Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!





Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Did you get a great deal? Let us know in the Values & Prices Paid section!
Meet your fellow owners in our Owners Clubs

MB M Class Owners Maintenance and Repair

11617182022

Comments

  • Anyone finding the satellite reception to be poor in their new M class? We've had the car for four days now and the satellite reception seems to be getting worse. Tried the free Sirius radio on the way to work and it couldn't get through a full song without having to search for a satellite - this was on a clear stretch of the Mass pike on the way into Boston, with a clear view of the sky. First time with satellite, but it seems like it should work much better than this.
  • While Sirius does have an extensive network of towers that
    rebroadcast satellite signals, in many metropolitan areas factors such as physical obstructions like bridges, tunnels and even huge buldings can disrupt your radio's reception. Even the FM frequency you choose in your car can effect reception. Check out the My Sirius Frequncy Finder tool and enter your zip code to get a list of the suggested FM frequecies in your area. Good luck!
  • mschafermschafer Posts: 317
    You'll have a real mess if you drop it from the bottom of the engine. Get a vacuum extractor (It is what MB recommends and uses). You'll never look back. The best I've found is here:

    http://www.thetoolwarehouse.net/shop/MIT-7201.html
  • mschafermschafer Posts: 317
    FM Frequencies are certainly not of any concern with the ML's built in Sirius radio.
  • Hi Everyone,
    I have a 2001 ML 320 with just about 100,000 miles on it. I never had a problem starting it ultil I brought it in for body work and new brakes. I live On Long Island in NY and before I brought it in we didn't have too much cold weather. Since I have picked my car up the temperature has dropped dramaticlly and now when I start it up cold, I get that very loud whining sound. Hoever when I turn the car off and run an errand or something if the engine is still warm I dont get that whining sound. I brought it back to the repair shop to ask them about it. Since this was not a problem before the car went in but since the engine was warm from the drive over it didn't make that sound. Does anyone have any ideas? I thought I'd tap the knowladge of as many folks as possible before bringing it somewhere and being raked over the coals. I'm not sure if it could be the power steering pump because the power steering is never difficult even with start up. because of the brake work I'm wondering if anything has to do with the abs system only because the noise is similar to what i heard on my Range Rover when the ABS system started to go. I sure hope its not that but I was wondering if anyone had any ideas. Also this whining noise goes away after the car is in motion and warmed up.

    Any thoughts.
    Allie
    [email protected] :confuse: :sick:
  • I agree - FM freuqencies shouldn't have anything to do with my reception should it? I assume pfenton thought I had an after market radio? Considering it's internal, I'm going to disregard the whole FM line of thought.

    The strange part is that the reception is markedly better in the afternoon / evening on the same stretch of road than it is in the morning... I'm wondering if there's some strange atmospheric thing gonig on here. In any case, the idea of extending my subscription past the six month trial seems remote if the radio is constantly being interupted during my morning commute.

    I'm curious - anyone have reception problems with their satelite radio in a new M class? If so, how does it compare to any other car that you have with sat radio?

    Thanks!
  • sgt_k1sgt_k1 Posts: 14
    It is just the cold wheather.
  • I have ML350, 06MY also. I was getting engine hesitation, surging of the engine when I brake, longer idle times when shifting. After three valves replacement, they finally replaced the entire transmission last week, I had less then 12,000 miles on the vehicle.
  • I had the same issue, they have recall on it. Have your dealer check it. They replaced the motor and latch on the car. Had to take it in twice for them to find the recall and the issue.
  • I have ML350, 06MY. I was getting engine hesitation, surging of the engine when I brake, longer idle times when shifting. After three valves replacement, they finally replaced the entire transmission last week, I had less then 12,000 miles on the vehicle.
  • I have a 2001 ML320 and have the ESP/BAS light come on and was repaired by MB replacing something call the lateral acceleration sensor and they fixed it at a discount because it was out of warranty but with only 15,000 miles for $300 but it would of been more than $500.
  • subdensubden Posts: 40
    Anybody know how to change the clock on a 2007 with COMMAND and Nav. The owners manual is no help (I assume that it is automatic on the COMMAND system because the COMMAND manual doesn't even mention how to set the clock). It didn't change time for the new Daylight Savings time.
  • mschafermschafer Posts: 317
    It's deeply disguised and hidden in the Command Manual on page 220-221 under selecting the Time Zone. Not at all intuitive. I had the same problem on mine. One would think they'd make the Daylight Saving option the default for US sold cars.
  • subdensubden Posts: 40
    Thanks much...I called the dealer who gave me the directions. You're absolutely right...it is deeply hidden in the manual.
  • tygerleotygerleo Posts: 16
    I got this car from my sister in LA. The current mileage is about 38K, we seems having some lucks with it, no major problem so far. But we did replace the brake pad twice, and rotor once. I understand the ML use a bit soft brake pad, which wears out fast, but two replacements within 4 years is really excessive. I wonder if this problem of the Mercedes design, or just the scheme of the dealer getting more money from client -- brake does not cover under warranty for Mercedes product (I think BMW covers everything during the warranty period).

