Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





GMC Envoy Heating Ventilation and Air Conditioning

1246

Comments

  • im having the same problem when i turn on the a/c the engine starts to strumble like a yo/yo and then it goes dead it those start back up but as soon has i turn on the a/c again it starts to do the same please let me now if you now the problem for this
  • julie316julie316 Posts: 1
    My Envoy has recently started doing the same thing. Have you been able to find out what was causing your AC problem?
  • ttenczattencza Posts: 4
    there is a drain tube probably on the firewall where the blower is. use a small probe that will fit inside, but do not force. there is usually some debris blocking the drain. Again... do not force the probe just move it lightly as to not puncture any thing. this should start water to drain.
  • rcorkrcork Posts: 1
    Yea this is correct. look down by the passenger side bulk head between the engine cooling system expansion tank and the engine itself you will see 2 insulated pipes wrapped in a silver material, just to the right if this you will see a black elbow or elbow and pipe coming out this is what blocks simply remove and clean the pipe and and you should be able to clean the elbow by simply squeezing it. if it is blocked the amount of water released is astounding. it literary takes less than 5 mins :shades:
  • ttenczattencza Posts: 4
    My 2004 ENVOY XL has the same "No Blower" Problem. I bought 2 Blower resisters from 2 different sources, both saying "exact fit". The problem is it does not fit. All the replacements so far have a 7 pin connector, but the one in the car has only 3. Can someone please explain if there is a conversion to upgrade the 3 pin to a 7 pin, or is there resistor with 3 pins out there?
  • jaesjaes Posts: 1
    My 04 Envoy is now having the same problem did you find a solution
  • My 2004 Envoy is doing the same thing. Works great at first then after about 20 m- 30 mins stops blowing cold air. Did you get yours fixed? If so what was the problem?
  • techimantechiman Posts: 3
    So I have checked with a meter and once the engine and works heat up the clutch quits working and the AC gets hot, I have put the meter on there and it shows 13.7 volts but the clutch does not spin, Is it possible to change the clutch or does it need a new compressor?

    and is it possible to do any of this without removing the engine or Rad and fan as there is very little clearance in there I had enough trouble getting the connector apart to put the meter on it.

    Thanks in advance.
  • ttenczattencza Posts: 4
    It was the Blower Motor Resistor. Every part store has a so called OEM replacement that has a 7 pin male connector and a output to the blower motor, unfortunately My 2004 has a 3 pin connector and a output to the blower motor. I got the exact part by goint to a GMC dealer and they searched for the part by VIN number. Bingo... exact fit, but it cost $119 dollors. I bought 2 of the wrong parts for $57 and wasted my time and energy shipping them back. Take my advice... go to the dealer first.
  • ttenczattencza Posts: 4
    It was the Blower Motor Resistor. Every part store has a so called OEM replacement that has a 7 pin male connector and a output to the blower motor, unfortunately My 2004 has a 3 pin connector and a output to the blower motor. I got the exact part by goint to a GMC dealer and they searched for the part by VIN number. Bingo... exact fit, but it cost $119 dollors. I bought 2 of the wrong parts for $57 and wasted my time and energy shipping them back. Take my advice... go to the dealer first.
  • parlaneparlane Posts: 1
    2003 Envoy XL- To all you users who have issues with the blower not turning off (A/C), it is the module that is causing the prob. We had our dealer pull the fuse under the middle seat. If we need to use it, we can then replace the fuse and pull it when we are done with it.

    Has anyone had an issue with the top of the rear lift (the part that holds the rear brake light) coming off? We were driving down the highway and it totally blew off. The rear hatch window is still intact, but will most likely break when they try to straighten the mounts that are attached to the window. Have had no accidents or vandalism to the car.
  • rdd21rdd21 Posts: 2
    I am having the same problem with the dash vents not working, also my outside temp always reads 50, I saw the answer to this problem but does anybody know what to do to get the air to blow out of the front vents?
  • gmcustsvcgmcustsvc Posts: 4,001
    rdd21,
    I would recommend taking the vehicle to the dealer. They will be able to assist in getting the vents operational.
    Christina
    GM Customer Service
  • I have an 04 envoy that will blow cold air initially, then after a few minutes it will shut off and blow warm air. I have changed the ambient air sensor, thermostat, engine fan, blend door actuator on passenger side, and no change in symptoms. for the few minutes it works it works fine, then compressor will shut off. any answers?
  • rdd21rdd21 Posts: 2
    Thank you, I'm sure the dealer could fix with a large bill. I was hoping to hear it was an easy fix I could do myself.
    I am surprised to hear the Envoys all having the same problem and GM does not recall to fix the problem. With so many different Envoys having the same problem it's obvious this is a faulty part. After doing some research for my current problem, I have learned other issues I had fixed (my clutch fan replaced and the entire electrical system going out) have happened to many other Envoy owners as well. I realize when a vehicle gets old things start going bad however, if the same issue/problem comes up with so many different Envoys it's pretty obvious there is a problem with the part.
    I even found a website stating the problems that have come up with the 2002 Envoys and what to expect if you buy one. The clutch fan and electrical problem were the #1 issues!
  • olson8olson8 Posts: 3
    Sometimes the A/C comes on, then shuts off and only blows hot air. What is the problem?
    A/C Expansion Valve? Ambient Air Temp Sensor? A/C High Pressure Cut-out Switch?

    Anyone have any ideas -

    Thanks
    Steve
  • I have the exact same problem...did you find any answers?
  • olson8olson8 Posts: 3
    Not yet,still researching. will post when i get this figured out.
  • concannon1concannon1 Posts: 3
    edited August 2011
    I spent a few hours on this and have it figured out. Very common problem. Here is an answer that I found that sums it up:

    An occasional problem on this vehicle is the failure of the A/C Low Pressure Cycling Switch. The cost to replace the A/C Low Pressure Cycling Switch is estimated at $43.19 for parts and $32.50 for labor. All prices are estimates based on $65.00 per flat rate hour and do not include diagnostic time or any applicable sales tax.

    I followed the instructions and jumped the wire (bypassing the low pressure switch) and it totally worked. I could almost twist this part off by hand. I am going to pick the part up at the dealership tomorrow. I had the part off and back on again in about 30 seconds.

    Here is the a very good link that i started with. Good picture of the part. Wish I had known this last week when it was 100 degrees! 90's this week though...

    http://www.acdelcotechconnect.com/pdf/tsb/tsb_03D-128.pdf
  • I was so confident that i had the answer. My symptoms matched. I even jumped the wire and the a/c started working. I am pretty sure that was just coincidence. My a/c is still intermittent. Comes on cold sometimes. Last 20 minutes sometimes, 1 minute or not at all others. Really hoping for some answers. Hate to take it to the dealer. Any suggestions?
Sign In or Register to comment.