Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Chevy Vans: Problems & Solutions

1356721

Comments

  • Sounds like the fuel pressure is bleeding off your supply line.
  • essikr, sounds like a problem I had with my 98 chevy blazer. The dexcool (orange) coolant clooges the heater core some times. There are flushing procedures and a additive to keep the dexcool from gelling up. Chevy has a TSB on my vehicle and maybe on yours.
  • you can usually reset the service engine by disconnecting then reconnecting the negative side of the battery. You might try reading the engine codes first. Most auto part stores have a reader which they can read for free. I know Auto-Zone does here in Dallas.
  • We own a 2002 Venture. When we bought it, it seemed to be in ok condition. When we hit 69,000 the engine blew a rod. We've also had rear light electrical problems. We've not had problems you've had, but a friend of mine has a 2000 that has had the same problems as you, but recently had engine problems as well. Her's had engine problems at 70,000 miles as well. So if you're going to keep it, get rid of it before 60,000 miles. Good luck, we're hoping to get rid of ours soon.
  • We have a 2001 Venture. Our problem started at about 25,000 miles (about 3 months ago). When you turn the key to start the van it does nothing - no sounds of trying to start, etc. but all the lights, radio, etc. work. Sometimes jiggling the gear shift seems to help or the service center has banged on the steering column and it has started but sometimes it won't start for several days. Then it will work fine for a few weeks and then it leaves you stranded. It has been taken to 3 different dealerships, the ignition switch replaced twice as well as a computer sensor of some type. No codes show up when it decides not to start. We recently drove it from TX to MI. We had to take turns at rest stops, eating, etc. so someone was always in the van and it was running for fear we would be stranded in the middle of no-where. After getting to MI we turned it off, 30 minutes later it started. The next morning it took about 5 minutes to get it started, I moved it from one parking spot to another and then it didn't start for 2 days. It has been at the dealership for two weeks now. They replaced the ignition switch, thought it was fixed and today tried to get it started and had the same problem. It finally started but they can't figure out what the problem is. Has anyone else had this problem and if so, what did you do??
  • <Sometimes jiggling the gear shift seems to help or the service center has banged on the steering column and it has started but sometimes it won't start for several days.>

     

    Sounds to me that the neutral safety switch on the gear shifter is bad. Had a ford truck that the only way I could start it was bang the steering column and shifter till I was able to get it replaced.
  • My 2001 Astro had a failed injector at 40K miles. The dealer explained that the emission system was manufactured to Federal EPA standards, but was now being operated in California (an ex-renatl most likely sold new outside California). He said that California fuel additives are damaging to Fed'l EPA vehicles. The replacement injector rack assembly would have cost me $750 had I not purchased the extended warranty plan. P.S. - I don't buy this answer.
  • I HAVE HAD THIS VAN FOR APPROX. 1 YEAR AND CHANGED THE BRAKE CYLINDERS TWICE DUE TO RUBBER GASKETS FAILING UNDER "NORMAL" BRAKE PRESSURE IS THIS TRUE?
  • I HAVE CHANGED THE PADS ABOUT 3 TIMES IN 1 YEAR. WHY?
  • 01 VENTURE, WASH, DC HAD SOME BAD RAIN AND WENT THROUGH A DEEP GULLY OF WATER. SINCE THEN I HAVE HEARD A "SQUEAL" UNDER THE HOOD. HAVE NOT FOUND THE PROBLEM AREA...ANY ADVICE? ALSO, HAVE CHANGED THE FRONT PASSENGER D.R.L. FUSE AND LITE BULB NO AVAIL..PLEASE HELP...
  • Hi,

    Used to have that problem a lot. In fact, I replaced three window motors because of it. When I mentioned it to a master mechanic whom lives across the street to me I found that the fix was really easy. The felt strips that the window runs up and down in needed lubrication. I bought a can of silicon lubricant, sprayed the groove between the strips, and the windows flew up and down. I have not had a problem since.
  • We also had a 2001 Venture -- our transmission went with under 12000 miles. IT took quite some time for the dealership to be able to reinact the problems with the trans so that GM would be willing to replace the entire trans.
  • I also have a Chevy Venture Van 2000 model and we bought it new. We have had countless water leaks around the same area as you have, it has also leaked around the temp/compass, which is near the map lights. I have taken it to our local chevy dealer and each time they swear they have fixed it and they have not. We have also had to have at least 5 radios replaced, which we believe is an electrical problem as well. We have had the windshield replaced and didn't work.
  • our 2003 venture did the same thjing on a road trip (abs light, traction control disable). turns out it was the wheel bearing assmebly. had to replace both sides. only 20000 on van.
  • deacondeacon Posts: 3
    mine dies this too. Did you find out what the problem was?
  • skdskd Posts: 3
    I have 1998 Astro Van with 80,000 miles on it. Within the last 12 months it has been at the dealer several times with the same problem. While driving the engine just shuts off or misses and dies. The dealer has put on the following: 2ea fuel pumps,1ea computer, 3ea Coil Packs, 2ea Crank Sensors, New Battery and three Coil Wires. After leaving the shop it runs fine for a few months and the problem starts all over. It looks like to me we are losing fire to the plugs. According to Car Facts the Van is not a Lemmon.
    PLEASE HELP!!!!

