Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Dodge Dakota Starting Problems

1468910

Comments

  • Hey! I have a dakota that used to die out. Like others I started replacing all parts known to cause this problem. After doing all that I found, (in the wiring harness), 3 groups of wires over l/f wheel well that were coroded , cut splice on4 red& white wires,a group of blue wires & a group of 2 yellow & 1 blk wire.
    You must cut into harness to find them. according to my sources these wires are arcing w/ each other & can cause ECM to go bad as mine did twice before I actually found the problem. Good luck!
  • Hi have a 99 3.9 has spark at coil ,but not at plug wires .has new cap,wires,plugs .How do i check cam sensor or dist p.u. i know there the same part just called different names .T hanks
  • drove my 94 dakota to a friends, ran fine...would not crank when I got ready to go. There is no spark at the spark plug when I turn it over. I have replaced the coil, rotor button, crank shaft sensor, and main computer on the firewall. coil wire checks fine, dist. cap checks fine. Dist. is turning. What else could it be??? no fire to plugs. I used a multi meter to read the voltage on the coil power wire and I am getting 5+ volts. I don't know what else to do to it. Any help would be appreciated
  • I have a 1994 Dodge Dakota SLT with the 3.9 V-6. The truck started fine during the spring, summer and fall. Ever since the weather has turned relly cold, it only wants to start about every two to three days. You can start it up, and drive it to hell and back, and it runs just fine... As long as you don't cut it off... But when you get home, and cut the truck off, it will not start at all for about 3 days. I don't know if the cold weather had anything to do with this, or if something has just gone bad. A friend of mine keeps saying he thinks it's the computer, but if it was that, wouldn't it just not start at all? I am on a fixed income, and can't afford to buy a computer, just to find out it isn't that. And I'm told once you hook it up, there is no returning it. I need a true mechanic to tell me what the problem is. Thanks
  • I haven't had this exact prob. but something close.first after the drive check your
    fuel pressure should be 45 psi if no or lowpressure fuel pump relay 1st ,then check
    crank sensor/ Check spark next if no spark check crank sensor then coil.
    This is the best way to start your quest.Let me know how it goes & please don't just replace these parts really check them. Rick
  • ltg1180ltg1180 Posts: 4
    that is a normal issue the best way to fix it is to run 2 heavy gage wires from inside cab to engine compartment get a flush mount push button and hook 2 wires inside cab to it then hook 1 wire to solenoid on starter and 1 wire to starter possitive post then u just turn key on hold button in till truck starts shut it off with key this is how min is set up if u have ?s call me at 13092325870 or ltg1180@yahoo.com my name is lee
  • dakota94dakota94 Posts: 7
    FIXED... Hey Rick, I just wanted to thank you for taking the time to help me. It turned out not to be either of those things, coil and crank sensor checked out to be fine. But it was your "Check Spark" comment that lead me to the problem... There was no spark after I drove the truck and turned it off and it would not start of course. So I told the guy at Advance what you had said to check, and he said if it wasn't either of those, then probably the "Distributor Pickup"... Cost me 34.99... Sure bets the price of a computer, that wouldn't have fixed it anyway. I put one in, and so far its started everytime I hit the key... Thats been 2 days ago, so I'm sure its fixed... Anyway, thanks again for taking the time to help, and pointing me in the right direction... Take care, David
  • wcoker2wcoker2 Posts: 3
    I have 93 dakota with 5.2. I have replaced the coil, hall effect modul, cap, rotor & pcm, It still won't start. CAN SOME ONE HELP ME PLEASE .
  • srs_49srs_49 Posts: 1,394
    Are you sure it's a lack of spark problem and not lack of fuel?
  • bmrjoycebmrjoyce Posts: 8
    I also have a 93 w/ same problem as yours. I did a parts swap also , get under the hood on drivers side go under fuse box. you will have to open up about a foot of harness going back towards pass. side. you will find 3 splices w/ wires of verring colors. they will be corroded. cut one splice at a time,clean & resplice & soilder

    Next check your crank sensor for continuity if no readings, replace.
    You ssaid you replaced pcm. After you start it if it dies again it means the bad
    splices shorted your new pcm. You can get another under parts warrenty.

    I think thats about it for now. bmrjoyce
  • bmrjoycebmrjoyce Posts: 8
    The message was intended for #112. thanks
  • wcoker2wcoker2 Posts: 3
    have checked for spark at wires. No spark.
  • wcoker2wcoker2 Posts: 3
    Thanks for the info. I will check that first thing in the am. You said to check crank sensor for continuity. Should that be checked at the harness plug and should it be connected or disconnected ? Thanks for your help .
  • I have a "94 Dakota with a 3.9 that will not start. The truck will not crank over at all. I took the starter off and had it checked at the local automotive store and it worked fine. I've changed out the ignition key-switch and still no luck. When I turn the key, I get all of the buzzers and lights as normal and when I turn the key on over to crank, the clock on the radio dims just like it's trying to start but I get nothing else. Any suggestions would be greatly appreciated.
    I can cross the terminals on the starter with a screwdriver and get it to start but nothing by using the key.
  • troy72365troy72365 Posts: 2
    edited April 2010
    truck has been sitting for six months. would not pass smog because codes where showing. i got the truck back and now it will not fire. took the wires off the coil and ran a ground to the gray wire and put a tester on the green and orange wires with a tester. when i turn over the truck my tester lights up. i put the tester on the injector wires and it lights up when i cranck the truck. put a new coil on and i can't get any sprak from it. i can't see anywhere that maybe rats eat any wires. thanks for the help troy
  • pawpaw4pawpaw4 Posts: 1
    I have a 2002 dodge dakota 3.9 with 100009 miles on it. The truck ran good I installed new plugs gapped @ 040 installed new wires ,distributor cap,& rotor now the truck will not start. any ideas?
  • A few months ago my 03 Dakota 4.7L wouldn't start. A couple times it would start and die 2 seconds later; but then it wouldn't crank at all. All the gage lights would stay lit. Eventually "no bus" appeared in the odometer.

    Had it towed to shop two days later. When it got off the tow truck it started up and ran fine, with no engine diagnostic codes stored; so I drove it home.

    It ran fine around a month and the problem occurred again. This time it won't crank or start. With key in ignition turned to "off" the gear indicator lights will cycle through "P" "R" N" "D" "2" "1" continuously. With the key turned to "on" the gear indicator lights continue to cycle sequentially on and off, the gage/indicator lights with light and stay lit, the odometer with flash several times and then "no bus" will appear in the odometer.

    Replaced the battery....no change. Saw prior posts about replacing the crankshaft position sensor and/or PCM, but don't want to proceed with those without a stronger indication they are actually a problem.....

    Any suggestions?
  • bmrjoycebmrjoyce Posts: 8
    Make sure your rotor is tight & in correct one. A lot of mistakes are made by the parts dept.!
    did you replace the wires one at a time? Does it backfire? then your wires can be in the wrong place.
    Check your coil. A coil can go bad at any time.
    Hope this helps. please write back & let me know.
  • seleneselene Posts: 10
    I have a 93 3.9 Dakota, automatic with 110K miles. It abruptly quit. It has no spark at the plugs. I installed a new distributor cap, rotor and coil, but still has no spark. Anyone know what I can do to get spark back in my life? Thanks for any help at all.

    Selene
Sign In or Register to comment.