    I also have problem the Ray Catena of New Jersey could not fix. Whenever the temperature is below 30 degree, the windshield washer does not work, possibly the washer fluid is frozen at the nozzle, or the washer pump does not work at this temperature. Anyway, so much for the German engineering, maybe they should ask Russian to design this next time.
  • ml350msaml350msa Posts: 1
    Has anyone out there had a problem with the gas pedal on their ml350? I have 36K miles and about 2K miles ago I started my car one morning and pressed the gas pedal only to feel like there was no pressure behind it...it acclerated, but much slower than usual even when I floored it. A week later it went back to normal, then it happened again, then fixed itself. I took it in for service and they replaced the pedal mechanism but since it was no longer doing it it was hard to describe the issue. It was fine since the replacement for about a month but just this week it happened again...sound familiar to anyone? Thanks.
  • palmharborpalmharbor Posts: 26
    The OEM Continental 255/55/18 tires on my 2006 ML500 need replacement at just under 20,000 miles. I have been very careful to rotate them and maintain correct air pressure, and the tread wear has been very even. I would like to know if replacement at relatively low mileage is common. I am considering the Michelin latitude Tour HP as the replacements.
  • allipin539allipin539 Posts: 2
    Wow thats unbelivable! My original tires lasted me to 75,000 miles. I forget what it's called exactly but my technition does wheel alignments where they not only rotate the tires but they can change the angle of the drums or balls (if this makes no sense I appologigize I'm bad at remembering technical terms) to be sure the tires are reciving the same amount of pressure and are in close alignment to the steering wheel and at the correct angle to the ground. I never heard about this during my service contract. I'm not sure if its part of the A or B service if it is you should be getting that done. But as I know with my ML when it was in service I think there are a great many elements of the services that were not actually performed or performed correctly. So it's possible that if you didn't ask for it you didn't get it. And of course tire wear depends on a lot of different variables are you driving on hot stone paved roads or something that would cause your tires to wear faster then paved asphalt?
  • palmharborpalmharbor Posts: 26
    Except for a couple of miles once on hard packed beach sand, all of my driving has been on major paved highways. I have all scheduled service done, rotate faithfully, and even had an alignment at 13,500 which was not required. I check air pressure at least monthly and balance the pressure at 32 psi.

    A friend in NY bought a R500, and his Continentals wouldn't pass the NYS inspection after 15,000 miles.
  • eatanianeatanian Posts: 2
    The tires on my ML350 are behaving exactly the same. I always did the required maintenance too. They told me at a tire store that these Continental tires have unsatisfactory parameters for a vehicle this tall. I believe they are not thick enough on the edges or something like that... I am not sure about the replacements yet.
  • cneffcneff Posts: 65
    I have a 2007 ML320 CDI and I can say these tires are for comfort, soft ride, quiet and forgiving, so I am not surprised they are short lived. The other day a decent size rock punctured the side walls (front and rear tires) - that seemed too easy. I had a 2001 ML320 and got 50K out of the Dunlops, though barely, but that is pretty good and I was not kind to those tires.

    It seems these Continentals are short lived overall. My CLK with Continentals might make 12k - I was hoping for 20K and I'm careful. My C320 4matic Wagon with Continentals did 35K but...just, that also seems short lived since I know other brands of tires go 50 to 60k.

    Kind of painful
  • Hi,
    I have ML320 2000. when I push gas all the way, it doesn't accelerate and pushes back. my mechanic says it's not transmission, but he couldn't find the main problem yet. is it a common case for these cars , or does anyone have some idea about what it could be?
    it drives fine besides that.
    thanks in advance.
  • roquep33roquep33 Posts: 2
    It happened to my ML 320 2000, then I discovered water trapped inside body lower sides underneath the doors. Yes, those turn into water tanks that need to be drained when rubber plugs get stucked.If you look carefully from underneath the body sides at the points were the jack is positioned when lifting the car, there are two rubber niples per side that get stucked by old dirt, just push inside with your pinky finger and will unclogg automatically letting the water out.I was told by a Mercedes mechanic that those "tanks" collect the water result from the condensation inside roof and any water that went through the sun roof by accident.
  • roquep33roquep33 Posts: 2
    Water is coming to the floor from inside, front only, driver's and co-pilot. The dealer says entire roof upholstery must be taken out, I think is he's full of it, I had that problem with an old Jaguar,water was coming through windshield grill because the a/c evaporator latch was open due to faulty solenoid operation then water filled up housing till spilling occurred. Do the evaporator housings have drains ? if so where ? What could it be in my ML ? help, heeeeeeelp !
  • I am advising a friend about the same problem that you encountered with the keys. He has a 1998 ML320 and is totally exasperated. There is nothing I know of in the way of a solution at this point, but I was wondering what you did, if anything, to resolve the key issue.

    Regards,
    Guzzler4
  • Has anyone encountered peeling of the film on the exterior of the black D-pillar on the prior-gen ML (2002)? Understand they can be replaced in a similar fashion to a windshield - glued onto the underlying frame. Not willing to pay the cost quoted from the dealer at $250 each!

    Would seem there is a simple remedy and repair for this... looks like the clear film protectant layer is peeling like your skin after a sunburn.

    Thanks for any guidance on this.
  • I recently had the same peeling problem on my 2002 ML, only it happened on the back both sides just outside the lift gate, near the top, about 6-8 inch peel each side. My car paint color is black. I still have not done anything about it. I will be interested in hearing yours and others when resolved. What color is your car?
    Thanks
    PHXMAX
  • If someone has any info, please help!! I have a Mercedes Benz ML 320 and it keeps shutting off while I'm driving, and it scares me because I always have my children, including my baby in the car. I took it to the dealer for a tune up and that's really when my problems began. I took it back to them, they took it to MB and the catalytic converter was changed. On the way home from picking it up, it turned off on my husband. Any one have any ideas?
  • Sounds like the same area as ours... black external surface of the D-pillar flanking the liftgate window. Body color is sand beige.
  • cneffcneff Posts: 65
    What year do you have? I have an 07 ML320 CDI and just a few days ago it shut off while driving and would not re start for 1 hr. It was a silly $20 part related to the camshaft. When it goes the cars computer just crashes.....all lights on the dash light up and the engine turns off.

    I would try another dealer...engine failures like that are usually recorded in the cars internal computer that the dealer can see, there should be clues.

    Good luck
Sign In or Register to comment.