    Thanks
  • I have a chev venture that I bought new. What a mistake. I read through this forum and we have all the same problems. My driver's side window failed. I spent 1500 dollars repairing the head gasket after the water pump failed. When the car was under warranty we had a complete electical system failure-- and had to replace the catalytic converter. Now, the transmission is failing and we need another new catalytic converter. I also had to replace leaking brake shoes. And we had a rear ball joint go bad.
    This car is a nightmare. If you have one-- trade it!! I am trading mine and will NEVER buy another GM car.
    JunkVenture!
  • My abs light comes on in my chevy venture and then it disables the AWD does anyone know how to fix this!!! please let me know so I can fix it Thanx
  • mitzijmitzij Posts: 612
    You need to have it checked out by a qualified mechanic. You have a problem in the ABS system that the computer is picking up. It could be a lot of different things.
  • hottonhotton Posts: 1
    Hello,
    I own a chevy van G20 1989 with a problem[8D]
    When the motor is running and a turn on the lights or use the horn or use the back airco the engine stops running.
    The only thing i hear is a lot off noise from this thing(foto)
    Anyone knows what is is and what it does??

    http://community.webshots.com/photo/232189798/299636363Jikifz
  • dmurraydmurray Posts: 1
    well i have a problem that i don't know what it is
    when i turn the wheel of my van i get this loud noise when i start my van and it my brakes i get a loud noise i just had the abs fixed on my van not to long ago
    thought it was power steering but that is not it
    it is a whin noise even when you are driving it down the road please help me to find out this problem it is whinning just like the power steering but power steering fluid is up to snuff
    so i don't know what it could be the belt is fine
  • darylesdaryles Posts: 2
    I had a similar problem with a 1979 Ford Pinto. Replaced plugs, wires and carb. Finally took it to the shop. Turned out it was the ignition module. They trouble shot it by using a heat lamp. When it got warmed up it cut out the engine.
  • darylesdaryles Posts: 2
    I have a 1994 Astro and have replaced numerous front tires for this same problem. Every time I have taken it in they checked the alignment and told me to rotate the tires. I finally bought a front end rebuild kit and rebuilt the front end myself. That fixed it. My brother works for GM and he says it is a common problem for that model. He has had 3 and apart from having to replace the front tires (or rebuild the front end) he likes them.
  • chrisducatichrisducati Posts: 394
    Problems, have any of you had? Buzzing noise from plastic around windshield and wiper area. Almost sounds like someone is honking a horn. Rear head liner is coming down at hatch area.
    Cruise control will disengage on long hills.
    random stall of engine.
    How long has your shocks lasted? The rear is now taking two or three up down bounds to settle after a dip in the road.
    To bad GM vans are junk. We can haul eight people in the flex seating in this van.
  • slavoieslavoie Posts: 2
    i have a probleme whith pass.power window .when try to lift it s ok.but when down dont work .same situation wnen try this windows whit driver switch. what the probleme ?excuse my script !!
  • Hi, this is my first time on this site having just joined, I hope this is the right place to post this kind of message, but I have a small problem obtaining parts for my 1991 G20 type II Ambulance in the UK. I was wondering if anyone could suggest some cheep sources for new/used parts in the US who would ship to the UK. i.e. rear door rubber seals and front door vent windows, as mine have been attacked by the dreaded tin and rubber worms! I would be most greatful for any contacts.
    Cheers
    Bernard
  • 731731 Posts: 1
    Any time the ABS code is lit, the awd is disabled, why I don't know, but having had all four hubs replaced on warranty at less than 30,000kms, I now find myself replacing them again at my own expense,$300 a pop not including labor, one last Thusday and another tommorrow, this time at 102,000kms on my '02 Venture LT. Oh yeah, also had center head gasket replaced, head gasket, wiper assembly etc, etc etc. What a classic piece of junk, can you say LEMON boys and girls? Now I know why they changed the name to Uplander, up yours GM. Hello Honda.
  • claugusjclaugusj Posts: 1
    I have a 2000 with about 89000 doing similiar stuff. It seems to be moisture related for mine. Have you found anything new since your post? I don't like to take to the shop without half an idea of what's wrong. Hubby stumped at this point.
  • skdskd Posts: 3
    I thought mine was moisture related but it would act up during hot summer weather. During the last trouble I check the connection on the Coil Pack and found one of the wires on the connector that goes to top of the Coil had an naked place on it. It was about 1 1/2 down from the plug. I cut the bad place out of the wire an installed a butt splice to replace the bad spot. It was very hard to find the naked spot on the wire and took me about 15 minuets to locate. At closer look I found over half of the wires were broken in the bad section that was removed. Also I changed the routing of the wires to the Coil pack a little bit because it had a very sharp angle at the plug and the wires were very close to the A/C Line. SO FAR SO GOOD!!!! I hope this helps.
  • arthur8arthur8 Posts: 5
    My new 2005 Astro Passenger RWD has a steering problem -- the turning diameter is wide, like 44 feet instead of 40.5 feet. The steering wheel only turns 1 and 1/4 turns from center. The front wheels do not go to the stops on the centering arms (they have almost an inch clearance hard over either direction). I have had it to 3 dealers 5 times, and they say either it is in specs or they have no specs or it goes to the stops or it is not supposed to go to the stops, etc. In other words "We wont fix it." My 2001 turned great, as did my Safari from 99.
    Does ANYONE ELSE have this problem?
This discussion has been closed.