Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford F-Series 4x4 Problems

124»

Comments

  • gstaplesgstaples Posts: 1
    I have a 1998 f-150 4x4 4.6 automatic. 4x4 activated by stick on the floor.Sometimes when driving down the road a loud clunk can be heard under the truck and then the 4x4 light comes on.This has happened twice and now the light will not go out.Can anyone help with this problem?
    Thank you
  • nikia_mmnikia_mm Posts: 4
    I have '94 F 150 that back fires and has barely no power when the mass air flow sensor is attached. Without the mass air flow sensor it has more power can anyone explain any suggestions. This is the second system I have put on.
  • apollo12apollo12 Posts: 1
    I have a similar problem my hubs want to stay locked in like my vacum will not stop pulling a vacum that is what engages the hubs. Does anyone on this site know what to check to see why the pump is still pulling a vacum?
  • i jus recently bought a 2000 f150 and when i test drove it everything was fine...i switched it into 4x4 and no problems....i used it today and once i took it out of 4x4 the light stayed on...it acts as if its out of 4x4 but when you hit 60-70ish it seems like it may be riding kinda hard as if its partially in 4x4(dont sound right to me...either in or out is what i think) could that be as little as a sensor or does anyone know of more of a problem and with it being on can i be causing long term damage or a costly repair? if possible please reply to this at cool_chris26@yahoo.com....that is my email and ill get the response much faster...thanks in advance
  • tones1tones1 Posts: 2
    My vechile doesn't total disengage out of 4WD and so at 50MPH+ I have a lot of vibration in the front wheels as if I was in 4WD. A dealer had trouble pin pointing the problem and finally told me I need a new shift motor. I tried by an after market one and the store cross ref the ford# and wanted to sell me a 4WD Actuator. It appears to work of vacuum but I don't think this is the same as the shift motor. Can someone tell me what the shift motor looks like and where it is located on the truck.
    mileage = 102K
  • brencoastbrencoast Posts: 1
    No power to the 4X4 switch.
  • Just discovered the same problem with my 2002 F-150 Super Crew yesterday....4"snow with ice under, moved switch on dash to 4wd High but back end was still stuck on the ice and fish-tailing. Front trans did not engage... plan on taking to garage Monday but would like to know what may be the problem to shorten the time I spend there.
  • I am having the same problems with my 2007 f-250. I just called ford customer care because my 4 wheel not engaging caused me to have an accident. They are sending to legal and I was told that before a recall on this issue can be made everyone having this issue needs to call them and complain. Their number is 1-800-392-3673. Hope this helps everyone.
  • icemaanicemaan Posts: 1
    Lately when I pull the lever to go in 4 weel the light shows engaged but it isn't. Has anyone had this problem
  • Thank you for sharing, I will be calling them tomorrow. Just had my 2004 4x4 Lariat fixed because their was a rattling noise when I accelerated on the freeway or high speeds. They said it was my 4x4 but it was caused because of a leveling kit on it. Obviously this isn't the case since I noticed the noise shortly after putting the new tires on and I guess they did a leveling kit. I didn't notice it before because I never drove with the windows down and the music was always on. Anyways, so sorry to hear about your accident, hope everyone was ok. I am bummed to hear all about these issues because I have had really good luck with my truck and love it. Thank goodness I had the extended warranty.
  • im haveing the same problem was wondering what u might have found out
  • Hi my husband has a99 F150 4x4 i think it is a piece of crap got it used in 2001 with 16,000 kms on it, So pretty much new when we got it, took it back to the dealer several times in the first 2 weeks cause brake light kept coming on. finally they so called fixed that,But we have replaced the brakes 3 times since and have had to remove the abs fuse so the light just stays on now, It seems to have no umph drags all the the time, the switch on the end of the gear shift for over drive has fallen off, could it actually be in over drive all the time ? is this why it is draggy or is it just a powerless truck? also there is a fuel smell in the cab when driving ,coming from under the hood but can,t see any leaks, any ideas ?
  • bc0135bc0135 Posts: 2
