Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Nissan Maxima

13839414344290

Comments

  • Where do you down load them from?
  • canadianclcanadiancl Posts: 1,078
    Sorry Joe, you kinda lost me with the explanation of LSD. Under normal condition for a FWD with no LSD, isn't power transmitted equally to BOTH front wheels?
  • Equally ?...yes...only under perfect conditions. There is still only 1 main drive wheel. However, under normal conditions torque is shared between the two drive wheels. It's when slip of the drive wheel w/o LSD that the two (LSD and non LSD) become apparently different. Non LSD will simply spin the main drive wheel...with no traction to the other (which is what I meant by the two wheels not sharing power equally). The opposite is true with LSD. Sorry if I wasn't clear.

    Joe
  • gerapaugerapau Posts: 211
    Canadiancl: How about this for an example of the three: If you take a GXE with no traction control, an SE AE with LSD but no traction control and a GLE with traction control out to a parking lot with lots of snow on it and floored all three one front wheel on the GXE would spin (the other front tire would do nothing), both front wheels on the SE would spin (the LSD would transfer some power to the second wheel when it sensed the slippage), and neither wheel on the GLE would spin (or at least not much, the traction control should control the spin).
  • someone please helpme. i hav a 2000 max se, loaded to the hilt.

    the subwoofer has been rattling lately. i recently opened the trunk, and something looked different.. i could have sworn that the subwoofer was enclosed in sime sort of sound-proofing box, but its not their anymore!!
    am i going nuts, or did someone steal the thing (probably the dealer mechanics). i went to the dealer, and they are claiming ignorance (they say it never existed, and i am crazy). i may be dreaming, but i really thought something was there before (limited truk space in the rear) - someone please help - thanx
  • I have a 2001 Maxima GLE with a little problem. It seems that when I open the door locks with either the key less entry or the key, the door locks automatically lock when I lift the door handle to open the door. This happens from both inside the passenger compartment or outside. I have already locked my keys in the car twice. Luckily, I have carried the extra set of keys with me. Did anyone else have this problem? If so, can you tell me what the dealer did to correct the problem?
  • That's a problem most common to the Quests. Usually it's just a sort of start over type of cure...meaning the brain is simply reset, and the key fobs are then reprogrammed. In rare cases the keyless entry/alarm brain has to be replaced but not usually. As of yet, we're not sure what causes this to happen. Also....you're not supposed to be able to lock the doors with the key in the ignition while the door(s) is/are open, but that too has been symptom of the problem. Some even find that the alarm activates when the door is opened, even though you use the key fob to unlock it.
    I know nobody wants to hear it but...it has to go back to the dealer to be reset, or replaced. Warranty does, of course, cover it.

    Joe
  • I think you are confused, there is no sub cover on my 2000 w/bose. Crank it up and open the trunk, you should be able to find what's vibrating.

    Slope
  • sidmansidman Posts: 10
    I Just thought that I would post that after about 8 weeks of researching I bought a 2001 black/Black leather Max SE 5 speed loaded for under invoice ($24000) in Atlanta. I LOVE THE CAR...

    I got some advice on this message board and would like to thank those that answers my questions. By the way, I bought it at Troncalli Nissan in Decatur GA.
  • Damn...You nearly stole that car !! Best of luck with it. And...with Black on Black....I'd look into some good window tinting for that hot southern sun !

    Joe
  • Nissan has a 24 page TSB on rattles and it includes rattles from the rear deck and trunk area. Take it to the dealer and have them apply the "rattle fixes" for you

    STEVE
  • After 1400 miles I am only getting 17 MPG in suburban driving in my SE 5sp. Tires are at 31 PSI, I use 93 Amoco, and shift around 2300 RPM in town.

    My last trip on interstates and back road of West Virginia got me 23 MPG (much more aggressive driving... much more fun).

    Are their any adjustments (mechanical or to my driving) that can improve the MPG?
  • Although 17mpg sounds way too low, you'll find it'll get much better as the engine breaks in more. I drive very little around town but I'm now getting between 26 and 27 on the highway with a 2k 5 spd SE.

    Joe
  • merckxmerckx Posts: 565
    I've got a new Maxima rental right now-it's really a great drive. Two things really botrher me,though. The dark tinted band on the windshield seems really low-it obstructs my vision. Also,I want the steering wheel to tilt higher. I am only 6feet tall. Do these things bother others? Other than these issues,I am really impressed with the car.
  • Did you try to lower your seat position? It seems doing that would solve both the obscuring band and the tilt wheel interference problems. (Use the joystick on the left of your seat for its position adjustment.)
  • Just had the rear brakes changed on my Maxima which has only 40,000 miles on it. My experience with other vehicles says this is not normal- my other vehicles will go for 80-100,000 miles on the rear brakes. What is the composition on these brake linings. I have done brake jobs on all of my cars so I have alot of experience, I usually use metallic linings. I wanted the dealer to check out the brake cylinder/caliper to see if something has seized up which was not a problem per the dealer/service center.
  • I have a 2000 GLE with 17500 miles and have heard the same whine since the car had about 4000 miles on it. There does not seem to be any drivability problem but at times it can be quite annoying. The noise occurs while in the normal overdrive mode but stops if taken out of overdrive. Please post the fix after your trip to the dealer.
  • I have just balanced my tires, and at speeds of 70mph I feel a slight side to side shaking. It does not happen all the time, but sometimes. sometimes I do not feel anything but the road. I was wondering whether it could be a tire or the axel or steering wheel. The dealership they did look at the front end, could it be a alignment?? email me with direct solutions to rchtrad@aol.com.
  • I agree with your complaint about the steering wheel. I'm only 5"5' and I hit my left knee on the wheel all the time. Either allowing the wheel to tilt up more or adding a telescoping wheel like the Passat would help a lot...maybe next year.

