Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Mazda Protege Maintenance and Repair

1166167169171172183

Comments

  • Common problems on this model are:

    EGR Valve clogs up, resulting in rough idle and poor economy.
    If you're handy you can clean it yourself, or replace it. Part is around $100.

    Air intake leaks, resulting in rough idle and poor economy. The accordian-like hose from the air cleaner to the intake manifold often cracks over time. Part is about $35, fairly easy repair.

    Clunk in rear suspension in cold weather. Anti-swaybar bushings and/or endlinks are the culprit. If you don't mind the sound it's generally not a problem.

    The internals on the Protege motors are bombproof. There's no reason maintenance would be higher than any other car. Most Mazda fanatics stay away from the dealers for maintenance.
  • Hi I was wondering if you found out why its doing that? here is where i am at with mine and talking to a fello mechanic...

    I found the correct wiring in a 02 mazda miata book lol and mines a 00 protege lol I found and traced that wire in the diagram and also found it went to the computer. There is a problem I hate with the car tho is the fuse relay box under the hood is a matrix pattern of circuts u cant physically see/ take apart fully to check for dammage and where is there a diagram for that in the books lol stupid mazda! anyways..



    I know my pump is bad cause I was getting no movement out of it with full voltage. I rebuilt it and ran it in my sink lol and it turns on now but I plan on getting a new one cause the flow is to weak only 20 psi on my gauge. but my prob is the book sais it should fire the relay to activate but it wont unless I ground it my self while in run position like you say cause I tried it before reading this. I knew I wasnt stupid!

    Does the computer make the ground complete?

    I have continuity from the relay plug (going to pcm) to ground but not enough to make the buzzer sound it just shows random numbers like barely any ground i guess. Its like the computer is holding ground open a bit untill it decides to provide full ground?

    Its funny tho when I turn the key from start to run after attempting start it will turn the fuel pump on for a few seconds then off lol.

    Again thanx for any help my gf is pissed and probably thinks im an idiot mainly cause I talk of opening a shop lol I just told her I dont have the books and mazda shops wont talk to me cause they want me to bring in the car! Thanx for you help!.... Robert
  • omarromarr Posts: 88
    Did you find a solution to the smoking at startup? :cry:
  • Smoking at start up? What was smoking on your car? You tried to ground the wire?
  • I own a 2001 Mazda Protege, 2.0 LX. 120K. Over the past year, my car has been intermittently sputtering on ignition and occasionally while driving. To fix it I would rev the engine a couple times or turn the car off than on again. The check engine light would come on, but would turn off after a couple days. The local garage couldn't find anything wrong.

    Fast forward to last week, and while driving my car on the highway it started to sputter, and I lost all acceleration. The engine sounded as if it was struggling to keep up ( Going 65-70 mph). I pulled over to the side of the road, turned the car off and on a couple times, and it started working again. This has happened 3 or four times in the past week. Today, I checked and replaced the air filter (Dirtier than it should have been) and checked the MAF sensor (clean). I tuned the ignition and it ran fine, then started to sputter again. I gunned the engine and it once again fixed the problem. I've noticed a drop in MPG as well since this has started happening.

    It's getting worse by the day.

    Would anyone know what is causing this? I been researching the problem, but it seems no one has a definitive answer as to if this is caused by the EGR valve, catalytic converter, etc.

    Thanks for the help,

    -A
  • It is the egr or map im sure... The tube that comes outs my intake that goes to my egr was clogged with rust it looked like. after cleaning egr idle control and that tube my car ran great untill.... read above lol sorry sell the thing asap j/k just be warned... I love mine for the gas saving and engine durability but the components attatched to the motor all suck!
  • autonomousautonomous Posts: 1,769
    I've had similar issues when my EGR failed on my 2002 Protege5. There could be other issues; why not take the car in for an inexpensive diagnostic?
  • I own a 2000 Protege. Bought it used in 2002. It has 165,0000 km & has been a great car until now.

    I was recently in a fender bender. The day after the body work done, it died on me. Took it in for a servicing- had an oil change. It makes a loud knocking or pinging noise when accelerating or have foot on gas.

    The garage said they don't know what the actual problem is- tried a few things but Bottom line - need to replace the engine. New engine is $4000.

    Is this normal? Could the accident have cause this serious problem?
  • autonomousautonomous Posts: 1,769
    It makes a loud knocking or pinging noise when accelerating or have foot on gas.
    Are there any other symptoms? For example, does it feel like the engine is going to stall? Does the tachometer dip or surge when the problem occurs?

    The garage said they don't know what the actual problem is- tried a few things but Bottom line - need to replace the engine. New engine is $4000.
    Before proceeding with such an expensive repair, I would go for a second opinion from another garage. Why not get a full diagnostic done to get an overall assessment of your car before investing any more money in the car? Make sure to provide as much information to enable the garage to diagnose the problem properly.

