Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Toyota Avalon 2008-2010

1262728293032»

Comments

  • redmazda3redmazda3 Posts: 28
    Have your mechanic check your auto dimming rear view mirror. My mother's Avalon's mirror was wired in reverse at the port where it came in. This mirror drain would kill the battery in a couple of days.
  • thall9thall9 Posts: 4
    I just bought a 2008 Avalon and I am still in my 3 day window for returning the car. It has 82000 miles and the 1st night I was driving it the right head light did go out. I am not sure what to and any quick advice would be helpful.
  • nceencee Posts: 419
    Bring it back and have them replace it NOW, while under warranty as these can be expensive.

    Skip

    PS My 2008 went through 3 in the left hand side, before it stopped doing so, and worked fine and trouble free. At least until I traded it in.
  • mlinggamlingga Posts: 58
    I'd see if the headlight assemblies were replaced under the Toyota extended warranty. Knock wood, since that was done on mine I have not had any subsequent problems, after much misery with the original lights. If your car has not had the lights replaced, and it is not eligible for the free replacement, I'd either ditch the car, or negotiate a couple thousand off the price for the cost of the replacements.
  • rstockingrstocking Posts: 3
    I had problems with my headlights at 75K miles. It was not covered under warranty and Toyota would not make an exception even though I never received the recall for replacing the headlight assemblies for cars with 72K miles or less. I would not pay the $2500 to have the assemblies replace myself, so I replaced the high beams myself for $80. I had to replace them again in 6 months for another $80, but so far they are still working. My right low beam went out and I had a local garage replace it for $100. So far it is still working, but now my left low beam is going out randomly, so I am going to the Toyota garage to get a quote to replace it. Overall I love the car and gas mileage, but the headlight issue has been a fiasco. I will soon have 100K miles and plan to keep patching the headlights as needed.
  • urspider76urspider76 Posts: 12
    The problems Toyota had with the 2008 Avalon headlights were with the daytime running / high beam bulbs. The bulbs have been redesigned and no longer shatter in this application. I had several sets shatter and replaced myself - too many miles for the extended Toyota warranty on these. (Toyota was replacing the entire headlight lense assembly to deal with the broken glass from these shattered lights.) The hid low beam bulbs have not been a problem. If you have some mechanical ability you can easily change these.
    Both of my low beam hid headlights started flickering at one time or another and I eventually replaced both. I purchased identical HID's off of the net. To date I have only replaced each bulb once. The current general high beam bulbs have been in for the past 3 years. I have 222K miles on my 2008 LTD. No other problems - it is a great car and will give you many, many more miles of carefree driving.
  • thall9thall9 Posts: 4
    I love the car and I think want to keep it, wondering if driving without the daytime lights would help this problem.
  • thall9thall9 Posts: 4
    Can you help me understand are you saying you just replaced each of the lights and that resolved the problem. I took the car back for them to resolve the one light that went out. If I could get them to replace them all that would be ideal.
  • thall9thall9 Posts: 4
    Toyota: Service bulletin..tsb..0044-10 Rev 1. I found this online and called 2 of my local dealers and they said if I am having a problem bring it in and it will be no charge. However they did say I have to be having a problem they will not replace if I am not..currently I am not he said it was good for 10 years or 120,000 miles....hope this helps we are all in this together.
  • carlupicarlupi Posts: 52
    I recently replaced the original tires on my Avalon 2009 XL (Bridgestone Potenzas) with Michelin Primacy MXV4 because these were so highly rated and supposed to give a smooth ride. Well, these Michelin tires ride like bricks and one feels every surface roughness or irregularity. I've double checked tire pressure and it is correct (29psi). The Michelins have ruined the very soft ride that Avalons are known for and which was one of the things I liked the most about my car. Has anyone else had same issue or experience with these tires?
  • rfisher66rfisher66 Posts: 2
    I have an '06 Avalon Touring with 210,000 miles on it and have run the Michelin Primacy MXV4 tires on it for at least the last 30,000 miles. I've found the ride to be great. Smooth with excellent handling. I normally run my tires at 35psi, for no other reason than that's just what seems to work for me. Still have the original shocks/struts. Not sure why your tires are not giving you the ride you want. Could be the suspension or could just be a bad set of Michelins, which would be very rare. Not sure about this set of Michelins but I know that my last set were directional and had to be installed in pairs on the correct axle/side of the car. So, a couple of things you might want to check on. Have a good front end man check the suspension and make sure the tires were installed correctly.
  • urspider76urspider76 Posts: 12
    My 1st set of tires after the original Michelins were Primacy MXV4. I have a 2008 Ltd. Smooth, quiet ride - these lasted 117,000 miles. I now have 30,000 + on my second set of Primacy MXV4. Same results as before - I keep 35 - 36 psi in these.
  • kbetts1kbetts1 Posts: 36
    Those are typically outstanding tires so it's not the tires unless you have a bad tire pressure gauge or tires that sat in the warehouse so long they got hard. You can check the DOT code production date as follows....

