Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Have you recently switched from a luxury sedan to a luxury SUV?
A reporter would like to talk to you; please reach out to [email protected] by 7/25 for more details.
Did you get a great deal? Let us know in the Values & Prices Paid section!
Meet your fellow owners in our Owners Clubs

Toyota Tacoma: Problems & Solutions

1434446484967

Comments

  • wparker1wparker1 Posts: 13
    You are correct. I meant to say the 4.0 liter V-6. Now has anyone here ever had exeperience putting dual cat back exhaust on this truck before. I put Flowmaster cat back duals on a Dodge Dakota a couple of years ago and ruined the performance of the truck. Loss of back pressure killed the torque at low RPM's. Don't want that to happen to my new Tachoma. I love the looks of duals coming out the rear of my truck and would like to put cat back duals on it. :blush:
  • jimmerjimmer Posts: 9
    Labman2: My 4low problem has been fixed. I had the tranny replaced. It works fine now. If you have your dealer look at the part number for the tranny, you'll notice it's been changed! Because the tranny has been updated, probably! Toyota claims that a shaft seal from the tranny to the transfer case is leaking and contanimating the oil in the transfer case. Apparently toyota doesn't know that they use the same oil!! I bet if you check the stock at toyota you'll find that they actually have a bunch in stock. Why would they stock so many or any trannys for a brand new truck? My bud is actually my mechanic at the dealer, and has told me that they have had two more tacomas come in with the same problem! It's only with the 6 speed gear boxes. One guy said he'd take it back to his dealer, and the other taco is still being investigated! I guess toyota doesn't want to dish out new trannys! well good luck any more Q's just reply or e-mail. I hope this helps you cause factory toyota wasn't so good at helping the dealer out!
  • jennymjennym Posts: 2
    I am looking for info on how to purchase a fold-up cup holder for the backseat of our 99 Tacoma. We need another one in order to place two forward facing car seats in the back.
    When I called the dealer they stated they needed a stock # from Toyota to order another tray. When I called Toyota they stated they don't sell the cup-holder tray as a seperate item. Thank you so much for your help. I would like to eventually ride in the front again, without having to buy a new truck! Jen
  • chad4auchad4au Posts: 3
    Just got the 05 Double Cab SB 2wd with the TRD package and the engine seems a little louder than expected. When accelerating the engine seems to knock loudly. Has anyone else run into this? Is it normal? I talked to the service writer at my dealer and they said to give it the 3500 miles to break in and if it still was happening they would look into it. Just wondering if anyone else has had this issue. CP
  • We are having problems with our tacoma leaking water under the drivers and passsenger side floors. It leaks when it rains and when the AC is on. The service guy at the dealer said that something was clogged in the AC unit and that wouldn't be covered under warrenty. Does that sound right? I've heard that the rain water problem seems to be something wrong with the windsheild seal. Could the AC unit be giving us problems with both water problems? Any help yould be GREAT, we don't have the money for toyota to jerk us around if we can fix it ourselves.

    Thanks so much
    missy
  • Could anyone point me in the right direction to the "Service Bulletin Board"? And I have one more stupid question. What is a Service Bulletin Board?

    Thanks Again
    Missy
  • sgwynnsgwynn Posts: 2
    I had a similar problem last year. The fix for mine was to remove the Mass Air Sensor from the intake path and carefully spray the two tiny wires inside with electronic parts cleaner, and re-assemble. Cleaned up all hesitation and starting problems since then, and cleared my 'check engine' light also. (this after 300.00 worth of O2 sensor replacement which didn't help).

    Cleaning the sensor is cheap, and you only seem to find out about it online.
  • tacoguytacoguy Posts: 12
    I finally set up a page with pix of my Tacoma "paint chip mobile".
    05 Tacoma Paint Chip Mobile
  • tacoguytacoguy Posts: 12
    In response to vwoatech statements...

    JUST A PILOT?...NO:
    "...Integrated closed-box frame with unibody construction is extremely rigid and 93 percent unique to any Honda vehicle..."

