Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Ford Escort ZX2

14647484951

Comments

  • remowusremowus Posts: 40
    Lately when I try to accelerate fast, my ZX2 seems to choke. It doesnt die , just starts running real rough and has no power. Then it will catch and everything is ok for a while. Its got a new fuel pump .
    Any idea what is causing this?
  • mrsblanesmrsblanes Posts: 9
    edited June 2010
    Sounds to me like you need to replace your O2 sensors. When you accelerate fast the car needs more air. If the O2 sensors have too much soot in them your car will choke like that when you accelerate fast. Once you stop accelerating and go at a steady pace it catches up with the air it needs. Replace the upper and lower at the same time or you will find yourself replacing the old one soon after.
  • remowusremowus Posts: 40
    Thanks for the tip. I'll give it a try
    Whats the easiest way to do this?
  • mrsblanesmrsblanes Posts: 9
    There isn't an easy way to do it really. If you do it yourself tell the Auto Parts guy you need upstream and downstream O2 sensors. One is under the hood. That one is.. looking at your engine there is a metal heat plate. The O2 sensor is underneath the lip of it at the end on the left. The other one you will need to put your car on ramps or on a jack. NOT THE ONE THAT COMES WITH THE CAR. Do NOT trust your life with one of those things. I used a 4 ton hydrolic jack. You have to actually crawl underneath the car to see it. It is on a metal pipe. It's been awhile since I have done it so when you get under there get your head right about the middle of the car and look up. You will see it on top of but screwed into the exhaust pipe or whatever it is. When you take them out, unscrew one end at a time so you don't forget or not know where the other end goes. It isn't hard but make sure your car has not been ran before you do it. You will burn the crap out of yourself.
  • gwcrumpgwcrump Posts: 1
    Anyone know where I can find instructions or a guide to replacing the exhaust system of my 1998 Escort ZX2 (whole thing - from muffler through catalytic converter)?
  • pixieowlspixieowls Posts: 1
    edited July 2010
    I have a 2002 ZX2

    When I turn on the heater after a few minutes I get a loud roaring sound. The heater does kick out great heat. The belt has been replaced yet the sound remains.

    The noise also appears when the AC is turned on. The compressor cycles correctly. Can any one tell me what to check next.

    This started after the AC unit inline filter was replaced. A shade tree mechanic serviced the ac. Before this repair the was minimal ac afterward there was the roar.

    Could this simply be the lack of vacuum in the system?

    It is no fun when the temp is 98 degrees and there is no ac Help
  • I have been there. Stuck in park... nothing would make it budge an inch.

    Here's what you do: (I am referencing my 2001.) On the gear shift unit, to the right on the gear shift at the bottom, you will see a little oval-ish plug that is flush with the gear shift panel. Pop that off and using a screw driver or some other long narrow item.. hit the manual over ride button that is roughy straight down. I would suggest that the car is idling, and foot on the brake. When the button is pressed you can then shift into drive/reverse ect. However, your brake lights may or may not work. Use the manual over ride with caution!

    In my case this issue arrived due to a broken brake relay switch which enable the safety feature to prevent the car from being shifted into drive.

    I hope this helps someone, bc without knowing this handy hint I would have had to pay for a tow truck to get my ZX2 to the auto shop.
  • gertysuegertysue Posts: 1
    I have a 98 zx2 auto trans the timing belt broke nothing got hurt belt or chain what ever you wan to tcall it is back on the car. The car started and ran for about 5 minutes then stopped. A machine was put on it to see any codes and there were none. The car runs when it is on the machine or as you may know it computer but when you take it off it stops. What is wrong what is going ?? Can anyone please please help me???? I love my little red escort and really want it back :( :cry:
  • z32chicz32chic Posts: 16
    edited July 2010
    anybody know if there is a free online manual for my car?
  • Did you ever resolve the sputtering issue? We're probably going to blow the lines out tomorrow, and put new plugs in. What do you think?
  • have a 1999 ford escort, starts right up, idles pretty good until i put it in gear, accelerates ok but kicks and spitts at all speeds, cleaned out fuel lines, cleaned out the pump screen, new filter and plugs. the fuel from the lines, filter and screen very dark, fuel in tank looks clean. any ideas, any one?
  • Is your car automatic or manual?
  • I know it has been awhile since you have done this. Can you PLEASE tell me how to remove the camshafts? I also have a blown head gasket. I am trying to do it myself, but I am stuck at removing the cams.
  • I figured this out. If anyone needs help send me an email.
  • We are having the same issue, and a misfire on #1 and 4 also, we were told it is the cars computer causing this, being that we also replaced the spark-plugs, ignition wires and ignition coil. If you have learned anything else, that would also help us before we invest in this computer, it would be greatly appreciated.
  • I really need someone who has had experience in 2003 2.0l VCT engine. My ZX2 engine has been making a sqeeking noise for a while now and has recently gotten worse. at first i thought it was a belt pulley or tensioner but its not, ive replaced alternator, serpentine belt, pulleys, tensioner, water pump, and powersteering pump within the last year, i also recently did the timing belt, tensioner and pulleys. after a few miles i took the timing cover off because the noise was getting worse and i could smell burning rubber, the timing belt had little scuff marks. almost like skid marks about an inch apart all the way around it. with the engine running the exhaust cam sprocket/VCT Unit looks like it is unbalanced or warped, it wabbles. and im almost positive thats where the noise is coming from. i think all i need to replace is the VCT Unit and Cam sprocket bolt. but it may also be the VCT Solenoid and Phaser. the only problems ive heard with those are the pasages getting clogged and it usually throws DTCs. My car has no DTCs. PLEASE HELP!!!
  • ClairesClaires Chicago areaPosts: 979
    cauzmoe_12, it looks like it's taking awhile to get an answer. Try entering your question in the Edmunds Answers box in the lower right-hand corner of this screen too -- you may get an answer more quickly. Hope this helps!