    In the example:
    DOT U2LL LMLR 5107
    51 Manufactured during the 51st week of the year
    07 Manufactured during 2007

    Hope you get it figured out as bad tire are really annoying on an Avalon.
  • carlupicarlupi Posts: 52
    Thanks for the info (also to others who responded). I am going back to Costco this weekend to check the problem out. I know it is not the suspension because just one week prior to geting the tires my Avalon went through a major service at Toyota dealer and everything was OK. I noticed the harsheness of the ride immediately after getting the tires but thought it was probably overinflation. Adjusting the psi has made no difference. I'm hoping it is just a case of getting a set of bad or old tires.
  • growler99growler99 Posts: 3
    edited October 2013
    Wife owns a lightly used '08 XLS w/ 45K mi. with a dead LH high-beam light, I'm OK with minor repairs and I do not understand this entire issue. The only daytime running lights I've noted are the little, inboard, amber ones costing peanuts, so why are we all talking about daytime running lights contained w/in the high-beams? I'm not even sure about whether those are HIDs, except to know that the HIR-1 bulbs are pretty much obsolete (at a cost of $46 apiece!) and have largely been replaced with some much cheaper 9011s..

    She rarely uses her brights and none appear to have exploded or damaged their housings. I don't get it, except to know that trying to replace her dead high-beam bulb is sure to make me remove the battery. The dealer wanted $100 to do this job and I think that it smells. After cycling all the lights, my impression is that the little amber guys are her daytime running lights and that the brights are not; also, that the discussion about that does not apply. Am I wrong?
  • nackernacker Posts: 2
    You will need to remove the battery unless you are some sort of contortionist. The high beams are run at a lower voltage for DRL and that has caused carbon build-up on the filaments which cause failure problems. The Toyota solution is a new design headlight module that I have read are $1000 plus per unit to have replaced.
    I bought a used 2008 Avalon last Fall and my wife, who does not use high beams very often, discovered that they both were not working. Both of the bulbs were broken, I assume from a mini explosion. I replaced both the bulbs with the $46 bulbs and the drivers side did require battery removal. I was not aware of the 9011 bulbs being a replacement bulb. Wondering if these will work as the DRL in low voltage mode. I would be interested in what you find.
  • hockeyguy4hockeyguy4 Posts: 1
    edited October 2013
    Can you tell me what the bulb specifications you're using for both the low and High HID bulbs? Thanks
  • If you know a good mechanic you may want to get an estimate from them to replace the bulb. The real problem is with the high and low bulbs. I suggest you get a copy of the extended warranty covering the headlight assembly replacement, which is covers cars with less than 72K miles. I had a quote for $2500 to replace the assemblies. Since I was not under the warranty I chose to replace bulbs and see how it goes. I have replace the high beams twice and both low beams once. So far they are still working, and I have 106K miles. Good luck.
  • growler99growler99 Posts: 3
    edited October 2013
    Thank you, but meanwhile I did learn about and find their "Warranty Enhancement Notice" #CSC-10042925-9889 applying to 2008-10 Avs, which my wife never got in the mail. If EITHER of the hi-beam(s)/DRL(s) explode or just fail w/in 5 years of in-service date or 72k miles, whichever is less, TOY says they will replace BOTH sides' housings & bulbs free w/ redesigns. As wife's miles are v.lo. and her in-service date was 10/30/08, she is just going to sneak under the wire and save $2600-2800. Yippee! So much for Grossinger Toyota, which did not tell her this in order to sell her a bulb, which is not a lasting fix. Nor does this cover the low beams which, fortunately, are still OK.
  • jgregorytjgregoryt Posts: 1

    2008 Limited...changing the HID bulb...passenger side. I was able to get the cap off and assembly out, changed the bulb but can't seem to get the assembly back in the fixture. I spread the "fins" back a little. It seems like something needs to line up so the assembly will engage with the fixture. Any advice? Thanks!

Sign In or Register to comment.