Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Explorer Air Conditioner and Heater Problems

11921232425

Comments

  • I have a 99 Ford Explorer—the a/c quit working replaced the blower motor resistor and it worked fine for about 3 weeks, started the same as in the beginning, would come on and off, then off, that is when I replaced the resistor—it didn’t work so cleaned the connections to it and worked for about 10 minutes—now it blows on low ac, very low air coming out and not at all on max,,what do I need to do now??
  • I had this same problem. The valve rod snaps on to the plastic lever arm. The clips on the plastic lever arm have sheared off. If the plastic lever arm is still entact, you can attach the valve rod to it with a screw. It worked for me.
  • There is a clicking noise coming from the blind door actuator we believe? The clicking starts when turning the temp control from cold to warm/hot. When it's on cold it does not click but it does when turned to warm. There is no heat in front but heat works in back seat.
  • its probably your blended door actuator. i just had to replace mine in my 04 explorer. i found a video on youtube that showed me how to do it. the part cost me $40 and it took me about an hour.
  • Muisenex,
    Can you post a link to that YouTube video please?
  • Yes, please post a link I have the exact same issue.
  • I'm having a problem with my 2002 Explorer. I can't get any heat up through the defrost vents. The fan works find and II have opened the glovebox and verified that the vacuum controlled actuator is moving when the selector is changed but no change in airflow to the defroster vents. I guess it's starting to look like the mode door. Any advice?
  • Haven't seen this one on here yet. The rear AC fan on my Explorer doesn't blow. Hasn't worked since I bought it. Just replaced the blend door actuator on the front to get heat, and remembered the back fan doesn't work. I checked the "Auxilary blower" fuse. It is "Good". There is no power to the Fan Motor at the connectors. Anybody know if there is a relay controlling this fan. Controls all light up like everything is fine, but no fan using either front or rear controls. Help!!!!!!
  • hi i have the same problem with i 2003 ford explorer. were u able to fix it? n if so how did u fix it? i've been trying to fix it for a very long time but untill now i have not been able to. i will be waiting for ur responce thanks
  • My Dad fixed it...he had to take the dash off to get to the piece he needed to replace, I believe a $70 plastic piece. It was no easy task. I can get more detailed info on how he fixed it and what part he replaced if you're interested. I no longer own the vehicle, however it was working find when we sold it.
  • I have a 2002 Ford Explorer and when the car heats up it will blow hot air but after about a minute or two the air starts getting colder and then blows only cold air - i turn the controller to cold and after about a minute i turn it back to heat and it will blow heat for about a minute and then go back to blowing cold air - any ideas what could be the problem. Thanks!
  • Would you please be so kind as to ask your dad if he could provide me with the part number and description as well as any other info he would be willing to provide in order to replace the part.
  • Having the exact same issue with my 03 Ford Explorer. Would greatly appreciate any info that you can provide as a solution for this problem.

    Thanks!
    Demetrius "D"
  • Unfortunately, it's been so long ago he can't remember the part and we no longer have the receipt to check on the part number. He only recalls how much work it was removing the entire dash just to get to this tiny piece and that the piece he replaced was no bigger than a pencil eraser. Sorry we can't be of more assistance. Good luck!
  • nvbankernvbanker Posts: 7,285
    It may be a faulty blend door or control for the blend door (I believe they are electric on this car, but not positive). But before you tear out the dash, check your coolant level. It's possible your coolant is low enough that it won't always go through the hoses to your inside radiator that delivers heat to the cabin..... Seen it before. And you'd better hope I'm right, cause that's very cheap. The other possibilities are not. :shades:
  • kxfkxf Posts: 1
    I have a 1998 explorer, The a/c blows hot air on both settings also when vents are set for fresh air it also blows hot air i have had the a/c serviced 8mths ago the heaters work fine.
  • http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=294140

    Go to this site. I just fixed mine a few weeks ago. This is great step by step instuctions. The problem is the blend door actuator. I bought mine off ebay for $41. The model is a DORMAN 604-202 (at least that is the one for the 2002, go to the dorman website and look yours up).
  • Will not go to hot, could not get to part, could not get dash out. Need help.
  • my 1999 explorer blows cold air with the heater on, I clean the heater core an it has good flow on it, any advice???
  • folchibasfolchibas Posts: 2
    edited January 2012
    Here's what's happening with mine. If I turn the heat all of the way up and leave the fan speed on low, then I'll get continuous, mostly hot air, which doesn't do much on really cold days. If I turn the fan speed up then the air gets cooler. Also, the temperature knob is hard to turn. I've checked under the glove box and all door mechanism seems to be functioning correctly.

    Last year I would have to accelerate as fast as possible to get the heater working good enough. This year that doesn't do anything and the temperature gauge never goes above the halfway mark.

    Any ideas??
Sign In or Register to comment.