Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Dodge Dakota: Problems & Solutions

1186187189191192216

Comments

  • I'll try changing the trans fluid 1st. Maybe I'll get lucky. Thanks for the help. John
  • dustykdustyk Posts: 2,926
    When I stated that I had a bad feeling about this, I was thinking of the PCM. I think your's is defective, rebuilt or not.

    Hopefully this isn't the case. Please get back to us and let us know.

    Best regards,
    Dusty
  • My 2002 5.9 Dakota has 31,000.00 miles. It is continually having on and off shifting problems. It will only start out in second gear and I have to manually shift it. The check engine light comes on for about a week and then the problem seems to heal itself. The check engine light goes out and it runs great for a day or two. I had it to the dealer and they did the 30,000.00 transmisson flush and filter clean. It cost me 250.00 and did not solve the problem. I have just been dealing with it because every time I make an appointment at the dealer the truck stops the problem. Any ideas of what could be the problem. Maybe a computer error or something. Any body with an answer, It would be of great help. It Is Driving me nuts.
  • For what its worth to all you fellow dodge owners, I have a 2000 club cab 4wd with 106000 miles on it. Ever since it had 68000 I have had nothing but problems. It has caught on fire, had every possible sensor known to man replaced on it, both of the main wiring harnessess replaced and 4 pcms. It has spent 3 months out of the last 3 years in the shop. I too have called dodge multiple multiple times and received absolutely no help. I do however have the dodge representatives cell phone number for my area, although I do not know if it is still valid or not. After bugging them relentlessly and spending about 6000.00 out of my own pocket, I was able to get them to spring 300.00 for the latest repair. I must say that this is the absolute last chrysler product that I will ever buy and have done my best to prevent anyone out there from making the mistake. In closing to the 01 quadowner I say, I too purchased my first pcm over the internet only to have to pay the dealer 1100.00 to replace it. Of course they still couldn't tell me why the two subsequent replacement pcms failed. I am planning on trying to sell mine soon the only problem is who will ever give me what the real value should be.
  • dustykdustyk Posts: 2,926
    You have a 5.9 so you have spark plug wires, cap and rotor. These can cause erroneous TCM-PCM faults that sometimes does cause shifting problems.

    However, if it always starts out in second gear I suspect a stuck shift solenoid valve, or the shifter cable is out of adjustment.

    Regards,
    Dusty
  • This is strange! I just just bought a '99 3.9L. The low beam headlights do not come on but the high beams do. And, with the switch in the low beam position all the running lights work. I checked all the fuses and replaced the bulbs but nothing worked. Any ideas about what I could check next?
  • dustykdustyk Posts: 2,926
    Its possible that there could be a bad connection somewhere in the low beam circuit, or you have a bad headlight switch.

    But before you start doing some serious troubleshooting, have you verified with a known good bulb that the lamps are good?

    Regards,
    Dusty
  • Yes, I have replaced both headlight bulbs with brand new bulbs. That was no help. Since the switch turns on all the outside running lights, I would think that it is ok. But, I'll be the first to admit that I know very little about automotive electrical systems.
  • bpeeblesbpeebles Posts: 4,085
    Assuming you have checked all the proper fuses ... Check the relay that switches the current for the headlights.
  • dustykdustyk Posts: 2,926
    Well, the headlight switch applies power to all of the exterior lamps through relays. The headlamps, however, are on a different circuit. The problem in your case is between the multifunction switch (low/high beam) on the column, and the Central Timer Module (CTM) assuming that the wiring from the low beam side of the headlamp to the CTM is good.

    It's another one of those bad feelings I've got, but because of the year of your Dak I'm suspicious that the CTM is the culprit.

    Best regards,
    Dusty
  • Are you saying that this CTM thing is expensive?
  • jnealjneal Posts: 247
    Copied from NHTSA website. Owners of these vehicle might want to check for this problem.