    ClaireS, Host
    Automotive News & Views | Coupes & Convertibles

    MODERATOR
    Need help getting around? claires@edmunds.com - or send a private message by clicking on my name.

  • at first when i got the car i had to take clutch all the way to floor to go in gear...then i smelled a burning smell then only could get in 3rd and 5th...then i tried to force in gear..it will go in all posistions now but car will not move at all...could this be clutch or tranny? any input wud be apreciated
  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 45,272
    yes, sounds like a burned up clutch to me.

    MODERATOR --Need help with anything? Click on my name!

  • jc814jc814 Posts: 2
    A 1999 Ford Escort Zx2 that is inspected and does not run because it needs a fuel pump replacement. Im buying for $800.... Worth it? Any sugguestions? Its gonna be my first.
  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 45,272
    I wouldn't buy it if you can't drive it. You should have the owner fix the fuel pump. It's only maybe $100 bucks + less than one hour labor.

    If you are buying a car that doesn't run, don't pay more for it than a wrecking yard would give you. There could be all sorts of things wrong with the car and then you're stuck with it.

    Besides all that, the car is barely worth $800 even running.

    MODERATOR --Need help with anything? Click on my name!

  • jc814jc814 Posts: 2
    Thanks. The seller says everything is fine, that it just needs that. Im taking two good mechanics with me ( one is my brother ). I'll keep you posted.
  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 45,272
    edited April 2012
    I'd still like to see you get it running. Risky. Good luck with it!

    MODERATOR --Need help with anything? Click on my name!

  • I have a 2001 ZX2 which has developed a loud road noise from the rear. Recently replaced the old tires with Yokahama Avid's TRZs (15 inch). I have gently swerved the car around 40mph to see if it might be the rear bearings. I can't tell any difference in the noise level.

    I have installed some "B-quiet" in the trunk, a heavy rubber mat but still have the road noise. Anyone have any other suggestions on how to quiet the cabin better?? Tires, better insulation, etc....

    Thanks!!!
  • Problem discovered!! Turns out it was a bad left rear wheel bearing, not the tires.
  • 99fordzx299fordzx2 Posts: 5
    My 1999 Ford Escort ZX2 has a high idle and I can't get it to back off. It starts at about 2200 rpm and just keeps going up. After driving, when put back in park or neutral, idle continues to climb until I turn it off. Any ideas?
  • Mr_ShiftrightMr_Shiftright CaliforniaPosts: 45,272
    could be a defective Idle Air Control Valve, which in turn is controlled by your car's ECM. The ECM determines the amount of air that is allowed to pass through the throttle plate, and the IAC actually does what the ECM tells it to.

    DO NOT...do not....attempt to clean the throttle bore or throttle plate with a cleaner.

    Only other thing I can think of is that you have large vacuum leak somewhere---loose hose to power brake, a bad intake manifold gasket, that sort of thing. Using some carb cleaner as a tester, you can squirt it into various cracks and joints and if engine idle speed changes, you have a vacuum leak.

    MODERATOR --Need help with anything? Click on my name!

  • 99fordzx299fordzx2 Posts: 5
    Weird. As sudden as it started, it just stopped. Now it idles down fine. Let's hope that it doen't start up again.
  • noopnoop Posts: 1
    Hi,
    I have a '03 ford ZX2 which has leak in intake hose. Plus it has a leak in the coolant hose. My local mechanic has given a price of 332 + tax for labor + parts. Please let me know if this is a fair price.

    Thanks!
    Noop
  • I'm in the process of buying a 2001 escort zx2... They say the only problem is it will need a new front driver side hub bearing. They said it will cost $20 or so. I've been looking up but can only find a wheel bearing and hub assembly, not a hub bearing. I know nothing about cars so sorry if this sounds like a stupid question. They said it pulses when driving or turning.

    So what part do I need, hub assembly or wheel bearing? And how much do you think it'll cost in labor to fix it?
Sign In or Register to comment.