Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Escape Mazda Tribute Maintenance and Repair

1173174176178179199

Comments

  • mschmalmschmal Posts: 1,757
    Some 2005-2008 Escape and Mariner vehicles equipped with a CD4E automatic transaxle and built from 8/1/2004 through 2/15/2007 may exhibit an engine stall when coming to a stop or when engaging the transmission into drive or reverse. This condition may be intermittent and often occurs after extended drives. There may be no diagnostic trouble codes (DTCs) stored. This may be caused by internal wear in the torque converter which prevents it from unlocking.
  • bdymentbdyment Posts: 549
    Does this affect both 4 and V6 Escapes?
  • Had the same blinking airbag light problem. Dealership replaced some kind of connector plug/box under the front drivers seat. No issues since.
  • Hello, I am new to the forum and have an issue with my Escape. It has the 3.0 V6 and has ran fine till 2 days ago. It now acts like it is running on 2 cylinders. No power, I cant even get it to move up a very small incline. Check engine light is on so I bought a code reader, gave me nothing but an "E"..I have no idea what that is, possibly error? Anyway, I suspect it is one or more of the O2 sensors due to the abruptness of the problem. I bought a Chiltons manual to locate the sensors and it is not very good at explaining where they are. I ahve found 1 of them but I am not sure which one it is. If anyone has info as to where the other 3 are at could you please let me know..thanks.
  • I have a 2008 Ford Escape with the 4 cylinder engine. It has 800 miles.I noticed tonight that if I try and rev the engine while in park, the engine starts to cut out at 3500 RPM. Once in drive and going down the highway at full throttle ; heavy acceleration, the engine performs fine......its just while in park or neutral reving the engine that it starts to cut out. I would appreciate it if anyone else can comment on what the problem might be. Thanks
  • hi, I want to flush the coolant on my 02 mazda tribute myself, but could not locate the drain plug of the coolant on the radiator, could some one show me where is it? Mazda dealer want 140 for it. and how many liters of coolant should I buy, which brand is good? many thinaks.
  • mschmalmschmal Posts: 1,757
    This behavior is a result of electronic throttle. There is no physical connection between the gas pedal and the engine, its all electronic.

    SO to keep fools from revving the hell out of their engine when the car is not in gear, the throttle cuts electronically.

    Mark.
  • My tribute's ECM number is YL8A-CA. Not getting one of these so can I fit a YL8F-GF came from a 2001 Tribute same I4 Zetec engine. what's the difference between these two boxes?
  • yes mschmal is right. most EFI vehicles have some sort of RPM limiting when the car is in park and neutral. why do you want to rev so high when you don't plan to go anywhere anyway? :confuse:
  • My 02 Escape produces a pronounced "thump" when accelerating, similar to a transmission changing gears. My concern is that it happens 95% of the time, regardless of speed, road conditions, weather or incline. If I feather the pedal, ever so gently, I can accelerate without the thump, but it doesn't make sense to drive this way. Under normal acceleration, the thump is always there; even when going down hill. Watching the tachometer indicates that the transmission is not shifting gears, and I don't get the thump when the transmission does change gears. Any thoughts what this might be?

    Another transmission issue is that there is a "click" sound on the break pedal when the engine is running and the Escape is in park. The click sound does not happen when the Escape is moving or standing in any gear. My dealer told me this is some sort of transmission shifter linkage that may cause the transmission to get stuck in a gear. He also informed me that it would cost around $500 to fix. Has anyone experienced this, had it fail, and found a less expensive repair option?

    BTW, I don't drive this vehicle very much, and it only has 38000 miles on it. Seems like low mileage for transmission problems, and I wonder if this vehicle is going to become a money pit.

    Any advice would be most appreciated.
    regards,
    Dave
  • my 2001 tribute lost all driving power when its put into gear. it will idle and will only rev up to the 2, but when put in gear it will stall. if it doesn't stall immediately when i push on the gas it does nothing. i have replaced..egr valve and sensor, throttle position and mass air flow sensor, fuel filter, air filter, ignition coils and spark plugs. there is a strong fuel smell along with it, does anyone have any ideas on what else could be wrong with it. i really don't want to have it towed to a shop and get screwed out of alot of money. i am thinking it all has something to do with the fuel/emission system, (the tps, iat..intake air temp. sensor and a multiple misfire codes is what showed up when i hook the analyzer up to it) any advise would be appreciated. :confuse:
  • Same problem...The dealer changed the lower intake manifold gaskets ..problem solved.
  • This sounds like my situation. I just bought a new 2008 Escape XLT AWD. It has stalled out twice. I lose RPMS and it will not start for about 2-5 min. It is now in the shop. I had a 2001 Escape XLS4x4 but it got totaled. So I thought I'd go back to the Escape. I hope I didn't make the wrong decision. :sick:
  • i put the problems that i am having with my 2001 mazda tribute on post # 3646. i am at a lost of whati culd do next. please if anyone knows anythng about it would you please give me some advise. thank you to whoever responds.~~~~~~~brandi5 :confuse: & :sick:
  • tidestertidester Posts: 10,110
    Check out the intake manifold gaskets as bunky1 suggested in #3674: bunky1, "Ford Escape Mazda Tribute Maintenance and Repair" #3647, 11 Feb 2008 11:38 am

    tidester, host
    SUVs and Smart Shopper
  • Does anyone have any info on this???
  • explorerx4explorerx4 Central CTPosts: 9,614
    too bad it is already in the shop. i would have checked to make sure the battery cables were securely connected. let us know what the diagnosis is.
    i can guarantee it won't be the battery cable was loose!
  • I have an 04 escape with the 6 cylinder and it also "thumps" i know it is either a motor mount or tranny mount on mine (i haven't got under and found it yet) have someone check for you...

    As far as the "click" goes your dealer is a fraud!! read your manual... the click is a safety device to shift out of Park. try shifting before the click noise you can't... You need to press the brake first to release the gearshift.

    Chris :shades:
  • Chris - I've been doing a lot of searching about the "thump" and it appears that MANY Escape owners are having transmission problems. I will have a mechanic look for broken motor mounts, as that would be a less expensive repair.

    Regarding the brake pedal click, I'm well aware that you must step on the brake to engage the transmission. The dealer claims the click is coming from a "brake shift interlock", and if it fails the vehicle will be stuck in park. I've read a few cases where this has happened, but was looking for repair histories and costs.

    Dave
  • I have an 03 escape that runs great. Only problem is that periodically it doesn't start. You can hear car crank, just won't turn over. you wait alittle while, and then it turns over with no problem. Any one have or hear of this this problem?????
    Its very frustrating
Sign In or Register to comment.