Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Isuzu Rodeo

18687899192112

Comments

  • I have a simalar problem on a 1998 rodeo. Driving down our dirt road. Lights came on then truck died. I pulled and charged battery got it home, pulled and checked battery, fine, pulled alt. had it checked putting out 14.6 volts, noticed drive belt weather checked ,replaced it checked all pulleys for free spin, fine . Any ideas?

    I would still be suspicious of the alternator. Many people have had theirs tested and it passes, but replacing it ultimately fixes the problem. This truck is very finicky about voltage. Check wiring to alternator. And, replace with OEM unit. Aftermarket (parts store) alts don't hack it.
  • tidestertidester Posts: 10,110
    Here's the link if anyone is interested: Stop here! Let's talk about brakes

    tidester, host
  • df2000,

    Thankyou very very much for all the advice. Armed with all the knowledge you had given me, I confronted the shop. They agreed to do the repacking free of cost!!!
    This forum is the best!! You are a star! I am so glad I came to the right place for advice. I was able to convince the shop that it was their mistake only bcos I was given the right advice by you. Thanks again.
  • df2000df2000 Posts: 60
    You are very welcome!
    Hey, another Edmunds success story!
  • I have a 1997 Redeo LS and bought it from a friend (the original owner). The alarm seems to have a short somewhere because the indicator light will blink until I 'giggle' it. Now, the light doesn't blink, but the engine doesn't crank. Is there a 'safe' way to disable the alarm system until I can get it to a service center?

    Many thanks,
    -John
  • The airbag light is on and the horn does not work. Factory says I need a new SRI coil. Any experience with this problem and how hard is it to fix? I created this problem when I had the Steering bar disconnected and I turned the steering wheel to much. Could I just have disconnected the electrical connection going to the steering wheel/airbag?
  • tjd4tjd4 Posts: 3
    My daughter has a 2001 Isuzu Rodeo we bought used which she loves. We've had it for about 2 years and are experiencing problems now. It has 69,000 miles on it. It supposedly is burning oil, we will find out for sure in the next couple of weeks. Our mechanic is going to put a high grade oil in and check it. If it is definately burning he said we should rebuild the engine or dump it. The car is paid for and she is in her freshman year of college so we thought IF we have to do something why not put a new engine in it and she can drive it until the wheels fall off. What are your thoughts?
  • wlbrown9wlbrown9 Posts: 837
    Until you know how much it is burning, you can't make a decision. If it is burning a quart in less than 1000 miles, that might be excessive...if it is a quart over 2500 or more then it should not be a problem. Also, it would help you to know if it is actually burning oil because of internal wear or just the EGR valve needing cleaning or replacing. The EGR valve is a lot less expensive than rebuilding or replacing the engine.

    Ask you mechanic what the result were of the compression test on each cylinder. IF any of the cylinders has much lower compression, it could be worn piston rings.

    BTW, do you know if oil has been changed regularly at a recent interval? Also, has the oil level been checked regularly? If it has gotten very low at least once, then there could be excessive wear from that.

    If you decide it needs major work, you might consider trading in the 'problem' on something else instead of putting out a couple thousand on a replacement or rebuild.
  • tjd4tjd4 Posts: 3
    Thanks for the information. We will look at it all carefully. The only reason for not buying something else, is b/c its my daughter's car, she loves it (it has 20" rims, stereo system, brushguard, etc.) and its paid for. I just want it to last her through college then she can use it as a trade when she's gainfully employed. But also want to know that she is safe when travelling. Lot's to consider.
  • I am having similar problems withmy 2001 Honda Passport. How do you know it is the alternator. I read somewhere else about it might be the transmission range sensor.
    What do you think?
    I also am having problems with my window wipers and my fuel gauge. Do you know if anything is covered under warranty?
  • wlbrown9wlbrown9 Posts: 837
    Good luck on the engine...just don't let it get too low if it is burning a little.

    My step-daughter has a 2002 Rodeo...pretty much stock. I just replaced the front brake pads Saturday. She had complained about them squeeling recently. Then the brake light came on. Brake fluid was just under the add mark. The front pads were down to maybe 30% left...it did not look as if the shims were making contact to produce the 'time to change me squeel', but I changed them anyway. 31,000 miles...I'll probably look at the rear brakes soon. Not sure if they are disk or drum...completly covered so it looks to be to be drums, but the NAPA warehouse said they showed pads not shoes in the catalog.

