Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Escape Mazda Tribute Maintenance and Repair

1171172174176177199

Comments

  • I have a 2002 Mazda Tribute and I had 170 000 kilomiters on it and the engine went on it. I have talked to a number of people and they say 2002-2004 Mazda Tributes have engine problems. I called Mazda Canada and the dealership where I get it serviced at and they said there is nothing they can do. I think its really disapointed that the Mazda Trubutes don't last that long. I well never buy another Mazda ever again if they can't even last 5 years. If anyone else has had this problem please let me know! :lemon:
  • My 2006 Escape makes popping noises in the front end when stopped, or at low speeds and the wheel is rocked side to side. The steering also seems to bind and then release. I suspect the rack but am hoping it may be something that is not as costly. (I have 47,000 miles on this pos vehicle)
    Any similar experiences or ideas would be appreciated.
    Thank you
  • I just had my 2001 Escape in for the ABS recall. On the way to the dealership I heard a sound, like a wheel bearing going bad. When I got to the dealership I told them about the noise and they said they would check it out.... that it was probably nothing. They took it out for a test drive. When the Tech got back he told me that the 5 speed transmission had a catastrophic failure that the clutch had just disintegrated and Destroyed the center shaft, the two synchronizers and a grocery list of components and that I am looking at 2 to 6 thousand dollars in repairs if they can even get the parts. It seems Ford has discontinued this model transmission and getting replacement parts could be impossible. I just had the clutch replace 08-17-06. I don't beat the car in fact it is babied, because of be my first new car. Has anyone heard of this happening to other 4x4 5speed Transmissions in other Escapes or Tributes? :sick:
  • nitrous93 - You describe a popping? sound. Don't know for sure but my '01 and '03 escape both make noise up front on rough surfaces (large gravel or RR tracks) and the problem is....Front disc brake calipers. This may not be what you hear,but it's a very common noise, more like a baritone-can I say that?- rattle than a "popping". Brake calipers are located and suspended by pins and with age the pin/caliper clearance increases slightly causing the rattle. Could happen driving straight or only when turning on rough surfaces.IF this is the problem,lubing the pins may help (be sure not to lube the brake or rotor)or you can just put up w/it because unless the pin or caliper is cracked it's really not a problem.
  • Two words....tie rods. Just had mine replaced on my '01. ;)
  • I PURCHASED A FORD ESCAPE 3 MONTHS AGO WITH LEATHER INTERIOR AND LOVED THE LEATHER SMELL UNTILL ABOUT 1 MONTH AGO WHEN A STRANGE SMELL STARTED TO ENTER INSIDE THE CABIN.IM SURE ITS ENTERING IN THE VENTS,IM CONSIDERING GETTING A CABIN AIR FILTER INSTALLED BUT IM NOT SURE IF THEY REALLY WORK?. IF ANYONE COULD HELP THAT WOULD BE GREAT.
  • Stever@EdmundsStever@Edmunds YooperlandPosts: 38,921
    Sounds like AC mold - check out this thread:

    jwbet, "Ford Escape Mazda Tribute Maintenance and Repair" #1696, 7 Aug 2002 9:56 am

    Be sure to scroll down ten posts or so to Wwest's explanation too.
  • A couple days ago, our 2002 Escape started running a little rough (basically idling or slow speeds) and the check engine light has come on. Does anyone know a likely cause? We have an appointment Monday to get it looked at.
  • ladyblueladyblue Posts: 326
    That happened to me with my PT Cruiser and it was the spark plugs and wires.

    Ladyblue
  • Thanks, it turns out our problem was plug/coil
  • I've been searching the archives for anything like my problem, and it seems I have a new one.

    First, it's an 01 LX V6 with 93K. I've had NO problems so far - oil, gas, and tires. GREAT vehicle. Oh, the driver's inside handle broke. 98 bucks at the dealer.

    Here's the problem. When I start the car, the O/D off light stays on. Switch in the end of the trans selector lever does nothing. Drove it on the highway yesterday, and the cruise control doesn't work. BUT - the cruise control off switch on the steering wheel now cycles the O/D on and off! Go figure! Dealer doesn't have a clue, and I can't locate the wiring diagram for the cruise/tranny/controls.

