Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Isuzu Trooper

1383384386388389582

Comments

  • paisanpaisan Posts: 21,181
    I just put it in when I end a 1000 mile trip. No muss no fuss. Very simple.

    Now I'll let you know, I drive my truck at 80+mph sometimes towing a 1500-5000lb trailer. I pretty much squeeze every ounce of performance out of my truck 95% of the time. So 1Q ever 1000 miles for me is not a problem.

    I wouldn't let it comsume me.

    -mike
  • breakorbreakor Posts: 398
    You're right I did make an assumption about your driving habits based on this quote from you - "I also drive like an old man and I doubt the truck knows what its power hides over 2700 RPMs".

    Now your old man style has been clarified to mean -"I usually drive on highways (25 miles each way), my cruising speed is about 75MPH (2700 RPM)". That is like no old man I know of unless or course you are in the left lane with your blinker on the whole trip :-).

    I readily admit the whole oil usage thing is frustrating and a mystery as there is clearly no definitive cause let alone cure. I still stand behind my theory that a dirty egr, pcv . . .etc. cannot help this situation. No doubt the factory too could be involved. But it does make me wonder how (let alone why) they could be assembling some engines and not others as oil burners all these years.

    Like I said I don't have the answer only some thoughts that others are more than free to disagree with.
  • paisanpaisan Posts: 21,181
    Mine has burned 1Q every 1000 miles since day 1. Had it checked a few times, but no help from the dealers. I may try to have my local dealer start a test but not sure yet.

    -mike
  • sbcookesbcooke Posts: 2,297
    I got my truck back after having the IMG replaced. It runs much better now, however not 5 minutes after leaving the dealer, the CEL came on again. Now I have to make a 4th trip back to this place. I am not a very happy camper.

    I am trying to ramp up for a big family vacation, and car problems with a vehicle with 30K on it is quite frustrating. I realize these are relatively minor issues, but I have burned 12 personal hours on this and 1/2 a vacation day so far. I am going to have to burn another 1/2 vacation day this week. Very annoying. I am toying with getting rid of this truck...I really enjoy driving it, but I cannot have these kind of headaches.

    I need some quality time with my truck so I can once again feel good about owning it. If I have a problem on vacation I am pretty sure I will be dumping it.

    I think I know what happened. I got a CEL and they probably just assumed all the codes were related to the IMG and not real. So anything else like the EGR valve, solenoid, etc probably just got reset and thought to be caused by the other problem.
  • tkevinblanctkevinblanc Posts: 356
    That stinks.
  • bstone3bstone3 Posts: 97
    Burning 1 qt every 1000 miles since new is excessive - I'm from Montana where some of my trucks spent 4 straight months with 4 wheel drive engaged and that was just to get around town - not counting all the days spent in the mountains hunting and fishing - and Montana for a long time didn't have a speed limit - we just flew -rarely did I add a quart of oil to anything before changing. Why some Troopers use oil and some don't is perplexing - maybe you ought to have that test while the warranty is still in your pocket - goodluck. Is this an issue with Rodeo's too? = should be
  • sbcookesbcooke Posts: 2,297
    For what it is worth...I have never really burned any oil, except for the initial 1000 miles? I had a rebuild at 18K...long story...but except for the first 1000 miles nothing. I have had other problems though.
  • jrr2kjrr2k Posts: 35
    I don't know much about the mechanical problems with the newer volkswagons, but I think that they are some of the hottests car styles on the road. The Passat has some nice lines. I don't think you'll ever go wrong getting your wife what she wants.
    :)

    I didn't realize that some of these Troopers burn 1 qt per 1000 miles! I know that a previous poster mentioned an aux. oil cooler helping. It might be worth trying.
  • tkevinblanctkevinblanc Posts: 356
    I saw a Passat next to a new Accord. While I'm not hot on that Honda school of styling, I had to admit the Passat looked dated.
  • paisanpaisan Posts: 21,181
    SOHC 3.2 didn't burn a quart during it's 120K miles I had it and that was with 5-10K change intervals on dino!

