Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Mazda 626 Troubles

19091939596125

Comments

  • p100p100 Posts: 1,116
    I think that the flasher unit is your problem. This is the device that makes the clicking noise when the turn signals or hazards are on. Usually these are located under the dash on the driver's side.
  • First of all is it a 4 or 6 . The tranny in the 4 cylinder is a FORD CD4E and the electronics are prolly EEC_IV. Lots of things can make it go nuts and tranny be fine. Be more explicit I have to same car
  • I have a 1995 Mazda 626 4 cyc. It has 130,000 miles and I was also told by a mechanic back when the car had 70,000 miles on it that I shouldn't change the tranny fluid either. His rational for the advise was that if the trans had a crack or leak or some other defect that the "old" trans fluid acts as glue or a filler and plugs the "leaks" and changing the fluid after not doing so "regularly" would do more harm than good. We bought the car with 45K miles and thought that we would take a chance and change the fluid anyway. Honestly, that's the last time we changed the trans fluid.
  • Dont worry its just how the mazda's run
  • I have a 1995 Mazda 626 with close to the same problems you are having. Mine use to surge for no reason on the highways and a few times in town for no apparent reason. I had it checked four times by Mazda under warranty back in 1996. They could find no problem, they must have thought i was crazy. It happened again and for the fifth time i brought it back to Mazda, i told them to have a mehanic take it for a long ride on the highway and after 45 minutes the same thing happended to him. He stated it was a problem with the inhibiter, no idea what that is. They ordered the part, put it in two days later and i have never had the problem again. :)
  • Could you search your records and maybe find out the part number. Or call the dealership and find out part name or number. It would be helpfull to me and many others in this forum.
    I keep all my auto records, hopefully you do too.
    Thanks In Advance
    PGP :)
  • i have a 91 mazda 626 that will only run with the airflow meter proped open and the idle speed jacked up it shoots fire out of the exaust when it heats up any help on it would be appreciated
  • 1990 MX6/automatic trans/75k miles. Car stalls in drive when slowing to stop. No codes detected when connected to computer. A mechanic suggested checking/replacing the idler or something like that. Any suggestions on the name of this part. Thanks.
  • chrbchrb Posts: 4
    Hello everyone,
    I've been following advice posted by others on this board and I'm running out of options. My '99 626 started to misfire a few days ago. It's done this in the past, but replacing the plugs solved it then. The latest set has been in for about 2 months and was replaced at the same time as the fuel filter. The problem only happens when accelerating. The code reads Cyl 1 misfire, but it feels more like all cylinders misfire at the same time when this happens. I cleaned the MAF earlier tonight. It was pretty clean and did not solve the problem. I'll replace the year old plug wires tomorrow but doubt if that will fix it. Any other suggestions for what seems to be a common problem.
    Kind thanks
    Chr B.
  • chrbchrb Posts: 4
    I replaced those spark plug wires today, and that fixed the problem. Unbelievable! I never thought that wires could deteriorate to such an extend in a year or two and that it could have such an impact on the engine. Well, hopefully this may help someone else...
    Regards
    Chr B.
  • I recently aquired the 92 626. #1 Plug was blown apart, compression test showed about 150 PSI in #1. #2 had 0 PSI. So i figured it was a head problem. Took off and re-worked head, replaced and still had about 150 PSI on #1 and only about 60 PSI on #2. My son has been driving the car for a little while, just a back and forth to school car. Last night "boom" blew #1 plug apart again and no compreesion on #2. I am trying to figure are these problems related, or are the rings bad in #2 and no relation to the unusually high compression in #1? Is the head bad, maybe cracked somewhere that I missed? Incidentally #3 and 4 are what I would consider normal at about 100PSI. I have never seen a plug blow out like this before.

    Pls advise, Thanks,
    Doug
  • bohookbohook Posts: 2
    I have a 1999 Mazda 626lx with automatic trans. Upon returning to my car I started the engine and put the car in reverse but the engine just revs. I can select drive, and reverse but I can't feel the trans engaging. The shift selecter seemed a bit loose so I checked the linkage cable in the interior and it moves with the selecter . I'm unsure how to identify the same cable under the hood. Am I on the right track? Any suggestions?
  • 626er626er Posts: 1
    Good bet that the MAF is bad if you are having to prop it open and allowing a very rich mixture. Also, be sure to check the throttle body hose for cracks. My 90 626 ran lousy. Never could find the problem. Replaced the MAF with one from salvage yard (recommend go to reputable yard) but still ran rough. Finally pulled the hose and discovered large crack in bottom of hose. Couldn't see or detect it until I took it completely off. Replaced hose (again from salvage yard) and engine perked right up. Be sure to disconnect the batttery before you remove the MAF and take care to remove the MAF connector clip carefully. Total cost: MAF $55, hose $10, running smoothly - priceless!
  • Proud owner of 1990 626 LX. V-6 w/175,000 miles.
    A/T with the economy/power mode select.
    Have had a problem which has gradually gotten worse.
    From a stop, with light to standard acceleration, the 1 to 2 shift is accompanied by a huge BANG. It is like a SAM missile hits the left front of the car. Any possible "Hail Mary" fixes i.e.; band adjustment, governor replacement, sensor failure? Or is this the sign the Old Faithful is now swirling around the drain?
    Am from old school, where you don't change fluid after 100,000 miles. So I'm a little learry of pulling the pan unless it gives up completely. The Dr's oath, first do no harm. Thanks!
    ps: does this have a lock-up tourque converter? If so, does it have it's own wiring harness?
  • 2 Fridays ago, car shut off while coming to a stop. Started after a few cranks. A couple miles later started running ruff slowing down to a light, I put it in nuetral and it stopped spuddering put it back into drive-it spuddered 2x then that was it. I also added dry gas... the problem stopped. The following Thursday driving down the highway the car shut off and I had it towed. My mechanic replaced the distributor cause he said there was no spark. The car started, I went in the shop to pay my mechanic and I came out to the car and it shut off again. My mechanic ordered a manual to find out the electric system, he thinks the problem is before the distributor. HELP!
  • I am having this same problem. Did you get it fixed? If so, how much approximately. My engine check light has been on for over a week now.
    Thanks so much for the help.
    Kathy

    kathyk@cebridge.net
  • What year and model is your car? ATX or Manual? Some of us have the books but for which car.
    PGP :)
  • 626 2.5 auto...
    The car shuts off when I accelerate over 2750 rpms...going up hill or over 55. I have put on 2 used distributors. engine computer, new fuel filter, changed air intake hose (from air filter to engine) and it is still doing it. Check engine light does not come on.
    I found out there are 2 types of distributors a small cam (0.4??) and a large cam(0.5??)could my mechanic put in the wrong size? is that possible?
    I took it to the Mazda dealer and they say I need a MAZDA distributor? My mechanic disagrees...
  • I have a 4 cy. 1998 626 LX-manual tranny. We keep having a problem with the check engine light and a slight surge in the engine when it is idling. The air idle control valve has been cleaned, as has the throttle body. We have replaced the knock sensor, and an air sensor. Does anyone have an idea what could be causing the check engine light. Our mechanic is stumped
  • alcanalcan Posts: 2,550
    Which diagnostic trouble code numbers were retrieved?
Sign In or Register to comment.