Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Mazda Tribute

15455565759

Comments

  • Hi everyone! I'm new to the forum. I'm purchasing my new to me Tribute tomorrow if all goes well with the 2nd test drive. On my first, and my boyfriend's separate test drive, we noticed a whine. The salesman drove it and sent it to the shop for a bearing replacement. I need to drive it again to see if I can still detect the sound. Also, I asked if all of the recalls on the '03 Tribute were addressed. I got a less than thrilling response: "The shop checks for all of those things before we sell it to you." I guess I am looking for some advice on this before I purchase it. Please respond and wish me luck too!

    ErinnZooms :)
  • I have had this same problem since I drove my 2002 mazda tribute off the lot. I have called mazda canada a number of times and have complained to the dealer. They won't do nothing about it. Its been in the shop a number of times but the problem keeps coming back.I can't even sell it cause no one wants this problem. If anyone has any info please let me know :mad:
  • zba521zba521 Posts: 1
    im not sure if this is a good remedy for the airbag indicator but this is what i did to my 2005 tribute and since then i had no more blinking airbag indicator --locate a plug/connector(dont what its called)underneath the driver and passenger seat. Take it apart and spray a little of wd 40 on both sides then plug it together again.
  • My 2001 Mazda Tribute front bumper has been damaged and needs to be repainted, problem is I cannot find the paint code for this, the top color is Desert Metallic and the bumper is a darker brown. Can anyone help me with this?
  • Joe,

    I have a 01 Tribute and started experiencing the same problem last winter. I took it to a Madza dealer and they could not fiqure out the problem. I also took it to a local machanic who could not figure it out too. I am still experiencing the same stalling problem and shaking. What did you do to resolve your problem. Did the indentified the problem? I need you help.

    Thanks,
    deeten
  • I am experiencing the same problem. Was your problem ever resolved? what caused it. I need your help.

    deeten
  • I too have had this problem over and over since I got the Tribute new in 2001, with two dealerships reportedly "fixing" it too many times to count, or I'll just get myself aggravated.

    I'd heard about your method to resolve this, but never tried it. When I looked under my two seats, I see two of these plastic connectors under each seat - a total of four of them - that are large yellow and white plastic. Are these what you're referring to?

    By the way, I also now have the same stalling/idling problem you do, with the Check Engine light on, and my mechanic is somewhat stumped.

    Thanks.
  • I have a 2002 Mazda Tribute, all of a sudden it stopped ideling whenever I stopped or started up. I have to keep my foot on the gas pedal to keep it from dying. Any suggestions?
  • got the same problem change about every part know to men kind but still have the problem have you found a solution to this
  • i have a tribute 2001 v6, it won't idle. i have changed the dpfe sensor, egr valve, egr valve sensor, egr vacuum solenoid swith, throttle positioning sensor, idle air control valve, spark plugs, spark plug boots, fuel filter and finally all 4 o2 sensors. everytime resetting codes but they still come back and the car his still the same anybody out there had this problem do you have a solution beside blowing the car up. It's got 105,000 miles still in very good shape since we live in florida but i'm discourage at this point.
  • you need to check the idle air control valve
  • I have a 2001 tribute - If it sits outside on "cold days" for 8 hours it is hard to start. I have to depress the gas pedal 3 or 4 times befor it finaly starts? Only does it on very cold days 20 degrees or lower and only does it after it sits for about 8 hours?
  • woeismewoeisme Posts: 1
    can anyone help ? Want to check computer codes on an '01 Tribute
    is there a list of computer codes posted anywhere?
  • scape2scape2 Posts: 4,119
    Wife and I have an 04 Tribute V6 loaded with leather, sunroof all the bells and whistles. We now have about 50,000 trouble free miles on this vehicle. We use it, or should I say, I use it as an SUV and not just a station wagon. It tows our water craft, visits the Cascade range for skiing and finding fishing spots. Great little SUV! very reliable. Time for tires however, the Continentals are ready for change out. I had some preventative maintenance done at a cost of about $275. I had the transmission flushed, brake fluid flush, steering flushed. Tribute runs like a champ and has proven to be very reliable! I would highly reccommend.. :)
  • baveuxbaveux Posts: 175
    I'm looking at them for next year, its good to hear thanks !
  • mkl2209mkl2209 Posts: 5
    My grandson apparently ram-loaded a CD into the factory in-dash 6-disc unit of my '02 Tribute. Pushing the eject button brings about a 6-7 second delay (while displaying OUT), then the unit shuts off. Pushing the load button only displays "WAIT" (the part he didn't grasp at age 5!), then shuts off the unit.

    Anyone have any tricks to release the CD's inside, or ever run into this predicament??
  • steverstever Viva Las CrucesPosts: 41,286
    The tricks mostly work with single disc CD players, but you don't have anything to lose before going to the dealer or local audio shop.

    How to Remove a Stuck CD

    Moderator
    Minivan fan. Feel free to message or email me - stever@edmunds.com.

  • mkl2209mkl2209 Posts: 5
    Thank you!
  • steverstever Viva Las CrucesPosts: 41,286
    Let us know if pulling the fuse or anything else works.

    btw, I deleted your duplicate posts - owners tend to read all the new posts in various discussions anyway.

