Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Toyota Avalon 2008-2010

1111214161732

Comments

  • wwestwwest Posts: 10,706
    The latest postings on the Edmunds 2009 Camry thread, and elsewhere on the internet, indicate that the Toyota/Lexus FWD & F/AWD "CRAP" transaxle saga is not yet over.
  • tfeltontfelton Posts: 80
    Yes, that helps. I had forgotten that the side mirrors also dimmed and, as a result, I was being fooled by the fact that the rearview and side mirrors looked the same. This made me think the auto dimming wasn't working.
  • doobredoobre Posts: 42
    One other diff I noticed was the rev limiting..

    On the 2005 when you get to the red line the engine is controlled by a sort of miss firing where everything starts to hiccup as if three cylinders are not getting a spark, but in the 2008 the gear changes up automatically to the next gear... much nicer IMO...
  • tfeltontfelton Posts: 80
    My '08 Avalon Ltd. has the Sunroof Wind Deflector. I never ride with the sunroof open; I just open it for a couple of minutes to let the hot air out after being parked in the sun. Under those circumstances I was wondering if I needed the Wind Deflector. Does it create drag and extra noise? I do like to keep the slide open when the sun is not too high. Has anyone taken theirs off and noticed a difference.
  • nimiminimimi Posts: 249
    I took mine off because it rattles when going over bumpy surfaces. After I took it off (it is extremely easy to remove), I noticed that the gasket on the leading edge left noticeable marks on the roof. I washed it and then waxed the area and it's no longer noticeable.
  • tfeltontfelton Posts: 80
    Well I did it. It was extremely easy to take off and clean up. I never liked the looks of it because it broke up a smooth roof line. It also got in the way when washing and cleaning. We'll see if I get a surge in mpg because of the reduced aerodynamic drag ;).
  • wwestwwest Posts: 10,706
    And if there is NO "next" gear.....???
  • captain2captain2 Posts: 3,971
    huh?since when did the Avalon engine - or any engine for that matter - pull to its redline in top gear. I am sure there is a point to your comment - there always is- you got me on this one.
  • tjc78tjc78 JerseyPosts: 5,025
    but in the 2008 the gear changes up automatically to the next gear... much nicer IMO

    What's the point of having the manual control then? You have to really not be paying attention to the car to bounce it off the rev limiter. IMO if you do this on a regular basis leave in auto.

    1999 Chevy S10 / 2004 Merc Grand Marquis / 2012 Buick LaCrosse

  • wwestwwest Posts: 10,706
    Would you believe...

    A bit of humor...? ;)
  • tfeltontfelton Posts: 80
    It's been a couple of days now with the deflector off. It is noticeably quieter and I don't splat as many bugs so there's less cleaning to do.
  • sandydee1sandydee1 Posts: 23
    It just happened last week at 6500 miles and after 6 months of ownership. Has anyone else had this happen? The dealer looked at it today and determined that the radio was bad and needed replacing. It was ordered and should be here next week.
  • tfeltontfelton Posts: 80
    The '08 Avalon Ltd. is supposed to have 12 speakers with the JBL audio system. I can only find 10: 1 in the center of the dash, 1 ea. on the 2 front posts, 1 ea. on the 2 front doors, 2 ea. on the 2 rear doors, and 1 in the center of the rear deck. Where are the other 2? Someone on another post mentioned 3 on the rear deck but I don't see them.
  • tjc78tjc78 JerseyPosts: 5,025
    The other two are to the left and right of the subwoofer on the rear deck. They are hidden pretty well but are there. Also, I think they may only be active if the "surround" setting is switched on.

    1999 Chevy S10 / 2004 Merc Grand Marquis / 2012 Buick LaCrosse

  • tfeltontfelton Posts: 80
    I looked again. There's nothing that's obviously a speaker showing. There are 3 black boxes (3.5x3x4) but they're in positions that don't suggest they're speakers. The speakers must be small (flat) and between the rear deck cloth and the metal frame underneath in the trunk where the sunshade is hidden.
  • doug3030doug3030 Posts: 20
    Have an '08 Avalon Limited...Noticed when I turn to bright headlites, they have very limited reach out front. Is this normal ? Came close to wearing a deer last week because they did not pick it up until I was almost too close. Low beams are good....auto leveling, but the brites really suck....
  • amauhryamauhry Posts: 55
    tfelton, this link should clear your concerns and provide you with a clear picture of what you own. Enjoy it.

    http://www.toyotajbl.com/audio_advantages.asp

    Amaury
    '08 Limited
  • tfeltontfelton Posts: 80
    Excellent. Thank you.
  • mackabeemackabee Posts: 4,709
    Rumor mill has it the Toyota Avalon will disappear from Toyota's line up after model year 2009. Rumored replacement is to be an extended wheelbase Camry. Probably based on the Toyota Aurion sold overseas. Stay tuned.....
    Mack :shades:
  • doug3030doug3030 Posts: 20
    Info for Avalon owners; I found the electrical outlets in my '08 Avalon very difficult to use due their location inside the tranny console...solution: I bought a 3 outlet unit from Walmart which attaches easily w/dbl sided tape to the drivers side of the console w/the power cord easily plugged into the outlet inside the console. Cost is only $9.94 and now allows use of radar detector, phone chgr, etc, w/o alot of digging and frustration.
  • toycashtoycash Posts: 139
    This may be partially an illusion, since you have the HID low beams. The high beam bulbs will not be as bright as the low beams, since the high beams are halogen, although they should point straight and farther ahead. Have not heard other complaints.
  • mikes.mikes. Posts: 335
    mackabee my old friend, how have you been? Still working at a dealership?