    Once I get more settled in at work, I'm gonna see about bringing it to the dealer about the oil problem. My biggest concern is that they'll pull the old 1Q/1000miles is within spec, and then they'll say "well you have the big [non-permissible content removed] bumper, bigger tires, trailer hitch, etc" so we won't cover it under warranty.

    -mike
  • sbcookesbcooke Posts: 2,297
    The dealer thinks that they just forgot to tighten the gas cap? They said the only code was a 440...gross evap leak? Which is typically the gas cap. They pressurized and tested and said they cannot find anything wrong?

    I drove home and this time I didn't get a CEL 5 minutes after leaving...Ahhhh it is nice to drive my truck again. It will take a little time to get some confidence back to take it more than 10 miles from home. I think I will make a road trip somewhere this weekend.
  • tkevinblanctkevinblanc Posts: 356
    Are you missing a comma before the word bumper in your last post?

    That would be pretty outlandish of them to make that kind of an observation... :0)
  • tkevinblanctkevinblanc Posts: 356
    Boy. That really inspires confidence in that dealer, huh?

    I have heard that if you get a CEL, the very first thing you should check is your gas cap.
  • pinoy99pinoy99 Posts: 79
    Mine turned out to be code 440 as well which is EVAP Leak. The service manager mentioned that I might have started the truck prior to the gas cap being tightend after a fill up. Re-check of pcv valve also proved to be negative for blockage.
  • bigwesbigwes Posts: 7
    I got a CEL and the dealer said it was the gas cap. I asked him about it possibly being the IMG and he was like "not likely sir, we've seen this before". I left the truck there with him to clear the code and check it anyway. Three hours later, he calls me at work telling me I was right it's the IMG. Sometimes the human factor kicks in and if you don't push people to do jobs correctly, people will take the lazy route.
  • sbcookesbcooke Posts: 2,297
    that was the 2nd time I had to bring it back...I asked them to check the IMG and they said that it wasn't that for sure...it was my IAC Valve. I understand my dealer cannot fix something they can't find, however I think they are just bad.

    I asked my service rep..."do you think I would buy a car from here? Would you?" I got "I understand your frustration".
  • viktoria_rviktoria_r Posts: 103
    here is my problem: 00 Trooper S w/49K mi stalls at low RPMs, such as at the traffic light, going out of the driveway (and waiting for other cars to pass), even when idling in Park. Goes fine at higher speeds and rpms. Any thoughts? tx
  • jammingjamming Posts: 5
    I have a dark green '01 LS. A month ago the paint(same color) started peeling off the inside of the fender flares. Well, now it is creeping out to the outside of the flares. Anyone else getting this? Has Isuzu or a dealer been any help?
    The truck is barely 2 yrs old, with 31K, and I don't think the paint should be peeling!
    Thanks!
  • sbcookesbcooke Posts: 2,297
    Well there could be several things. Something in the emissions could be fouled (EGR Valve? Fuel Pressure regulator, Idle air control valve) The intake manifold gasket could be blown? 1999 models are notorious for this, but maybe in an '00? Your battery or alternator could be having problems keeping voltage?

    I just had my IMG replaced and had the same symptoms. It took until I got a check engine light with the specific codes for the dealer to acknowledge it. It only took about 2 weeks from first symptom to being bad enough to register on the computer.

    Have you had a shop look at it?
  • viktoria_rviktoria_r Posts: 103
    We've already went thru 'check engine light' last year. Had smthg cracked in engine - they said it was manufacturing casting defect. maybe it was IMG - i am not good w/terminology - need to look up receipts. they replaced it (not the entire engine) under warranty. also had cylinder misfires and ensuing repair - smth. w/disrtibutor. The list is too long. How much ea of those (EGR,Fuel Pressure regulator, Idle air control valve) can cost? Will they fall under 'powertrain warranty'? they're charging us $370. actually they talked to my husband so I dont know what the official diagnosis is yet.

    this car was in that shop countless times, mostly with serious stuff. the also had GUTS to ask us if we'd want to buy another Trooper from them... this was last year... also the same crap about understanding our frustration. yeah, right. another POS Trooper. No wonder Isuzu is in deep .... !
Sign In or Register to comment.