    Any guesses would be greatly appreciated! :mad:
  • We have a 2008 Escape V6, 8900 miles, 120 days old, that stalls at speed. Sometimes you can restart in Neutral. We have been to the dealer 5 times and they finally are admitting they can make the problem happen. The first 3 times we had it in for this problem they thought we were crazy. Last week they said "we know what it is, "the fuel pump". Unless they got a bad fuel pump, they did not fix the problem. Now they say we know what is but are not sure what to do. I have absolutely no confidence in the dealer. He seems to be nothing more than a parts changer. We are located in a small town not in a metro area and just are not trusting these people. For example, the auto dimming rear view mirror does not work. They told us we did not have that option, but the window sticker says we do. They say the mechanic said we don't since he could not find any wires connected to the mirror. Guess what? There are wires connected to the mirror and the mirror works intermittantly. What should I do to get the problems corrected? They swear that they are talking to the zone office. This is the dealer I bought the Escape.
  • Need help - got a 2005 Escape and when the engine is cold the pedal gets stuck and ii is hard to give gas at start up. Once the engine gets warm that problem disappears. Any idea what the problem could be? Please help - thank's
  • I did it and the Accelerator pedal does not stick at all anymore. Thank you so much for that tip - however now my engine light is on and won't go off at all - everything sounds good - any advice on that one now? I appreciate it. :cry:
  • Hi, I just read your e-mail..I will paste what I wrote on the 2008 escape message board.It is presently being fixed. I'm still concerned of it happening again.

    Hi, I'm new here and I'm not sure if I'm posting this in the right place but I would like to know if anyone else has had this problem. My son purchased a 2008 Limited Escape in August and has had problems with it since..At first it felt like there was no power and it was going to stall out .He brought it back to the dealers twice and they said the computer found no problem which was hard to believe.Recently, it has gotten worse where it did stall out on a busy intersection with our 6 month old grandson in the back seat.They almost got into an accident . My husband took it right back to the dealers and he almost got hit because it stalled on him..Finally, got a phone call from the service center saying there is a big problem the transmission slips into idle..(no kidding!!) My son doesn't want it back especially with a baby on board..Just wanted to know if anyone else here experienced this....Thanks, Sue
  • I have a 2001 Ford Escape and have been having similar problems. When I was stopped, and would push the accelerator to go, the car would sputter like it was going to stall and wasn't getting any gas. Sometimes it would finally go, other times it would stall out. I've almost gotten in to several accidents because of it. I took it to the Ford Dealer who told me it was the IAC motor- so I got that replaced. Took the car home and was still having the same problems. Took it back to the dealer, and this time I needed a new MAF motor- so they replaced that and it still didn't fix the car. I took it back again, and they told me they could not find anything that was wrong and would affect the drivability of my vehicle. I begged to differ. So, I took it somewhere else, and after keeping the Escape in the shop for a week, they were unable to duplicate the problem. I was still having that problem, when then the car decided to start stalling out when I would put it in reverse or drive. Took it back to the shop, paid to get another part replaced last Friday, it worked fine for a week, and then this weekend I was driving and it started sputtering again, died when shifting in to reverse or drive, and completly lost power and died when I was driving down the street! I got it restarted and made it home ok, but I'm done with Ford and my Escape. :lemon:
  • ren2ren2 Posts: 1
    If I may ask, what was the tip for the sticking accelerator pedal? I have an 06 Mazda Tribute that is doing the same thing. It does it when it is cool and once it gets warm seems fine. I asked my cousin to clean the throttle. He came back to me saying something about not being able to b/c of something being made out of plastic and it could melt it :/ Any tips greatly appreciated!
  • This is what we did to our Escape - took of the intake hose at the throttle body and sprayed throttle body cleaner inside the intake where the butterfly is. There was buildup on the butterfly and it is working great now. I sure hope that it will work for you :-)
  • cudearcudear Posts: 2
    I believe there is a recall on that. Year 2005, date 12/17/04..."Certain 2004-204 and 2001-2003 sport utility vehicles having rear liftgate components serviced with 2004 equivalent components fail to comply with the requirements of FMVSS no.206....etc"

    I literally just found this on about.com:auto repair. I was looking for a similar issue. My rear door works on and off with the weather, but never locks, alarm works, but hatch door is always openable, when it opens..sometimes it's like the handles broken on that too (see below). Sun roof switch replaced twice now needs a third...power steering control replaced, and temp control dial needs to be replaced and NOW my driver door outside handle does not open..one moment fine, next gone. I can open it from inside (what a pain in the NECK!) Anyone have any suggestions on this last problem? I have a 2001 escape. oh yea did I mention my airbag light flashes on and off..mostly on?
  • I have a 2002 Tribute ES with 92K miles. For the most part I like it, but it is starting to become a nuisance.

    The last time I took my Tribute to the dealer (Phillips Mazda in Laguna Niguel, CA), to fix a recurring blinking airbag light (for the 4th time), they installed an ABS system modification/recall component that looks like an air tank in the engine compartment. After that a very loud squealing noise comes from the engine compartment at highway speeds when driving up steep grades or anytime I "press" the engine. It sounds sort of like a high pressure leak or a slipping belt.

    I've taken it back to the dealer 2x now. The first time they couldn't duplicate the noise, the second time I left it there a week while I was out of town. They said they were 99% sure it was the alternator & belt and told my wife it would be $900 to replace them!! I refused the work, of course, then they came up with a $300 figure for just the belt! I have a hard time believing the belt just started doing this after they installed that part.

    Anyone else heard of this problem. I'm taking it to my regular mechanic this week. Thanks!
Sign In or Register to comment.