    NOT A TRUCK?...YEEE... NO!:
    "2006 Honda Ridgeline Is First Ever Four-Door Truck to Earn Top Government Crash Test Rating"

    "2006 Honda Ridgeline Earns Best-Ever Rollover Rating for a Pickup"

    Not bad truck ratings for "a SUT". Besides, what do you suppose the "T" stands for in SUT?
  • KCRamKCRam Mt. Arlington NJPosts: 3,516
    Hi Missy

    I believe you're referring to TSBs - Technical Service Bulletins. These are bulletins sent from a manufacturer to dealerships identifying a problem among a common group of vehicles and how to repair them. The best place to find applicable TSBs for any given vehicle is http://www.alldata.com

    kcram - Pickups Host
  • msibillemsibille Posts: 275
    Tacoguy-
    (I guess you'll have to change your signin..)

    Seriously, I know firsthand how frustrating it can be to go thru what you did.
    After waiting/saving/etc. for 15 yrs, I finally bought my wife her first mini-van (1999). Unfortunately, that minivan model was fraught with transmission problems - thru 3 new tranny designs in fact. However, thru prayer and perserverence (obstinance?) the problem was eventually resolved. The key was to document everything, and approach the discussions calmly -in spite of my desire to choke something out of someone. She now has 70K miles on her 2002 minivan (yes, we went thru 3 before we got it right).
    The mfr? - Honda. Why did we not switch? Gosh I wanted to. But the wife loved the features of the Ody. (OTOH, I wanted to switch to the Toyota Sienna - this, of course, before their engine sludge issues came up, which Toyota eventually handled if you properly documented the prblms.) The point is, I could have bit the bullet and switched to the Yota van, losing a bit in the process, but then would have unfortunately ended in similar circumstances with a drivetrain issue.

    The point is- With one exception, it doesn't seem to matter which mfr, you can always end up with a prblm. If jumping to the Honda brings you peace of mind and a vehicle that serves your needs then that's what you needed to do. But for those that can grit their teeth and bear the burden of calmly pushing the case forward, abandoning the orig model you wanted so badly may not be the proper course.

    The one exception (for me)- Ford motor company. In spite of handling the prblms I had w/ a brand new 1984 Ranger (which spent 3 months of the first year in the dealership), Ford treated me badly. The regional rep went so far as to promise repairs at an out of town dealership (since the orig seller obviously wasn't capable), Then, after my vehicle sat for a week because he never gave the dealership authorization, I called and the clown tells me that he has changed his mind, that if I feel like I should sue, to do so. He went out of his way to abuse a customer -something that I still don't understand, absent a brain tumor. He could have just told me that they wouldn't fix it without a lawsuit in the beginning, but instead, he had me drive the vehicle out of town and leave it there for a week (my wife very pregnant at the time).

    So, you can understand why I say that Ford is an exception. Not that I'll say I'll NEVER buy another Ford -I just can't right now figure out how that will ever happen.

    OTOH, Honda handled the problems w/ my wife's van extremely professionally, although it did take a lot of time and patience, and was a situation that could easily have blown up into something ugly.

    Hoping that Xguy has a great ownership experience w/ his Honda, because nobody deserves to have it go bad twice.
    -m
  • I have the same problem, what was your fix. I've tried the fuel filter, new plugs, injector flush, coils and wires test ok. Help
  • rvaldezrvaldez Posts: 6
    I have a 2005 double cab taco with 1100mi. Ever since I purchased the truck a loud steady noise has been coming from my vehicle when I shift it into reverse, with airconditioning on, while backing up. I took it into Longo Toyota in El Monte, Calif. (the largest dealer in the USA). During the first inspection nothing was found. I left the truck over night and decided to go for a ride with the tech the next day. After driving the truck with the tech he said he heard a slight noise, but not pin point where the noise was coming from. He thought it might be coming from the hood and advise he would put some type of tape to block the sound, although I knew this would not work. I drove home in my second car and called the dealer to see if my taco was ready. To my surprise the service adviser said that the tech had located the noise and wanted me to come back in to verify it. I went back to the dealer and the tech was able to duplicated the exact same noise that had been bugging me and my wife. He stepped on the brakes and put the truck in reverse and there it was. I couldn't believe it. I thought I would be visiting the dealership over and over. The tech said that the noise was coming from the front fender area. They would have to take off the fender and insulate it or tighten something... Anyway, It will be ready in a day or two.