    YEAR (MY) 2004 AND 2005 DODGE DURANGO SPORT UTILITY VEHICLES AND MY 2005 DODGE DAKOTA PICKUP TRUCKS. A PRELIMINARY EVALUATION HAS BEEN OPENED TO ASSESS THE SCOPE AND FREQUENCY OF THE CONDITION.
    NHTSA Action Number : PE05056 NHTSA Recall Campaign Number : N/A Make : DODGE Model: DAKOTA Manufacturer : DAIMLERCHRYSLER CORPORATION Year : 2005 Component : STEERING:WHEEL AND HANDLE BAR Date Investigation Opened : October 26, 2005 Date Investigation Closed : Open Summary:
    ODI HAS IDENTIFIED SEVERAL FIELD REPORTS RELATED TO STEERING SHAFT LOOSENESS OR SEPARATION DUE TO LOOSE OR MISSING COUPLING BOLTS IN MODEL
  • I have 2000 Dodge Dakota, with 64000 miles, which is low for an alternator to go out. I can get it started if I keep to igtition turned and give it some gas. But as soon as I let off the gas it dies. The battery has died twice but has taken a charge both times. Anyone got any ideas other than being an alternator?
  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 44,416
    I don't think it's the alternator given the symptoms you describe. If you battery is charged enough to start the car it's charged enough to run it for a while. If anything, racing the engine would make it run worse, not better, with low voltage.

    If you have been charging your low battery using the alternator, that can also hurt it. You can take it off and Autozone will bench test it for you, which is the only good way....or you can charge your battery, start the car, and then put a voltmeter across your battery terminals....if the voltmeter rises up to about 14 volts from 12 volts, then your alternator is charging.

    Your problem could be 50 things....one idea would be a large vacuum leak somewhere.

    MODERATOR

  • A new member to this forum, I own a 1999 Dakota with 103,000 miles on the odo. Recently, within the past few days, the temperature gage has indicated that my engine is over heating, that triggers the check gage light to activate.

    I've checked all the fluids, and the truck seems to be running fine, and the temperature gage doen't always show that the engine is over heating. Furhtermore, once the temperature gage shows that the engine is over heating, it will then back off and fall back to normal.

    What's the problem, and is it serious enough to get it fixed immediately?

    Thanks,

    Rodger
    Indianapolis, IN.
    :confuse:
  • MY 99 EXT CAB 318 AUTO TRNS WILL NOT SHIFT UP FROM 1ST AND AT THE SAME TIME A HOST OF ELECTRICAL THINGS QUIT WORKING IE TURN SIG, PARK LITES ANY IDEAS? I CHECKED FUSES AND ALL THE BASIC STUFF.
  • jnealjneal Posts: 247
    I'm a bit confused...is the engine in fact over-heating or do you suspect the gauge is malfunctioning?
    If the engine is indeed over-heating I would be first inclined to suspect that the thermostat is sticking and this is indeed serious enough to have it repaired asap.
    If it is the gauge malfunctioning there are several things that could cause it but it still would really need to be repaired without delay in order that you know if you did later have a over-heating problem
    jneal
  • jnealjneal Posts: 247
    Are you getting any trouble codes? If so, what are they?
    jneal
  • WELL SINCE I 1ST POSTED I HAVE FOUND OUT THAT THE TRUCK IS IN A LIMP HOME MODE. I WENT TO CHECK THE CODES VIA THE ODOMETER RESET WHAT HAPPENED WAS DISPLAYED, CHECK, 0000000,
    RESET THEN LITTLE PARTS OF THE DISPLAY LITE UP GIVING THE APPERANCE OF LITTLE BUGS SPINIING IN CIRCLES THEN THE DASH WARNING LIGHTS COME ON AND THEN GO OFF,TWO TONES, GAGES ALL JUMP TO APROX.
    20%, 80%, 100% BACK TO ZERO. THEN TWO MORE TONES AND ODO GOES TO MILAGE READING AND THAT SEEMS TO BE IT. I AM THINKING OF TRYING TO DRIVE IT TO LOCAL AUTO PARTS THEY WILL HOOK IT UP TO OBDM CODE READER FOR FREE. AND MY ELECTRICAL PROBLEM IS JUST THE TURN SIGNALS AND 4 WAY FLASHERS DON'T WORK EVERYTHING ELSE SEEMS OK NOW. OOPS DIDN'T MEAN TO POST A NEW MESSAGE I AM USING THIS STUFF FOR THE FIRST TIME. ANY IDEAS OUT THERE?
  • I have a 2000 Dakota with 193,00 miles. Truck will start but will not idle. It will stay running if you keep giving it gas but as soon as you let off the gas it won't idle and dies. Any ideas? Thank you
This discussion has been closed.