Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Chevrolet Camaro Electrical Problems

I have a 97 Camaro with a 3.8 and the car keeps shutting off while I am driving with no warning.It doesnt have any warning and its ddriving me nuts.Took it to the shop and had to fix some mickey mouse wiring it had and make the alternator self excite.Thought this would cure the problem but no it didnt. Could someone lend some advice please I can't afford to keep dumping money into if no one is ever going to be able to figure it out.The dealer wont touch it due to the wiring problem it had.Thanks

Comments

  • Hi! I've acquired a 1994 z-28 convertible. The car has 49,000 original miles but every time I make a turn the rear axle makes this horrendous noise. Now the engine is making a weird noise, almost like the sound of the catalytic converter's heat shield. the car has never been in the snow and is stored all winters so what could this be? please help?
  • catsucatsu Posts: 3
    Hi, I have a '93 Camaro and am having window troubles with it. The motors seem o.k. but the windows only go part way down and stop or they go clear down and can't get them to go back up. Is it the switch or could it be the track?
  • ouch... at first i was looking at getting a 2000 camaro with a 5.7L v8 and a 6 speed manual for 9 grand, but due to the problems you guys are discussing, and to the bad reviews given by british car review show, TOP GEAR on the Corvette C6 (camaros have similar or same engines and trannys as Corvette) with the sloppy, non-gripping rear leaf springs and clumsy shifting 6 speed manual with flimsy body panels that don't stand up in a crash and will cost greatly to fix, i think I'll stick with a 20 year old BMW in excellent condition. I've never seen such a fast conversion in myself to go from wanting imports, to "oh, I'll give a domestic a try since I have an okay domestic," then back to "what?!? oh my god, thank god I didn't buy a domestic yet!!"
  • Corvette C6 (camaros have similar or same engines and trannys as Corvette) with the sloppy, non-gripping rear leaf springs and clumsy shifting 6 speed manual with flimsy body panels that don't stand up in a crash and will cost greatly to fix, i think I'll stick with a 20 year old BMW in excellent condition. I've never seen such a fast conversion in myself to go from wanting imports, to "oh, I'll give a domestic a try since I have an okay domestic," then back to "what?!? oh my god, thank god I didn't buy a domestic yet!!"
  • Corvette C6 (camaros have similar or same engines and trannys as Corvette) with the sloppy, non-gripping rear leaf springs and clumsy shifting 6 speed manual with flimsy body panels that don't stand up in a crash and will cost greatly to fix, i think I'll stick with a 20 year old BMW in excellent condition. I've never seen such a fast conversion in myself to go from wanting imports, to "oh, I'll give a domestic a try since I have an okay domestic," then back to "what?!? oh my god, thank god I didn't buy a domestic yet!!"
  • rbbinger2rbbinger2 Posts: 1
    Hello I have a 1993 Camaro and my windows started doing the same thing, the windows will go up and down part of the time and then they act like they run out of energy and have to get recharged then in a minute or two they will work for a couple of seconds then they stop again and they work like this all the time. The passenger side does not work at all only the driver side. I bought new door window switches and had them installed but that was not the problem for the windows still work or dont work whenever they want. I did read somewere that the problem is in the motor it is drawing too much ampage and and shuts its self off. I need a new one to correct the problem, and I have not purchased one as of yet. Please let me know what you find out about the problem.

    Thanks Barbara
  • 91 rs convertible -upgrades-fastburn 385 crate engine (turnkey),holley electric fuel pump,th-700r4trany,headers......sounds,purrs&runs great - the problem,nothing coming from the alt, a new 4 wire conector was suplyed with the turnkey to....replace the 2 wire one ? ??...2 batts & alt later.....can someone turn on the light ? thankyou!
  • okko1okko1 Posts: 327
    one wire should be the exciter wire and one for the gauge. but if you don't have 12 volt direct to large red wire you won't get any charge. this is a interally regulated alt. i am guessing. have you checked all grounds and made sure you don't have a fuse or fuseable link somewhere.
  • miiso11miiso11 Posts: 1
    I have a 97 camaro with the headlights that come on automatically when it gets dark. The low beams do not come on, but the high beams will. I have tried replacing the low beam bulbs, but that doesn' t work. I have also tried to turn on the headlights manually with the switch on the dash and that doesn't work either.
    Is there a fuse or relay just for the low beams? How can I tell if it is the headlight switch or the multi-function switch on the column that has the turn signals, wipers, and cruise control?
  • okko1okko1 Posts: 327
    there is typically three wires on the back of the headlight bulb. 1 wire for high and 1 wire for low and 1 common. but it sounds like the high low swicth to me. does the car have daytime running lights?
  • miltonhmiltonh Posts: 4
    Ok got the alt problem solved now could someone tell me why my speedometer will not work all it does is bounce back and forth ? 91 rs new 385 new 700 tranny I put the stock sensor back in the tranny was that a no no ?
  • okko1okko1 Posts: 327
    is it the same transmission or a differnt model? make sure that the reverse lights are working as they are usually in the same circuit.
  • miltonhmiltonh Posts: 4
    No it had the stock 305 and auto trans what ever that was. now it has a 700 to 700r4 I had built buy phx transmission. and yes my reverse lights work.
  • okko1okko1 Posts: 327
    sounds like a sensor issue to me. do you have any check engine codes. you might ask opatience.
  • luvolbikesluvolbikes Posts: 1
    I also have a 97 camaro with the same problem. The low beams do not work at all. I looked for a fuse but there isn't one in the engine compartment or the dash fuse boxes. I called the local Chevrolet dealer and they don't seem to know either. If you find out let me know. John
  • okko1okko1 Posts: 327
    head lamps may not have a fuse per say it may be a fusable link. but a simple voltage presents test will tell you if you have a high low switch problem
  • ashleigh2ashleigh2 Posts: 1
    hi i have a '99 camaro and whenever im driving down the road my radio and power windows will suddenly turn off. sometimes it will come on within a few minutes, other times it wont come back for days. if i run over speed bumps or large pot holes and it shakes the car it does the same thing. also, my heater quit working so i replaced the radiator and it still isnt working so great. any suggestions?
  • miltonhmiltonh Posts: 4
    as far as your heater goes, is there a wet spot in the carpet on the passenger side front floor board (were you put your feet) ? if so you need a heater core and if not does your blower work or maybe you have a faulty heater valve. my advise is if you've never replaced a heater core seek help it will save a lot of frustration. as too your radio and power windows you have a bad connection some where ,start at the switch and work your way back. my 91's switches are in the center concle between the seats and after some time a litle dirt and grease will find there way into the switches followed buy a splash of dr. pepper and drops of hot sauce, and run a current threw it any things possible.
  • fjeanfjean Posts: 1
    My remote key entry no longer works. It is not the battery in the remote key.
    Other electrical items works OK.
    Is there a fuse for this or where is the remote receiver?
  • sounds like previous owner change rear end fluid but did not add friction modifier for the posi. what your feeling is the clutches slipping to equal out wheel speed. drain & fill the fluid and add a bottle of friction modifier equa-torque is one brand
  • lvj01lvj01 Posts: 1
    had car jacked up to listen where noise was comeing from helper put car in park wheels were turning locked ignition switch installed new one but cant get to start with key turns over with remote starter switch hooked to starter everything comes on with key but starter is there another safety switch somwhere or a netural safety on trany ? <img src=" :cry:
  • mltylermltyler Posts: 1
    I have the same problem. I've been told there's a relay under the dash, but no one has showed me where it is. Mine is so sensitive now that when the radio is on, just trying to roll down the drivers window will kill the windows and the radio. If I pound on the dash right over the radio, it will come back on. Does anybody know where and what needs fixed or replaced????
  • i have the same problem with my 99 camaro, did you ever figure out what caused this i have look and taken the car in and they find nothing wrong. if u could email me if u know anything that would help me out or what to look for.... dandj1928@aol.com

