Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Escape Mazda Tribute Maintenance and Repair

1168169171173174199

Comments

  • Read my post 3530. The problem still has not been resolved thanks to Mazda Canada's intransigence. Despite a warning on Transport Canada's website re ABS problems - ABS can be too sensitive; if so, take the vehicle to your dealer - Mazda refuses to do anything until the dealer confirms that this INTERMITTENT problem exists; ie. they won't honour the cost of a rental car provision in my very expensive Mazda extended warranty, nor will the factory rep. meet with or talk to me!
    I will never purchase a Mazda vehicle again.
  • I have the same problem with a 05 Tribute. Mazda has looked at it 4 times and can still not fix it.
  • I have almost the exact same problem with my 2005 Escape 4cyl stick shift. Didn't start until about 20K miles as well.
    The accelerator refuses to move almost everytime I shift and from stand still so either have to tap it multiple times or STOMP on it. And like you, after about 10 miles will work ok. Much worse now that its very cold weather.
    The dealer said 'they could not replicate problem' (the odometer also had the same mileage as whe I dropped it off so I doubt they tried very hard!!!) I"m still under warranty so I wonder if they are just being cheap.
    Thanks!
    green escapist
  • yarekyarek Posts: 1
    Did you flush the trans or simply replace the fluid? Did this solve the problem?
  • My key fob quit working. Would this be caused by a dead battery and if so how does one go about getting the key fob apart? Thanks
  • gussguss Posts: 1,181
    Try some light pressure with a screw driver inserted by the ring.

    If you need a new one try e-bay. They will have your model for under $15.
  • I purchased a 2006 MAZDA TRIBUTE I on Dec 2006. It is a 4 DR., 2.3L L4 PFI DOHC 16V / 4 WHEEL DRIVE.
    I live at Nebraska and the temp in Jan and Feb 2007 is about -10F to 10F. The standard MPG is 21/24 for city/highway, however, my city/highway MPG is only about 14.x/16.x using #87 gas and current odometer reader is 2000 miles. Is it normal, especially for highway MPG, giving the speed for highway is constantly 75~80 mile/hour and continually driving for 3 hours? If it is not normal, is there anyone can give me some suggestions on how to fix it?
  • mario10mario10 Posts: 4
    I had the same problem. Follow the throttle cable under the hood to the throttle body intake (where the rubber air intake hose meets metal), unscrew the hose clamp, and separate the rubber intake hose from the throttle body. You will see the throttle plate that opens and closes when you pull on the cable or press on the accelerator. Mine was gummed up and I used carburetor cleaner on it. Nice and smooth again.
  • I have a 2005 Mazda Tribute S with the 3.0 liter Duratec V6. I was checking my oil and fluids this afternoon and it seems I am low on Power Steering fluid. The manual says to only use MERCON ATF fluid. I am having trouble finding this. Can anyone tell me where to find it, or if there is a safe alternative to use without voiding the warranty? The engine has 18,990 miles on it. Any help would be great...thanks!
  • tveilleuxtveilleux Posts: 15
    Mercon is one of the common ATfs around. A quick check on the Internet shows Valvoline, Chevron, Exxon, Castrol, Havoline, Shell, Motorcraft and Penzoil all aupply it. It is often advertised in conjunction with the name Dexron III. Go to a Ford or Mazda dealership for the stuff, or any repair shop that does transmission work will have it. Your local parts store should carry it.
  • normkolnormkol Posts: 134
    Change the ignition cylinder. If you ask locksmiths who do alot of automotive, they will tell you the Focus and Escape/Tribute have a poorly designed ign. cylinder.

    There is a Strattec aftermartket cylinder that avoids the problems, and should work fine.
  • semagsemag Posts: 1
    Sorry if this is so old !

    But did you ever find the cause to your issue of the running lights blinking ?

    Thanks,

    Paul
  • I just wanted to know if the bumper for a Ford Escape will fit to a 2006 Mazda Tribute. I'm looking for the front and rear bumpers and for the trunk door. I just wanted to know if the parts will fit because I need to replace them and I found some cheap Ford Escape parts.

    Thanks for your help.
  • rg8729rg8729 Posts: 3
    I also had the same problem, I thought it was the key or the lock... in my case it was the steering wheel preventing me from removing my key. I just gave the wheel a slight turn and the key comes free.
  • Hi! I just started experiencing the exact same problem a month ago on my 2003. It was intermittent but now it is happening at least once every day. Since it is intermittent my dealer won't do anything either! Apparently if the light doesn't come on and tell these yahoos exactly what is wrong with the vehicle they are incapable diagnosing anything. This is also not my first problem that they have refused to fix -- I had a stalling & failure to start problem but learned here at Edmunds what was causing that. Have you been able to find out what is wrong and get it repaired? I am afraid one day the brakes won't hold. This is not my first Mazda but since Ford bought the company and can't put together a safe vehicle, this is definitely the last!
  • genome1genome1 Posts: 6
    No luck. After 2 weeks with the dealer, during which one of the staff drove it home and back to work a few times, they could not duplicate the problem. A Transport Canada rep. also drove it and the problem didn't occur. I had no choice but to take the vehicle. The problem has recurred sporadically. I believe the ABS is too sensitive and it looks like I'm stuck with the problem. The other side of the coin: the ABS does behave properly on icy/rough roads; however, I hate it. I'd rather skid than plow into the back of another vehicle or slide into an intersection. This is my first and last Mazda!
  • rhiannon1rhiannon1 Posts: 6
    I took mine in to the dealer & they said the most likely cause was uneven tire wear so I bought new tires and had a front end alignment done and it has had no effect. The ABS still deploys for no apparent reason on dry pavement and low speeds. Last week I almost rear-ended someone because I couldn't stop. So I spent hundreds and still am no closer to getting this resolved. If anyone has any ideas I really can use some help. The warranty expires in 2 months and my dealer is in no hurry to solve any of the problems I have with this car.
  • bdymentbdyment Posts: 549
    Cleaned up the wheels on my 07 Limited 5400km. Noticed corrosion around the hubs/centre cap area. Dealer ordered three new rims. The driver's front seems okay, but I will keep watching it. Dealer will replace if it goes bad. This must be a bad batch of rims. Just one winter and not driven on a daily basis. Washed weekly.
  • explorerx4explorerx4 Central CTPosts: 9,447
    do you mean chipping around the center cap?
  • bdymentbdyment Posts: 549
    Chipping and corrosion on the wheel rim around the cap.
Sign In or Register to comment.