    My other issue is with the trucks ride. It rides very "bumpy" at freeway speed. The tech said he would check it out.

    I just wondered if any of you have had similar problems. Rick
  • girl3girl3 Posts: 1
    Hi, I drive a four cynlinder 1998 tacoma. it has been having a hard time starting; i'd either get a "click click" or it would start to turn over and then stop. its being towed to a mechanic right now; they think the starter needs a repair. 168.00.

    does that sound like a lot? i'm so bummed :(
  • 2k1trd2k1trd Posts: 301
    Is this the 4cyl engine?...if so they had some issues with the #1 cyl valves going bad and reducing compression resulting in check engine lights with missfire codes.
  • Anyone else having this problem?....I just picked up my new 2005 Tacoma SR5 Crew Cab Longbed yesterday and began having intermittent loss of power steering almost immediately. It first occurred as I was trying to pull into a parking space, suddenly the steering became very heavy. Later it happened as I turned from one street onto another and I almost smacked a car on the other side of the street. Last night I found this string while googling "steering problem 2005 tacoma". I printed out the posts and took them along with my truck to the dealer this morning. On the way there were no incidents and I was afraid that I wouldn't be able to demonstrate the problem. When the tech took the truck to check it out, it immediately acted up for him (Yea!!) and they are repairing it. There are only two possibilities, the pump or the rack. I'm betting it's the pump and so was the service manager. The service manager was very helpful and courteous, he was even interested in the posts from this board. He said he would call Toyota and bring this problem to their attention. Anyway, I'll post back next week when I get my truck back and let you all know what was done and whether or not it is fixed!

    Also, I am experiencing a funny little shake and squirm from the tires (dunlops). It isn't severe but it annoying! Has anyone had a resolution to this issue?
  • rvaldezrvaldez Posts: 6
    I had the same problem I think. My 2005 taco double cab has dunlap tires and the ride was real choppy. I took it into the dealer and they balanced the wheels and reduced the tire pressure to 27 lbs. The problem was worse. I took my truck into a local tire shop and asked them for help. They balanced the wheels with a new machine they use for high preformance cars and told me the that the front tire drivers side had radial bumping. That is when they tried to balance that tire it jumpted at different intervals. To my surprise they gave me a new tire. They turned in a claim for the defective tire.. I drove home and no rough ride, no vibrating ride or steering. It was like night and day. My advise is to have the tires checked out by a speciality tire shop that warantees dunlaps or whatever tires you have on the truck. I hope this helps, Rick
  • rvaldezrvaldez Posts: 6
    Hello, got my truck back yesterday and the noise was corrected. The tech said they insulated the front fender. They corrected the clearance if that makes sense. They balanced my tires, but that was no help. I posted another message on the outcome of the tire problem. In short it was the dunlap front tire that was defective. I had it replaced by a local tire shop.
  • thistlethistle Posts: 16
    Hi Guys...
    About your noise at high speeds:
    A couple of other posts have addressed the same issue (check out the 2005 + forum) but in the meantime, from what I read from those who experienced the same problem, all seems to be from early on in the build year with a 1/2" gap in the bottom of the windshield... it "buzzed" above certain speeds and if the wind was blowing just right... same thing.
    I guess one guy happened to have a conversation with a windshield installer while he replace the windshield on his truck. The installer showed him a gap in the window gasket... (think it was making the windshield leak too.)
    I'm not sure if you already got the answer that you're looking for, but thought I'd pass along what I read. Maybe that's the same problem that you're having?
    Good Luck to you on your truck,
    Thistle
  • l5504l5504 Posts: 8
    Yeah, I did that. No good. Had the emission inspection done (it passed) and the guy there said to check the coil pack. If anyone has done this I'd like to know the results. Thanks.....
  • msibillemsibille Posts: 275
    Most likely issues-