    thanks
  • Start of day. Engine starts and runs fine. Drive 5 minutes to school. 1 hour later, try to start car. Cranks and cranks. Will not turn over. (Lights: key-in-ignition-position: all lights turn off but check guages remains on. Low trac light comes on. When car is going to start [I noted this too]: key-in-ignition position: (same: all lights turn off but check guages. Car starts: Check guages and engine light go off. [(!) and (P) go with low trac).
    If I sit there and turn it, it might start in 2 minutes. It might not start for 30 minutes. It will crank and crank.
    I go and wait 30 or 40 minutes. Come back. Starts just fine. It might make it home. Sometimes it does. Sometimes:
    I drive to the intersection and it dies at the red light. It will not restart. Push it off the road. Try to start it. No. Wait 40 minutes, come back. Starts, drives home fine. But when I am going to park it, 3-pointing, it stalls out again. I sense it is stalling out. I give it some gass. It seems to cough a bit, like it's sort of fighting stalling, but dies. The next day it will start again. Bit dangerous when it stalls coasting on the road or highway though.

    If anyone has experienced this. Please let me know.
    I took it to the shop, but they diagnosed me with a dead battery (after initially telling me their batt/alternator test My battery and alternator were good.) Then that I had a drain of 7Amps to my stereo when the car is off, which was their final diagnosis, though I told them the car does not run out of juice overnight.

    Battery:
    I have done tests on power with a voltmeter, seems within specs there.
    Could a parasitic drain do this? Without draining the battery dry overnight?

    Fuel: Can hear the pump, also there is a squirt-tester under the hood. Always has lots of spray. Even when car is just cranking and not starting.

    As for fuel and air, I don't know really how to test these, or if they could cause this sort of problem.

    What could cause an intermittent stall and intermittent not-start, seemingly based on nothing but time. It seems unlikely it is a overheating issue, because 30 minutes and not starting in Penticton makes the engine pretty cool already. And sometiems it restarts after driving a long distance in summer just fine. Also, sometime if I just turn it, then turn it, then turn it, it suddenly starts. But not usually.

    It does not seem to die when it has gas on it. Basically when my foot is off the gas.

    Thanks.
  • i have a 1989 camaro iroc z and it starts fine but after running for a while and than when u try to restar5t it u get nothing not even a crank? it has an alarm not sure if it can be that or tranny park switch or ignition switch? any body out there have any answers?
  • Could be the alternator is causing problems with keeping the vehicle started. However, I don't suspect this. You keep saying that it cranks but doesn't turn over. If the starter is engaged and actually spinning, the car is turning over. It just isn't started and running by itself. I would blame a fuel or air problem personally, but in order to check this you are going to have to get a fuel pressure gauge and test the fuel pressure. You also need to make sure the Mass Airflow Sensor (MAF) is clear and not clogged. BEFORE you do any of this, pull codes on the car and see what the computer says, I can promise you that you will find you have some. You have OBD-II on that car, use it. ;) Let us know.
  • ang15ang15 Posts: 1
    started out acting like battery was dead would just click could pump the clutch a few times and would start was told neautral safety switch had it ajusted but now still does same thing and at times wont start untill roll it off it has jumped off once maybe twice but other then that got to roll it off then will start few times after that then have to do same thing to get it to start
  • hpe700hpe700 Posts: 1
    the problem is the thrmo switch in the motor for the window, try to clean the inside of the motor and grease the motor bearings-and spray silicon spray lube in the felt of the window tract this should help if not you will have to replace the motor for the window
Sign In or Register to comment.