    I was recently in a fender bender. ... New engine is $4000. Is this normal? Could the accident have cause this serious problem?
    If it's a fender bender, then the accident does not sound serious enough to require a new engine. 165,000 km is an older engine but if it has been properly maintained it should not require replacement as part of normal wear and tear.
  • after replacing the fuel pump the relay works now when the key is turned to the on position! Great! Hope this help anyone but I still need timing marks for a 2000 1.6L Protege! Car still wont start after new fuel pump and cannot figure out timing for thew life of me!
  • Well I am so f-ing mad I could scream! I am not an idiot and I have built motors before but I cannot get this junk to start! Sorry not junk just mad! I changed the head gasket due to overheating (cracked Radiator -30 degree day) and now the f-ing thing will not start! My gf thinks im an idiot I am sure cause the car has been down for 2 months! Every timing mark example I try wont work! Does anyone know the actuall timing marks for a 1.6L 2000 Protege! I could scream! And dont send me some pic of what I have tried Cause I will burn my computer lol! I am so mad I could light the thing on fire today! 1000$ you pick up the car and its yours!
  • UPDATE:

    I took the Protege into a mechanic after checking the MAF and EGR. Both were in good shape. Plugs, wires, and coils were changed, as well as a gasket to the exhaust. Now the car runs great, except for lurching from a standstill. This doesn't happen every time though. Anyone know what would cause this? It doesn't feel like a power issue.

    Thanks
  • I changed the spark plugs on my 2002 protege at 65000 miles. The next thing that happens check eng light,Trip to auto zone, fault code eng miss fire.Car was fine for next 100 miles then would miss fire again.Found out left coil wire connector if reset when eng running miss went away.Am not sure why. swaped coils left to right no more problems.
  • OK, so I have an 03 mazda protege. My issue started about 1-2 months ago, I was on the interstate and had been going along approx 70 - 75 mph just fine, then suddenly the rpm's shoot up.. so i immediately let off the accelerator to get the rpms back down.. when this is happening mph is also dropping, and i couldn't keep it up, definitely wasn't able to go 70 - 75, if i tried the rpm would shoot back up, but no increase in speed. So I parked, we ended up having it towed back, got back, oddly enough started working OK. Couple of weeks later, started to notice rough idling, hard start, couple of tries, and it idled around 1500 - 2000 rpm or so.. check engine light came on, took to autozone, cylinder misfire, but then went away, works fine.. Was working good was on the interstate last week, going about 70, same situation happened as above, rpm shot up, couldn't hold high speeds. We ended up driving it back going like 55 mph, I've been driving around some around town going 45 - 55, but what happens is it takes off really slow, the rpm and the mph, I had a dump truck pass me at a dead stop as I tried to get it up to 55.. if I try to push to much the rpm will jump up, or if I hit a steep hill and try to hold the current speed. Someone told me it sounds like the transmission, slipping maybe, I'm not so sure.. would it do it then get better, and maybe the cylinder misfire isn't related to the current issue, I dont know.. any advice would be great.. If there is already a similar post, let me know, I looked but couldn't really find one..
  • autonomousautonomous Posts: 1,769
    maybe the cylinder misfire isn't related to the current issue, I dont know.. any advice would be great

    I'd have a diagnostic done.
  • funguy123funguy123 Posts: 92
    Guys,

    My car was running fine until this past Sunday. Than i got o/d off light on and it goes on and off.
    At first the car will go in "limp mode" once in a while. But some time it will work just fine. So when it's in a limp mode it will not go over 35 MPH and stays in 1st and 2nd gear, it would not go to 3rd or 4th. The problem got worst in next 2 days and than we took it to the dealership.

    They are telling me that i need to replace TPS, transmission and air valve.

    for some reason i don't believe them. Anyone has any thoughts?
  • You could try replacing the coil packs. My car had somewhat the same issue and it helped quite a bit. I still have a bit of a stutter when coming out of first gear (intermittent) buy no issues driving on the highway. Also try the ERG valve. It could be clogged with carbon.
  • funguy123funguy123 Posts: 92
    What about TPS (Throttle Position Sensor)? I did some research and lot of people has the same issue and it went away by replacing TPS.
    I can also try TPS, coil packs & ERG valve.

    how much are the coil packs? Can i get those at the local part stores?
  • autonomousautonomous Posts: 1,769
    They are telling me that i need to replace TPS, transmission and air valve.

    Just to be clear, your dealer says you need to replace the transmission? :(
  • funguy123funguy123 Posts: 92
    They are telling me that i need to replace TPS, transmission and air valve.

    Just to be clear, your dealer says you need to replace the transmission?


    Yes, Mazda Delear told me that I need to replace the transmission. But I am thinking of getting 2nd opnion and see what happens.
    I will let you know.
    Thank you for your help.
Sign In or Register to comment.