    I was a little disappointed in the Rodeo's brakes. I have a 2000 Trooper LS 2/wd. I just changed front and rear pads about 6 weeks ago at 91,000+ miles and they would have lasted probably another 20,000.
  • I own a 1999 honda passport. A list of problems include: 1)Replacing a head gasket (under warranty) when the car would idle real low when stopping. 2)Gas gauge not working. Even when tank is full, the gauge reads empty and the fuel light flashes (which is a great theft deterrent because a thief will not steal a car that is out of gas!!) Anyone know how much this is to fix?? 3)Also, check engine light is on. I went to AutoZone and they did a free diagnostic and said the EGR is setting off the check engine light. Part is $175.00 I tried cleaning today so we'll see what happens. 4) I checked the oil yesterday and was surprised I didn't have a reading. I added 2 quarts and still didn't register a reading. I added another half quart and still was low. I took the car in today for a new oil change (I was 2 and a half months from my previous oil change, I always change every 3 months or 3000 miles) I don't have any puddles of oil in my garage nor do I emit excessive smoke. What could it be?? 5) My blower for my air conditioner quit working and at the same time, my car would shift real rough when shifting into second or third gear (I have an automatic) When I replaced the 15 amp fuse the rough shifting quit. I had this problem on two occasions back in 2002. I have not had any problems since. I bought the SUV new in Sept of 1999 and have 98000 miles on it. 6) The ABS light goes on and off intermittantly. 7)The four wheel drive didn't work. The dealer took apart the mechanism and cleaned it and put it back together in 2003. New part was $535.00. I decided to roll the dice and leave the old one in. It has worked fine. Any suggestions?? I am too cheap to take it in to the dealership because they charge so much money just to look at it.
  • Have a 1996 rodeo 4wd manual trans. with a 4wd shift lever, auto hubs. Got stuck this last storm,4wd indicator lamp is on, but doesn't fully engage. Put vehicle on lift, in gear,in 4wd, and hear clicking in front left hub. Are auto hubs working on electronics or vacuum, or is the actuators the cause
  • jmjt8jmjt8 Posts: 1
    Have a 2000 Passport that every now and again shuts off when you shift into drive. Trans light came on one time. Any ideas?
  • tjd4tjd4 Posts: 3
    We had same problem with our 2001 Isuzu. Had mech. replace fuel filter kit, not whole fuel pump. Got it off ebay for about 15.00 cost 128 to have put in though. Also, she was reading low oil but was also smoking. Had mech put high grade oil in and he is checking for next couple of weeks, so far so good.
  • gensogenso Posts: 1
    any advice welcomed..I have had panel partially disassembled but cannot access bulbs...how do I properly do this job??...
  • Good morning everyone. I am the happy owner of a 2001 Isuzu Rodeo Sport. Bought new in 2000 it now has about 107,000 miles. It still runs strong (due for tune up and radiator flush tho). What is the story on the timing belts for this model? The manual says every 60,000 miles for change out. Can somebody please explain what non-interference means in regards to the timing belt ? Thanx and have an awesome day.

    Snow
  • t429t429 Posts: 1
    last night i ran out of gas on my way home . so i putter to the sholder call the wife and get 10gal of gas in it and now it wont fire up it turns over just fine but wont start. i dont know if i have a reset or something or if you can kill your fuel pump that way? any help would be great!!! oh ya its a 99 4x4 lse 6cyl auto.
  • yguyyguy Posts: 1
    wadleyd:
    did you get any help on your sifter issue? I have developed the same thing within the last two days and noticed your post on the board. This comes on the heels of having the ignition key stick in the ignition switch for threee or four days then suddenly decide to come free and all works fine now. Let me know if you have any hints on what is causing the problem.
    yguy
  • hello to all.... having some serious problems with this rodeo. Until yesterday the only problems i have had with this rodeo are the common fuel gauge problem and the check engine light for the gas cap.Had an ice storm thursday night and had to work fri. put the veichle in 4wd to get onto the main road and put in 2wd to drive to work. started shifting funny. when i left work put it in drive and it would not move at first but then studdered really hard jerked then went into gear but slipped really bad between gears. had the fluids checked and all is good. will hardly pull in first studders really hard when taking off after gaining speed it goes ok but shifts funny then every time i stop it studders hard when taking off. dealer said the tranny needs to be replaced but the veichle has never pulled any trailer no hitch and has only used 4wd twice this year. only 72000 miles and tranny costs 5500 doller not including install ouch! any help or info advice greatly appreciated
Sign In or Register to comment.