    Bad ground (cheapest to check)-
    check all ground cables to battery and chasis, engine to chasis, generator to chasis, starter to chasis. A dirty/loose ground at high amperages used to start will easily drop 1/3 or more of your voltage.

    Bad battery-
    Battery voltage before starting should be no less than 12V

    Bad generator-
    Check cables/connections first, but voltage at battery when engine is running and generator charging should be between 13.5V and 15V.

    I would check and confirm the above WAY before I would check the starter.

    Next, bad starter solenoid. Check voltage going to starter from solenoid (if you can access it) when the engine cranks. -WARNING/DANGER - don't get anywhere that moving parts can injure you or catch on clothing, tools, instrument leads.

    Lastly, bad starter.
  • j_h_wj_h_w Posts: 1
    I just recently puchased a Tacoma 2005 double cab and I am having some kind
    of intermittent power steering problem. The problem has gotten worse but it is not completely out yet. It is like it is struggling to respond. And occasionally I need to really to use muscle to make the turn happen.

    Has anyone gotten this fixed yet?
  • dybrndybrn Posts: 1
    I have been having the exact same problem with my 1995 tacoma 2.4L 2wd.
    I have found that after I've driven for a while on a hot day, and I turn the engine off it will sometimes start back up, but only immedialy after I turn it off... if I let it sit for about 5-10 minutes then the only way for me to start it again is to wait for about 30 min, or roll it a bit then pop the clutch....

    I have taken it to my mechanic a couple of times now and he has been unable to fix it thus far (probably because he couldn't reproduce the problem).. He says after the all the changes stuff he has tried he has come to the conclusion that it is the igniter.... and told me it will be EXPENSIVE to replace....

    I dont think it's a fuel problem because I do not get any hesitation during acceleration or normal idle... has anyone tested the vapor lock solution?

    I will probably end up replacing the igniter and will let you all know if this fixes it. Now if I can just find one for cheep.

    Steven Allen (dybrn)
  • I would take your truck in ASAP. Losing power steering at the wrong moment could be catastrophic! My dealer has mine (w/ 14 miles on it!) and is waiting to hear back from Toyota about what action to take. I should know something later today. It could only be a bad pump or bad rack.
  • The dealer has informed me that after consulting Toyota's California HQ that they will be replacing the entire power steering system including pump, rack, and lines. Sounds like they are scared to do less and they have a problem on their hands. Based on the number of people who have posted here with the same problem, I'd say they have a recall coming. :lemon:
  • did you have your timing belt changed and the crankshaft maybe out abit. that's what happened to me.
  • we think we got it, this was on the v6,the timing belt was changed four months ago and the poblem was crankshaft pulley was out of line, weird that it took 4 months before it became a problem, been driving it for a 100km with no light knock on wood.we had changed the spark plugs and the platinums screwed things up worse, replaced fuel filter and did an injector flush also. Hope this helps others.
  • go to toyota and check with them, don't put in bosh or platinums makes a mess with misfires.
  • I have a 99 tacoma v-6, and its loss about a 1/4 or 1/3 of it's power. From half throttle on it has no pickup at all , and about 3000 rpms the engine makes a moaning sound, is there anyone who knows what this could be. We have checked the converter, mass airflow sensor. This thing has about the same amount of power or less than the 4 cylinder engine, would appreciate any help.
  • I have a 2001 Tacoma. I replaced (myself) the power steeringpump at 45,000 miles. There was no way I was going to give Toyota $700 for a simple job like that, on a truck that new.
This discussion has been closed.