    Moderator
    Minivan fan. Feel free to message or email me - stever@edmunds.com.

  • timroxxtimroxx Posts: 1
    I have an 05 tribute and the ac won't disengage. I push the button and push the button and nothing happens! If I HOLD the button it goes off, but as soon as i release it, it comes back on. Very frustrating in the wintertime. I just found this forum and you guys are great! Any ideas?? :confuse:
  • cartscarts Posts: 1
    I have a 2003 Tribute. Today during an oil change they informed me my left license plate light was out and that they would replace it for $12.95. Thinking it was not rocket science and that the price was outrageous, I declined. After I left I pulled into our local auto parts store and purchased two bulbs for $1.99. Easy, right? Not so...I cannot remove the cover from the bulb to get to it. I pulled out my Owner's Manual and it gives directions to remove two screws. However, my '03 does not have them. I guess the directions were not updated for that part, The lamps are covered by a plastic piece that has an arrow, indicating you might slide it to remove? I slid it, but cannot get it off. At the risk of breaking something, or being forced to pay $13, can someone give me a tip on how to take care of this? I'm no mechanic, but it sure seems like I should be able to do this. Any help would be great! Thanks. Diane
  • srvivor87srvivor87 Posts: 9
    New or enhanced for 2009(Tribute):

    * New 2.5L iVTC 4 cylinder engine with 171 horsepower and 171 lb-ft of torque
    * Improved 3.0L V6 engine with 240 horsepower and 223 lb-ft of torque
    * New 6 speed automatic transmission
    * Three new exterior colors – White Suede, Brilliant Silver, and Sport Blue
    * Satellite radio on Grand Touring
    * Steering wheel audio controls on Touring and Grand Touring
    * Redesigned front and rear seats
    * Electrochromatic rearview mirror (Grand Touring)
    * One-touch open/close moonroof (Grand Touring)
    * Easy Fuel capless fueling system
    * Automatic on/off headlamps

    New or enhanced for 2009(Tribute-HEV):

    * New 2.5L 4 cylinder Atkinson cycle engine
    * Power-assisted ventilated front disc/rear drum brakes
    * Automatic on/off headlights
    * Standard satellite radio
    * Steering wheel audio controls
    * Dynamic Stability Control, Roll Stability Control and Traction Control System
  • I recently changed my fuel filter due to stalling when put into gear. The car has run good since then - about 30 days. Now it is doing this again. I believe I put in 89 octane gas this last time instead of the 87 octane the manual says I should put in. Could it be a bad tank of gas? Is it safe to drive and put it in nuetral as I stop to keep the car running to make it back and forth to work until I get the cash to have it looked at? :confuse: :sick:
  • scape2scape2 Posts: 4,119
    Wife owns an 04 Tribute ES V6 4WD. Here in the Northwest we just had a 40 year snow/ice storm. 3 feet of snow. Tribute performed flawlessly. Approaching 60,000 miles, no issues. With Ford selling of Mazda shares, I feel the Tributes days are numbered. Mazda has the CX-7.
  • farnfarn Posts: 2
    Hi! re- codes for tribute there is a full set of them in the haynes repair manual
    zebedee England
  • If you would check ny query at the bottom of the main page for Tributes you'll find the answer
  • steverstever Viva Las CrucesPosts: 41,286
    Pages vary depending on preferences and stuff.

    I think you mean this thread?

    2001 tribute licence plate lights

    Moderator
    Minivan fan. Feel free to message or email me - stever@edmunds.com.

  • hev1hev1 Posts: 1
    My engine was idling terribly - first I was told it was the egr valve which had a hole in it (I know hard to believe but they showed me). then i was told that i needed to replace the mass air flow sensor. After replacing these, the check engine light went out but came back on later that day and the engine still idles bad and the sound of air is even louder. They said that the brake boost needs to be done but could it be that the brakes need to be bled and that there is too much air? It also just had a tune up and a diagnostic.
  • I have a 2004 Tribute with 32,500 miles. I had to relace the front rotors at 25,000 miles. Replaced front wheel bearings at 31,150 miles. I just had to replace the Fuel pump at 32,045 miles. Around 20,000 miles the #8 fuse blew and stranded me in traffic. When this fuse blows it shuts down all gauges, windows and locks the shifter in park. This fuse just blew again at 32,500 miles.
    Can anyone tell me what the problem might be?
  • Hello to all mazda tribute owners, I recently bought a 2001 mazda tribute(OMG) had I seen this forum I would of bought something else,anyway I first experienced the tranny shuddering When driving 40 to 50 MPH,I took it to aamco and had them check it out,they gave me 2 choices, 1)a shudder fix/ or have it rebuilt, of course I tried the shudder fix to see if this will help or fix the problem,nope that didn't work so I had them rebuild the tranny on monday,I should get it back tomorrow hopefully, the best part is that I'm taking the guy whom sold me the mazda to court because he lied to me about the mazda being in good condition and not having any major problems,I think that having a new tranny put in the mazda qualify as major problem,I also have experienced the cold start idling in the morning which recently started happening and sounds like somethings loose in my passenger front tire area,does any one have this problem and had it fixed? Thank you for any advice. :lemon: )
Sign In or Register to comment.