    The max was definitely not designed with short drivers in mind. On the other hand it's the most most fun car to drive that also holds the wife and kids in civilized manner :)
  • Hello all,

    I am seriously considering purchasing a used 1996 Maxima GLE fully-loaded. It is in great shape and only have 50,000 km on it! Are there any suggestions on things I should look out for when I test drive it? Any known problems with the 1996 model? Any advice in general? What is everyone's opinion of the 1996 Maxima.

    Thanks for your help. I really appreciate any feedback.
  • how much are they asking for?? personally, i dont like the grill on the pre-97's.
  • max96max96 Posts: 2
    My 96 GLE was due for the 60K service. Just before I took it in, I went out to start it and it cranked normally, coughed, then continued to crank but would not start. During repeated attempts to start the car over the next few days, it would crank (it sounded like it was cranking with no compression), but would not start. It was cranking very quickly - the battery was fine. Arranged to have it towed in to the dealership.

    The tow truck driver put his jump start box on the battery for extra boost, cranked it again (with his foot on the throttle. Couldn't see how much), and it started, with a cloud of smoke coming out the exhaust (as if it was flooded). This was several days after the first attempt.

    Drove to the dealership and had the 60K service performed, and explained the above problem. The service advisors first explanation was that Maximas need 12.9V or more, or a similar problem can occur. My charging system and battery checked out fine.

    In the end, I was told that the car was mechanically fine, and I must have tried to start it incorrectly.

    Any insight as to what the problem was (is)? I live in CA, so it's not freezing temp or anything like that. My concern is that it could happen again. And it's over 60K, so it's out of warranty.

    Thanks for any help.
  • The service tech was blowin' smoke up yer [non-permissible content removed].
    The problem was probably what's been known to be "normal" in all Maximas since the 95 VQ model. And that is...if you start the car for a very short time, like to move it into the garage, and the car had been sitting for a while, it will do that. All you have to do is fully depress the excellerator while cranking, and it will start. It will also blow out white-ish smoke due to being flooded...this too is normal, and has always been a trait of the VQ engine.

    Joe
  • sgrd0qsgrd0q Posts: 398
    I have a Maxima 2001 GLE, and I have never experienced the above problem. It has been quite cold here in NY lately, and I have repeatedly just moved the car while cold so that my girlfriend can get out of the driveway. Could it be that they fixed the problem? My car always starts without a problem. Or just to be on the safe side do I have to run the engine for a few minutes? Thanks.
  • wittbwittb Posts: 13
    On my 99 max had the same problem, and I read the book, and found that the computer chip in the key was offset by some interferance, and I put the key in the door, turned it, and it started right up. Before I did that it would just crank, crank, and crank and would not start. Maybe this is some help.
    -Witt
  • max96max96 Posts: 2
    Joe, thanks for the help.

    jdubois, I bought my 96 GLE with 7500 miles on it in 96. The only service I've needed to perform is regularly scheduled maintenance. It gets good mileage, wind noise is still fairly low, and and the interior still looks great. It now has slightly more than 60K miles. Nissan reliability is very good. The only thing that I'm noticing is that the shocks seem to have gone soft. But with 60K on the clock, I guess it's about time.

    We also bought a 99 SE new. It has had no problems either.
  • Sgr.....What's recommended is that you let the car run for about 60 seconds before shutting it off again...and you're right...I've not experienced the problem with my 2000 SE either, maybe they did find the problem.

    Witt.....I think you have an even larger problem....your car starts when you turn the key in the door ! LOL..Sorry...couldn't resist. Yes, that's also been a problem that very few customers have experienced but, it's different than the one described above. With the problem you state, steping on and holding the excellerator down while cranking won't help. But thanks for bringing it up...someone else may have experienced the same problem and had no idea what it was.

    Joe
  • whackowhacko Posts: 96
    Hi everybody! I just want to know if anyone out there knows when Nissan is going to change the body-style of the current Maxima. I was going to buy one after the 99 body-style, but when the 2000 came out with that hideous rear-end design, I decided that I better wait for the next generation Max. I just hope they do a much better job when Nissan goes back to the drawing board.
  • I just received a quote from a dealer on a SE with,Boise,Floor Mats,Microfilter,Splash Gaurds, C&C, and Leather for 26,351+tax+license. Invoice is 26,638.

    Is this a good deal? Or can I do better? Carsdirect is quoting 25,776 but that is over the internet and I don't feel comfortable using the net for a car purchase.
Sign In or Register to comment.