    I have a 2003 Ford F-250 4x4 w/V-10 and I can not get the front hubs to engage. When I select 4wd High or Low range everything engages normal but my front hubs will not lock in. I tried manually locking the hubs in, but they still will not lock. I had my wife drive the truck forward and reverse while I verified the front transfer case drive shaft was turning and everything worked normal. Since both hubs will not lock in I suspect it could be an electrical issue. This is my first ford and I don't know much about their 4x4 system. Can anyone explain the sequence of ford's 4x4 operation? Does the 4x4 engage electrically or vaccum? The only maintenance I have performed that may have affected the front hubs was when I replaced the passenger's side front hub assembly because the wheel bearings were bad, and I couldn't just replace the bearings. I had to replace the hub. Everything went back together fine, and I couldn't see replacing the passenger's front hub causing both hubs not to engage. It's deer season and I need my 4x4. Can anyone please help????
  • I have a 2006 Ford F-250 6.0 Diesel truck. I have been having issues with the auto 4x4 hubs for 3 years. I have taken it to ford 6 times now and they have attempted to fix it several times, they replaced the switch behind fuse panel, the transfer case motor part, checked lines for a vacuum leak and they cant find a problem. Since it only happens intermittently its tough to diagnose.
    It works fine when I get out and lock the hubs. I also had my hubs replaced recently just in case. No difference. I can put it in auto 4x4 high it works fine for a while then at some point while driving it disengages and I am unaware it has happened. The light stays on and the truck otherwise is fine but I have almost killed myself and someone else when it came out on the freeway in a storm and I could not maneuver the truck to avoid a car spun out. I drove it into the median instead of hitting the little car and scared me to death and them too. It continues to come out at random. Then this last time I got it back from Ford it was fine but then it was so cold and icy that it would not go in at all (unless I locked manually) and there was ice build up all over the under side of truck. It made a noise from the drivers side of the truck that sounds like when you take a card and stick it in your kids bike wheel, but it was not with each rotation. I took it to Ford they were able to hear it, but then it got warm out and it stopped. It has something to do with really cold temperatures I think. I can only think of the compressor? Please help I cant afford another close call like that!
  • I am having the same problems with my 2002 F-250. Have you fixed the problem? If so what was it?
  • Did you fix the problem? I am having the same thing on my 2002 F250 7.3.
  • I'm having the same problem. 2 years ago I ttok it to the Ford dealerand they found the vacum hose to the front differitial had rotted. When ever I would speed up it would loose vacum causing the front diff lockers try to engauge. They fixed the problem by splicing the tube and temperarly fixing the problem. Now I'm having the same problem 2 years later and I haven't used the 4 wheel drive that much. I took it back to the dealer and he showed me the tubing that you have to check for a hole. It costs me $212.00 the first time after I had all new bearings put in the rear end that costs about $350.00 and checked the front differential and had the oil changed that costs about $185.00. I'm not happy with the system. It's to easily liable to fail. If I could have a older truck with the same features and a manual 4 wheel drive shift I would trade it for that.Good luck on your problem.
  • I have a 2002 F150 (5.4L). The 4x4 will not engage. The stick will only move side to side. Please let me know what I'm looking at.
  • just bought a 2008 f150 lariat ,everything about it LOOKS mint. after about 4 days i have been using it in town on snowy ,icey roads in 4x4hi. when i stop ,shift into reverse ,and back up at low speed i hear/feel rattling in front end .shift back to drive and go forward at low speed same thing.once my speed increases sound goes away and everything great at normal driving speed.im not a mechanic,thats why im here for advice.is this normal with the ford 4x4.something wrong with hubs???
  • hotrod440hotrod440 Posts: 1
    i just purchased a 2008 f150 SuperCrew and have expeienced the exact same problem when in low idle. This truck drove great for 4 days (oddly enough) then began to make, and you could feel, a rattle/vibration coming from the front end. It happens to make this noise when in reverse or in drive and at a very low speed. When i accelerate the rattling is gone and you don't feel it again until it's in low idle. Have you figured out what happened to be wrong with your truck? Your post sounds identical to what I've been experiencing. Any help would be appreciated!!!
124»
Sign In or Register to comment.