    I heard that rumor here about 2 weeks ago. My plan had been to wait for the 2010 model and then trade in my 05 for 1 of those. Once I heard the rumor I upped my plan into buying an 09 in about 6 months.

    I wound up at Younger Toyota in Hagerstown, Md last Tuesday just to look at colors, blue mirage and silver, to get an idea of which I preferred. Turns out they had a managers demo with 6,800 miles for sale. A fully loaded LTD in silver. I bought it for 1714 under invoice, or 31,100.

    So now I'm on my 3rd and probably last Avalon. I had bought my 05 the 3rd day they were out, Feb. of 05.
  • loesshillloesshill Posts: 3
    It's a puzzle to me! there are three spring clamps at the front and side that are easily released, however at the rear there are what appear to be plastic (hinges?) I can't determine how to release them. Could someone please elucidate me in the proper procedure for the removal of the filter lid?

    Thanks,
    Ray
  • 49364936 Posts: 15
    Hi: I have a 2007 LTD, and I changed the engine air filter and the cabin filter @17,000 miles. The cabin filter was really dirty but the Engine filter was IMO not dirty enough, but I did. I bought them at Auto Zone for $26.00 approx. That said, I opened the 3 clips and loosened the clamp on housing, removed the large rubber intake hose, pulled all the small vacuum hoes off, held the housing (forcefully) out of way, and got enough clearance to replace the filter. Hope this helps you.
  • loesshillloesshill Posts: 3
    4936:
    That's what I did however doing so made me nervous, (had the rear retainers broke $ for new air box). I also would have liked to vacuum out the air box.
    Thank you for your reply.
    Still looking for proper procedure for removing engine air filter cover from '08 Avalon!

    Ray
  • mlinggamlingga Posts: 58
    Hi. Have an '08 which has about 16K miles on it. Was one of the first '08's "off the boat" when I bought it. Was a bit nervous about buying one of the first cars with the new 6 speed auto transmission, and I may have been justified.

    Transmission in mine slips when shifting. Usually during the 2-3 and 3-4 shifts under light throttle. Not every time, but happens on a daily basis. Usually the "slip" (a surge in rpm until the tranny engages the next higher gear) is a few hundred rpm, but once in a while it's much more dramatic--really a case of getting caught in neutral for upwards of a second or so.

    I've asked the dealer to look at it twice. First time they could not reproduce the problem. Second time they said there was a new service bulletin which involved erasing the memory, allowing the tranny to "relearn" my driving style. Problem persists.

    Searching this forum showed one possibly similar case from "Arthur" in February, but his problem apparently resolved spontaneously. I believe there were some issues with the 5 speed which were in some cases fixed by "reflashing" but not aware if that applies to the '08 6 speed. If it does, what's the protocol for reflashing?

    Anyone else experienced this, or better yet, anyone had the problem and had it fixed?
  • wwestwwest Posts: 10,706
    It appears that Toyota continues to struggle with adapting, "fixing" their new method of providing hydraulic line pressure. This new design was initially developed for the RX300 and then migrated to other Toyota and Lexus FWD and F/AWD products before the realization came that the new design was problematic..

    It appears that Toyota is still struggling with finding the "sweet spot(s)" wherein the CORRECT line pressure is available according to the up/down shift requirements of the moment and under the myriad of varying conditions.

    And it isn't YOUR driving style the engine/transaxle will need to "relearn" after the memory erasure, but the line pressure control solenoids PWM duty cycle for controlling the exacting line pressure for all of the conditions/situations.

    And that's going to take more than 2 or 3 drive cycles, it will likely take more than 500 miles.

    But the problem may very well be that the gear type ATF pump that Toyota is using does not have enough volume/flow capacity to provide the QUICK change in line pressure required at certain times and situations.

    Time, and the ECU "relearning" process, will tell.

    My guess will be that on your next trip to the dealer they will be changing out at least one of the line pressure control solenoids.

    Ford solved this very same problem, seemingly, by adopting a variable displacement ATF pump.
  • mlinggamlingga Posts: 58
    wwest: Can't tell you how much I appreciate input from someone who knows what they are talking about. I will print this out and bring to the dealer next time in my ongoing battle to get this worked out.

    In the meantime, here's my question: how damaging over the long run is this "loose" shifting for the transmission? Am I causing accelerated wear or risking early failure as long as this continues?

    And if I read you correctly, if the problem persists past the 500 mile mark, then I may be in for a battle and replacement of solenoids. Since few other '08 owners seem to be complaining, I'm hoping it is a fixable problem, not something intrinsic to this transmission.

    Thanks.
  • wwestwwest Posts: 10,706
    Yes, I would expect accelerated clutch wear under the circumstances you stated but then it apparently only occurs under light throttle....

    Slippage in other than 3-4 upshifts would indicate your situation is unique compared to the more common "failure" complaints being posted so I would suspect a sticking/sticking line pressure control solenoid.

    Has it done this for the entire 16,000 miles or is it a more recent development??
  • burlburl Posts: 40
    I picked up my 08 in August had some probl;ems at about 4000 miles Went to dealer Yadaa Yadaa
    yadda............WENT UP THE LADDER AT tOYOTA MAIN OFFICE SAME THING
    Now have 9000 miles on it
    I drive it hard
    but not enough to hurt it
    So....here's the deal
    Heard it on this forum I don't think any one had actually tried it

    You can 0 your computer by disconecting the battery
    I did and it worked well for anoyher 3000 miles...
    did it again and it is still doing well
    It never went back to the original factory settings (which I though were perfect)
    But It certainly made a positive difference
    and I can't see where it can hurt anything
    even though we should'nt have to do it Any body else tried this........It worked .Kind of
    GOOD LUCK
    Burl
Sign In or Register to comment.