevant , but it was owned by a park system shortly before I bought it - there's evidence of a roof mounted light, a radio in the dash and other electrical systems askew (some dangling unattached under the hood.)
Sign In or Register to comment.